Президентът на Франция Никола Саркози пристига за срещата на Европейския съюз в Брюксел. Снимка: Reuters

Ръководителите на страните от Европейския съюз се събраха днес в Брюксел на втората си среща на върха в рамките на 72 часа в усилията си да дадат отговор на дълговата криза, дестабилизираща еврозоната, предаде Франс прес.

Срещата започна в 18,20 часа местно време и ще бъде последвана от друга среща на върха, определяна като жизненоважна, само на ръководителите на страните от еврозоната.

До последния момент те не бяха преодолели разногласията си за решенията, които трябва да сложат край на дълговата криза, отбелязва АФП.

Има още много проблеми за решаване, докато се стигне до споразумение в отговор на дълговата криза в еврозоната на срещата на върха на 17-те страни, въвели еврото, предупреди германската канцлерка Ангела Меркел по-рано днес.

На фона на все повечето признаци за блокаж на преговорите, тя изтъкна, че "има още още много проблеми за решаване и много обсъждания", "така че работата не е приключила".

Според британския премиер Дейвид Камерън успехът на антикризисната среща има пряко отношение към Великобритания и е в неин интерес – тнапример рекапитализирането на банките.

От успеха на срещата може да зависи насоката на развитие на финансовата ситуация в Европа през следващите няколко години, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Антикризисната среща в Брюксел трябва да постигне успех до откриването на финансовите пазари утре, изтъкна от своя страна и.д. премиерът на Белгия Ив Льотерм. Според него "ударната сила" на Европейския фонд за финансова стабилизация (ЕФФС) трябва да разполага с над 1 трилион евро, допълва АП.

Президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-клод Юнкер също даде да се разбере, че не всички подробности ще бъдат решени на този форум, намеквайки, че е възможно да има по-нататъшни срещи.

Русия заяви по-рано днес, че е готова да помогне на страните от еврозоната, но само чрез Международния валутен фонд (МВФ). Икономическият съветник в Кремъл Аркадий Дворкович посочи, че Москва ще настоява за такъв механизъм.

Бразилският министър на финансите Гиду Мантега днес отхвърли възможността страната му да купи европейски дългови книжа и подчерта, че всяка помощ ще преминава през МВФ.

Във Вашингтон големите банки кредиторки на Гърция са направили ново предложение за намаляване на суверенния й дълг, съобщи говорител на Института по международни финанси.

Той изтъкна, че генералният директор на института Чарлз Далара вчера е направил важно предложение от името на частните инвеститори за обмен на дълг на доброволен принцип, за да се подкрепи Гърция, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase