Златко Баретата и още 20 души са подсъдими за участие в наркогрупа. Снимка: БГНЕС

В претъпкана и шумна зала започна процесът срещу групата на Златомир Иванов – Баретата.

21 души са подсъдими по делото за организирана престъпна група, разпространявала наркотици на територията на страната.

На Златко Баретата е повдигнато обвинение като организатор на престъпната група. Освен това той ще отговаря пред съда и за убийството на Румен Стефанов – Алф, извършено през септември 2007 г. в Перник. Според обвинението Баретата е организирал убийството с помощта на Мартин Димитров.

Една част от подсъдимите са обвинени, освен за участие в престъпната група, и за разпространение на наркотици, а друга – за нанасяне на лека телесна повреда.

Съдебната зала днес трудно побра всички обвиняеми, адвокатите им и техните близки и журналистите. Само снемането на самоличността на подсъдимите отне повече от един час, а съдията дори преброи 49 страни в процеса.

Затова и единият от защитниците на Златомир Иванов поиска от съда делото да се гледа в по-голяма зала, но съдията обясни, че такава просто няма. Някои от защитниците обявиха, че не са виждали делото, други – че обвиненията не са предявени в срок, но никой не поиска отлагане на процеса.

Още по темата

Групата на Баретата се оказа доста разнородна – на различна възраст, с образование от основно до висше, повечето са осъждани, като един от тях – Юлиян Зашев, дори посочи като свой адрес Казичене.

За участие в престъпната група и за разпространение на наркотици ще отговаря и 19-годишен ученик. Момчето, което при задържането си е било на 18 години, така и не зае своето място на скамейките от страната на подсъдимите, а остана встрани от групата.

Адвокатът му Рахамим Варсан каза пред журналистите, че младежът е задържан с 1,5 грама марихуана, няма нито един свидетел, който да твърди, че той е продавал наркотици, а и никой от подсъдимите не е казал, че го познава.

„Затова и на мен ми е странно участие в наркогрупа, в която никой не го познава", коментира защитникът и допълни, че момчето не познава не само Златко Баретата, но и останалите подсъдими, а с част от тях се е запознало в ареста.

Златко Баретата е в ареста повече от година, след като през февруари 2009 г. сам се предаде на властите. Оттогава той многократно искаше да бъде пуснат заради здравословни проблеми. Днес на влизане в съдебната зала той каза, че не се чувства добре след претърпяната операция.

Материалите по делото са побрани в над 50 тома, а около 150 свидетели ще дават показания в хода му. Около 50 са и вещите лица, изготвили експертизите, които ще бъдат представени пред съда.

Очаква се на следващото заседание по делото показания да даде Мария Петрова – съпруга на убития Румен Стефанов – Алф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase