Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд отложи делото срещу бизнесмена Марио Николов и още осем души за източване на 14 милиона лева по програмата САПАРД за 8 февруари 2010 г.

Причината е, че адвокатът на Лазарина Георгиева, която е една от подсъдимите, е в отпуск и не се яви в съдебната зала.

Освен Марио Николов и Лазарина Георгиева подсъдими по делото са съпругата на бизнесмена Мариана Николова, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Григор Главев и Валентин Ангелов.

Те са обвинени в документни измами и злоупотреби с парични средства по програмата САПАРД.

Според обвинението в периода 2002–2005 г. като организирана престъпна група, чрез използване на документи с невярно съдържани, те са внасяли в България фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които представяли за нови, и така са получили 14 млн. лв. субсидии по програмата САПАРД.

По делото са наложени обезпечителни мерки върху имотите на подсъдимите, запорирани са 32 банкови сметки и са поставени под възбрана общо 41 недвижими имота на територията на страната.

Процесът започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и съвместна акция на българската, германската и швейцарската прокуратура.

У нас процесът беше отлаган няколко пъти заради отсъствия или заболявания на адвокати на подсъдимите. В Германия обаче по делото вече има осъдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase