587

Анонимен

преди 13 години

Разрушихме образиованието, сега идва ред и на науката. Такива като Дянков да *** в кофите!

586

защо е прав

преди 14 години

Дянков постоянно ръси глупости, но за БАН е прав.БАН остана бастион на червени старчета които са в повечето случаи далеч от съвременната наука.А защо е прав - прочетете мисловните матрици на сфераresearch.zonebg/pubs.htm

585

Българин

преди 14 години

ПРАВ Е МИНИСТЪР ДЯНКОВ.Изгонете ги тези феодални крепостни старци от БАН.

584

Михаела

преди 14 години

Недопустимо е вицепремиерът да говори по този начин...не може един човек на такава длъжност да слага всички под общ знаменател и да използва такива определения.

583

Viktor Fet

преди 14 години

Мушмороци, к`востава ? Май няма да Ви изринват от дупките. Много жалко! А какви ВЕЛИКИ АКАДЕМИЦИ е дал БАН: академик Тодор Павлов който е казал, че когато нии кажем тогава ще вали или пече слънце/ българските селяни още я чакат тая да стане/, или световно известния Академик Поликаров, който в един научен пасквил, оплюваше "световно неизвестния" Томас Кун.

582

Анонимен

преди 14 години

Dr. Victor Fet is a Professor of Biology at Marshall University, West Virginia, USA. He was a co-editor of Biogeography and Ecology of Turkmenistan (Kluwer Academic Publishers, 1994) and authored dozens of research publications on animal biogeography, systematics and evolution. He is also one of the world s leading experts on scorpions and one of the authors of the Catalog of Scorpions of the World (New York, 2000).

581

Здздэ

преди 14 години

Ecology and Biogeography of Bulgaria. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.

580

селянина с колелото

преди 14 години

Извинете търся книга издадена от някое световно известно издателство на УЧЕН от БАН. Няма значение чий любовница/любовник/, снаха, дъщеря и т.н. Дблагодаря за информацията.

579

н.с.

преди 14 години

И в допълнение на написаното, бихте ли ми посочили един "бизнесмен", който би дал пари за внедряване на нещо фундаментално ново? Внедряването на върхови постижения не става без пари, а с много пари и отнема не дни, не месец, а години понякога.А печалбата не е 300%, както са свикнали нашите "бизнесмени"Но по света и печалба от 5% се счита за добра, а печалба от 100% си е чиста далавера или кражба.

578

н.с.

преди 14 години

Качествената работа в науката далеч не се измерва само в произведените чушки и домати, както си го представяте вие.А и в чуждите институти се цени преди всичко международното признание на постигнатото.Освен това често фундаменталните постижения не носят бърза и веднага видима пеалба, но те са тези, които се запомнят и се знаят по света.Така че, научете се първо как се пише думата "структура" и после съветвайте как да се оценява значимостта на научния продукт.

577

rrroos

преди 14 години

закриването на научните сруктори наистина изглежда твърде крайно и не е редно, но е необходимо най-после тези хора да бъдат пренудени да работят съвестно и да произвеждат качествен научен продукт. тези учени, на които това не им харесва да идат да работят в някой чужд институт или университет, за да видят, че това което е при нас сигурно съществува само в рая. печелиш конкурс за научен сътрудник и до пенсия си в системата независимо от качествата ти и реално свършеното.

576

rrroos

преди 14 години

освен бан у нас функционира и селскостопанска академия с около 1000 научни работници. в общи линии правят по 20 - 30 сорта годишно, всеки струва на данакопладците по около 50 - 100 хиляди. с малки исключения при полските култури всички останали се забравят след като бъдат признати (похарчени на хаос пари). българските сортове и технологии в земеделието заемат не повече от 5 до 20 % в зависимост от отрасъла, а вложените за тях средства надхвърлят многократно възвращаемоста.

575

rrroos

преди 14 години

аз до колкото ги познавам в научната сфера у нас, а смея да твърдя, че ги поназнайвам, нямаме учени, а фокусници. в смисъл пишат си никому полезните статийки и правят "наука". не е далеч от ума че на първо място науката трябва да бъде от полза на хората, обществото, икономиката и държавата; ха сега, някой да ми каже колко реално влезли в производството или в която и да е сфера на живото иновации, патенти и тн има бан. ако ги търсите - няма такива, наука, че се прави прави се, но каква!

574

Ivo

преди 14 години

Ок, по време на криза не са ни нужни...След кризата ? Ще организираме разни работни срещи, семинари, школи и т.н. дивотии и ще се кланяме на европейци и американци, защо ни и на африканци, за да дойдат да ни обучават ? :)

573

Ivo

преди 14 години

***... Безотговорно и смешно изказване.Има старци и какво - вместо да бъдат пенсионирани е по добре да се закрие Академията и да се ликвидират всички специалисти - така излиза...Лично аз познавам достатъчен брой млади и кадърни хора в БАН.Господин министъра ... едва ли може да се досети че учени се съсипват лесно - те ще си намерят някаква друга работа, година две след като се откъснат от научната работа, вече ще са безкрайно изостанали за да се връщат.

572

н.с.

преди 14 години

съжалявам, става дума за наистина най-необразованата част... щото колкото по ***, толкова по-близо до властта...Но май няма скоро да надраснем този манталитетЗатова скоро държавата ни наистина ще остане само да произвежда чушките и доматите за развитите страни дето си финансират и науката...

571

н.с.

преди 14 години

Но понеже нас цели 45 години ни управляваше все "народа" в лицето на "най-необразованата" му част, у нас все още за съжаление се счита, че щом са ти исти ръцети, значи не си работил...Но хората са го казали - *** народ - слаба държава...

570

н.с.

преди 14 години

И понеже наистина тук не може да се пишат дълги коментари, продължавам...Та умните хора по света саразбрали, че инвестициите в науката са дългосрочни и те носят приход след години, но продължават да финансират наулата именно защото бъдещите приходи могат да бъдат доста по-сериозни от сеенето н а чушки и домати.

569

н.с.

преди 14 години

И за сведение на тези дето си мислят, че заплатите в науката били големи, това е мит. Навсякъде по света научната дейност е по-добре платена спрямо средното ниво за страната. Само у нас все още се смята, че щом не произвеждаш домати и чишки, не правиш нищо полезно. И докато е така, няма да се оправим. Също не е вярно, че по света няма центрове занимаващи се с чиста наука - навсякъде ги има, защото умните хора за разбрали, в науката не може да се очаква вложените днес 5 лева утре да се утроят

568

н.с.

преди 14 години

Защото е време да се кажат нещата с истинските им имена: държават отдавна иска имотите на БАН, защото не остана друго за крадене... И докато не се отсее житото от плявата и да се въведат нормални критерии за оценка на научната дейност еднакви за университетите и БАН, ще има и феодални старци, и лов на маймуни с трици.