Снимка: БТА

Федералната разузнавателна служба на Германия значително увеличава личния си състав и усвоява нови технологии за следене на потребителите в интернет, пише днес списание "Шпигел", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според изданието за целта са необходими 100 млн. евро до края на 2018 г., а до момента федералният бюджет е отделил само пет милиона, пише БТА. Намеренията са първо да бъдат назначени нови сто човека в отдела за техническо разузнаване. Тези планове са били обявени миналата година от директора на службата Герхард Шиндлер на заседание при закрити врата, твърди "Шпигел".

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих признава пред списанието, че специалните служби са длъжни да работят в глобалната компютърна мрежа. По думите му не бива да бъдат оставяни престъпниците да използват интернет за свои цели,а държавата да не им се противопоставя.

Министърът добавя, че е необходимо да бъдат разработени правните и технологичните средства за контрол върху престъпността в мрежата.

ИТАР-ТАСС посочва, че според конституцията на Германия тайната на кореспонденцията и телефонната комуникация е неприкосновена, но съществува и закон, който позволява на властите да прехващат съобщения с цел защита на демокрацията и държавността. По последни данни през 2011 г. силите за сигурност в Германия са проследили близо 3 млн. имейла и есемеса.

Законът позволява на Федералната разузнавателна служба да контролира до 20 на сто от кореспонденцията между потребители в Германия и чужбина, но заради недостига на кадри службите съумяват да проследяват едва 5 на сто от международния трафик, пише "Шпигел". Списанието посочва, че ако се осъществи реформата в разузнавателната служба, след пет години тя ще може да се сравнява по потенциал с Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase