Броене на бюлетини. Снимка: архив, Ройтерс

ЕС приветства произведените в Украйна парламентарни избори, се посочва в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу.

По техните думи изборите са отбелязали важна стъпка в стремежа на страната за демократичен избор съобразно нейните международни ангажименти. Това е победа за украинците и за демокрацията, се допълва в изявлението.

Ван Ромпой и Барозу изразяват общото си очакване новото украинско правителство да бъде съставено скоро. По техните думи изборният резултат предполага постигането на широко съгласие за ускоряването на необходимите политически и икономически промени.

Още по темата
В отделно изявление председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздравява украинците за тяхната смелост и демократична решимост. По неговите думи процесът, започнал от киевските площади, е завършен с изборите на нов президент и нов парламент.

Шулц определя процесите в последните месеци като "най-сериозната криза" за съществуването на Украйна в нейната история и като катализатор за поемането в посока към Европа.

Украинците могат да се гордеят с постигнатото, с извоюваната обратно свобода чрез избори, протекли в обстановка на ред, честност и плурализъм, допълва председателят на ЕП. Сега украинците могат да се вгледат в бъдещето с нова надежда и да очакват, че институциите на страната ще се отчитат пред тях, се посочва в изявлението на Шулц.

Той изразява очакването парламентът и правителството в Киев да работят за мирното решение на конфликта, да предприемат мерки за икономическо съживяване, както и реформи, свързани с върховенството на закона, съдебната система и изкореняването на хроничната корупция.

Парламентарните избори в Украйна бяха произведени по международните стандарти. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той поздравява украинците, че са гласували мирно, като голяма част от тях ясно са подкрепили амбициозните намерения за реформи и европейската посока за страната. Столтенберг изразява очакването изборите да бъдат допълнителен стимул за намирането на мирно решение на украинската криза.

Генералният секретар изразява силното си съжаление, че много украинци не са били в състояние да упражнят демократичното си право на глас в Крим, по думите му незаконно завзет от Русия през март, както и на места в Източна Украйна, където гласоподавателите са били притеснявани от отцепници под руска закрила.

НАТО продължава да подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници. Независима, суверенна и стабилна Украйна, ясно поела по пътя на демокрацията и върховенството на закона, е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, заявява Столтенберг.

Той изразява готовността на пакта да продължи да работи с Киев в подкрепа на широки реформи в рамките на комисията НАТО-Украйна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase