Снимка: Reuters

Консервативният блок на германската канцлерка Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи ДПА.

Очаква се лидерите на Християндемократическия съюз, коалиционния му партньор Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия да представят подробности за споразумението на пресконференция по-късно днес.

Последният рунд от преговори за коалиционно правителство в Германия се очакваше да продължат цяла нощ, но амбицията на преговарящите партии ХДС/ХСС и ГСДП е договорът за общ кабинет да е готов в сряда.

Най-спорните въпроси между тях яха въвеждането на минимална работна заплата по настояване на ГСДП, въвеждане на такси за магистралите за чуждестранни шофьори и споразумение по целия енергиен пакет, включващ планове за финансиране и инвестиции.

По първия спорен въпрос консервативният блок на канцлерката Ангела Меркел и социалдемократите се договориха за установяване на минимално заплащане в страната в размер на 8,50 евро на час, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на участници в преговорите.

Не е ясно обаче дали минималното заплащане ще се отнася за всички работници.

Освен това в преговорите са били съгласувани мерки за подобряване на пенсионното осигуряване, което също е предмет на ожесточени спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase