Снимка: Булфото

Намаляването на консумацията на сол наистина може да спаси човешки живот, показва британско изследване, публикувано в "Дейли мейл".

Проучването е проведено от 2003 г. до 2011 г., като лекарите намалили дажбата на изследваните от сол от 9,5 гр. до 8,1 грaма на ден.

Учените наблюдавали спад от 40% на смъртността след намаляването на дневната дажба сол. Въпреки окуражителните резултати лекарите напомнят, че максималната доза сол на ден трябва да бъде 6 грама.

Британските учени напомнят, че най-много сол се приема от консумацията на хляб. „Скритата“ сол е в месото, сиренето, готовите храни, както и зърнените закуски. Едва 15% от солта, която приемаме, е добавената ръчно от нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase