Виктор Янукович Снимка: БТА

Украйна ще изчака по-добри условия, за да разгледа евентуално подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, обяви украинският президент Виктор Янукович, цитиран от световните агенции.

"Ще направим всичко Украйна да укрепне икономически. Щом достигнем комфортно за нас ниво, ще пристъпим към подписване на споразумението", заяви Янукович за украински телевизии.

"Кога ще стане това времето ще покаже. На мен ми се иска този момент да настъпи по-скоро", отбеляза Янукович. Той подчерта, че Украйна не е длъжна да прави прибързани външнополитически стъпки. "Не сме длъжни да тичаме накъдето и да било, за да не си разбием главата", каза Янукович. Той заяви, че Киев не е променил курса си. "Искаме единствено да се съобразяват с нашите интереси", каза президентът.

Още по темата
Той потвърди, че ще вземе участие в срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс на 28 и 29 ноември.

През последните три години представители на ЕС са заявявали, че подписването на споразумение на Украйна с Международния валутен фонд за отпускане на заем е условие за предоставяне на техническа помощ на Украйна от ЕС в размер на 610 милиона евро, напомни Янукович.

"От 2010 г. три години поред ни показваха този бонбон в красива опаковка и ни казваха: "Ще го получите, когато подпишете споразумение с МВФ". Не трябва да ни унижават. Ние не сме малки деца, не сме лакоми за бонбони. Ние сме сериозна европейска страна, а МВФ ни казва: "Увеличете данъците на населението, замразете заплатите и пенсиите" и така нататък. Никога няма да се съглася на това", заяви украинският президент.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase