Снимка: Bulgaria On Air

Дигитални джебчии източват дебитни и кредитни карти от нищо неподозиращи граждани  на обществени места, МОЛ-ове, метро, градски транспорт. За това сигнализира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Петрова от "Икономическа полиция".

Измамата става чрез мобилен ПОС терминал, който работи с Wi-Fi връзка или се свързва с мобилния телефон на жертвата, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

Максималната сума, която може да бъде открадната, е 25 лева. Именно затова често потърпевшите решават да не сигнализират за кражбата в полицията.

ПОС терминалът струва в порядъка на 500 и 800 долара и е китайско производство, разказа Надя Петрова. Продава се през интернет, а възвръщането на тези средства е доста бързо, обясни експертът.

С всеки терминал вървят параметри, които показват на каква честота работи, на какво разстояние прихваща карти и т.н.

От "Икономическа полиция" разработват защитни средства, които да предпазват картите да не бъде източвани, поясни още експертът.

Вече има опити да се копират и безконтактните карти за градския транспорт - тенденция, която се е засилила след увеличаването на цената на билетите на 1,60 лв., допълни Петрова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase