Снимка: Булфото

Дрон на "Вътрешна сигурност" е изловил подкупните граничари на Дунав мост. Това стана ясно по време на пресконференция в Съдебната палата в София. Според агентите, които разследват престъпления на служители в МВР, корумпираните униформени са били заснети с новозакупеното устройство.

След уличаващите записи 7 граничари вчера се сдобиха с обвинения. Те са все редови служители. Не е изключено обаче съвсем скоро под отговорност да бъде подведен и някой от началниците им, пише "Монитор".

"Те са били разследвани в продължение на един месец. Имаме данни, че са взимали дребни суми от шофьорите на камиони, за да ги пускат да преминават през пункта. Казвали са им, че ако викнат мобилен екип на митниците, ще им разкостят камиона и ще им изгубят цял ден. За това водачите са се съгласявали да дават дребни суми от порядъка на 10-20 евро“, обясниха от прокуратурата.

Още по темата

Именно и така били заловени първите граничари. В рамките на акцията срещу тях на шофьор на камион били дадени две банкноти от по 10 евро, които били белязани. Това ставало със специален химикал, който реагирал на определена светлина. Парите били поискани от един от граничарите, той ги прибрал, а веднага след това бил заловен. Служителят обаче започнал да се оправдава.

"Не съм взимал подкуп. Човекът си ги изпусна, а аз хукнах след него, за да му ги върна", обяснил граничарят, след като белезниците щракнали на ръцете му.

По време на обиските обаче служителите от "Вътрешна сигурност" се натъкнали на 20 хил. лева в различна валута, които били в дома на един от заловените.

"Явно тях не е успял да ги върне", пошегуваха се вчера разследващите.

В рамките на операцията и получените от нея данни станало ясно, че седемте граничари събирали подкупите, а в края на смята ги разпределяли по между си. Именно заради това се очаква скоро да бъде повдигнато обвинение и на други замесени в схемата. Най-вероятно това ще е началник смятаната, пред когото се предполага, че са се отчитали. Това обаче е в процес на доказване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase