Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс

Новият лидер на най-голямата група в ЕП, тази на консерваторите, отхвърли исканията на британския премиер Дейвид Камерън за слагане на спирачки на европейската интеграция, предаде Ройтерс.

Манфред Вебер, новият председател на групата в ЕП на Европейската народна партия, заяви още пред германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че неговата партия продължава да подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за следващ председател на ЕК въпреки идващата от Великобритания опозиция.

Още по темата
"ЕС се основава на още по-тесен съюз на европейските народи. Това е заложено в европейските договори. За нас това не подлежи на предоговаряне", подчерта Вебер.

"Не можем да продаваме душата на Европа", добави той и отхвърли исканията националните парламенти да получат правото да спират европейските закони.

"Ако предоставим на всеки национален парламент правото на вето, то Европа ще се окаже в безизходица", посочи Вебер. Камерън, който е под натиск на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство и на антиевропейски твърдолинейни политици от собствената му партия, се съгласи да организира референдум през 2017 г. относно това дали страната му да остане в ЕС. Неговата партия не е член на ЕНП, припомня Ройтерс.

Преди референдума Камерън се опитваше да предоговори условията на британското членство. Той заяви, че иска да предотврати масовата миграция и намесата на ЕС в полицейските и съдебните въпроси, както и, че иска националните парламенти да могат да работят заедно, за да блокират нежелано европейско законодателство, припомня още Ройтерс.

В интервюто за германското издание Вебер заяви по повод кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК, че "ЕНП трябва да изпълни поетия ангажимент към собствените си избиратели".

"Юнкер ще бъде следващият председател на ЕК", увери Вебер. Лондон е против кандидатурата на Юнкер, подкрепяна от няколко европейски членки, в това число и Германия.

Италия ще откаже да подкрепи председател на ЕК, който не се обяви за промяна на досегашната политика, заяви италианският премиер Матео Ренци, като така се намеси в дебата относно приемника на Жозе Барозу, предаде Франс прес.

"Следващият председател на ЕК трябва да промени политиката за идните пет години. В противен случай той няма да има подкрепата на Италия", предупреди Ренци в реч на конференция в Неапол.

"Никой не получи мнозинство в ЕП. Следователно сме принудени да постигнем споразумение. Те /ЕНП/ искат да издигнат кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за поста. Много добре. Нека той представи визията си за идните пет години", подчерта Ренци.

"Кандидатът може да се казва Юнкер, може да се казва и Паоло Роси /на италиански това е синоним: Който и да е/", ако този човек иска да продължи с политиката от последните години, то той няма да има подкрепата на Италия", увери Ренци.

Ренци прави впечатление с динамизма и желанието си да задвижи нещата в Италия. Той е отскоро сред европейските лидери, но погледите са приковани в него заради успеха на неговата Демократическа партия на европейските избори /40 процента/.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase