Снимка: Reuters

В Германия днес ще бъде обявен съставът на новото правителство. На специална пресконференция в Берлин имената на своите министри ще съобщи Социалдемократическата партия, а по-късно и Християндемократическата партия, предаде ДПА.

Окончателна зелена светлина за съставяне на коалиция между двете партии дадоха вчера около 370 хиляди социалдемократи на вътрешнопартиен референдум.

Парламентарните избори се състояха на 22 септември. На тях с 41,5 на сто победиха християндемократите, но техният партньор Свободните демократи не успяха да влязат в Бундестага.

Наложи се консерваторите да потърсят нов съюзник в лицето на Социалдемократическата партия, която спечели 25,7 процента от гласовете.

На последвалите преговори се стигна до споразумение - в коалиционното правителство, което ще се оглавява отново от канцлера Ангела Меркел. Очакванията са ХДС да получи пет министерски поста, ХСС - три, а ГСДП - шест.

Според партийни източници лидерът на социалдемкоратите Зигмар Габриел ще бъде вицеканцлер и министър на икономиката, а сегашният ръководител на парламентарната група на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер ще поеме поста министър на външните работи на мястото на свободния демократ Гидо Вестервеле.

Според вестник Билд" министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих ще отстъпи поста на сегашната министърка на труда и социалните въпроси Урсула фон дер Лайен.

Не е известно дали министърът на отбраната Томас де Мезиер ще запази поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase