Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е сигурно, че най-новият спасителен план за Гърция ще успее, но изрази надежда, че страната ще успее да преодолее икономическата криза, ако се придържа към споразуменията, изготвени с кредиторите, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Още по темата
Пред германската телевизия Цет Де Еф Меркел заяви още, че Гърция не може да очаква орязване на дълга. Според нея обаче макар т.нар. "подстрижка" на гръцкия дълг да е изключена, има други начини да се осигури облекчаване - чрез удължаване на падежите и намаляване на лихвите.

Меркел посочи, че очаква Международният валутен фонд (МВФ) да участва в новия спасителен пакет за Гърция, добавяйки, че генералният директор на институцията Кристин Лагард е обещала да лобира за това пред управителния съвет на МВФ, предаде Ройтерс.

"МВФ участва в преговорите. Той подкрепя (гръцкото споразумение)", каза германският канцлер. "Не се съмнявам, че това, което г-жа Лагард каза, ще стане факт", добави тя.

Холандските депутати пък са повикани да се върнат от летните си отпуски, за да гласуват новата спасителна програма за Гърция.

Министрите на финансите от еврозоната в петък се договориха да отпуснат на Атина кредити на стойност до 86 млрд. евро, след като гръцкият парламент прие тежките условия на кредиторите.

Атина би трябвало в четвъртък (20 август) да получи 13 млрд. евро, за да направи най-неотложните плащания, а други 10 млрд. евро ще бъдат отделени от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за подкрепа на гръцките банки.

Необходимо е обаче съгласието си да дадат парламентите на редица страни от еврозоната.

Също като Германия Холандия зае твърда линия по отношение на отпускането на нови кредити за Гърция. Очаква се дясноцентристкото правителство на премиера Марк Рюте да бъде изправено пред силна опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase