Снимка: Reuters

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващия министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция.

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6 май. Ако Ципрас наистина спечели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, която е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.


Ципрас изглежда уверен. Ако ножът опре до кокала, Гърция ще се справя сама, сигурен е той. Ако се преустанови изплащането на дълговете към кредиторите, ще има достатъчно пари за заплащане на служители и пенсионери, казва той. За тази цел той планира да пести от разходи за отбрана, да се бори срещу корупцията и да се справи с укриването на данъците от богатите.

„Каквото и да правим, ще бъде трудно. Но едновременно с това ще бъде твърде трудно и за останалата част на Европа, защото еврото ще рухне“, предупреждава Ципрас за последиците от спиране на плащанията. Той обаче си пожелава да не се стигне до там. По-добре би било и двете страни да направят една стъпка назад, преди да стигнат до този момент и „да потърсим европейско решение“.

Въпреки очевидното желание за тестване на постоянството на европейските партньори, Ципрас заявява, че страната му трябва да остане в еврозоната. „Нашата валута е еврото, не е лесно да се промени това. Едно излизане от еврозоната ще има отрицателно въздействие в много направления", казва още той. „Това не е нещо, което искаме, нещо, към което ние се стремим", заяви още председателят на СИРИЗА.

За пета поредна година икономиката на страната е в рецесия. Официално се очаква, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 4,7% през тази година. Някои икономисти обаче смятат, че спад от 7 на сто е по-вероятен. Безработицата е на рекордно ниво, а половината от младежите не могат да си намерят работа.

Ципрас, който е инженер по образование, препоръчва програма за икономическо насърчаване. Той иска да предоговори споразуменията за пакета помощи. Плановете, според които до 2015 г. броят на обществените служители трябва да бъде намален със 150 хил., вече са подложени на съмнение от СИРИЗА.

Ципрас се изказа и срещу намерението за съкращаване на заплатите в частния сектор. Той иска да национализира банковата система, за да управлява по-добре кредитирането и назовава като добър пример конюнктурните програми на Франклин Рузвелт по времето на Голямата депресия, както и тази на Барак Обама. Такива политици липсват на Европа, смята Ципрас.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase