143

КАТер

преди 14 години

"в някои случаи е спорна ползата от тях. Например - при пожар или потъване на автомобила!" Не е така - който не е в състояние да натисне голямото червено нещо, той няма да може да излезе от колата и при перфектини условия - без пожар, вода, и от кабрио даже...

142

37507а51

преди 14 години

Използването на обезопасителен колан трябва да е по лична преценка и решение! Да вярно е че коланите предпазват надеждно, но в някои случаи е спорна ползата от тях. Например - при пожар или потъване на автомобила! Виждал съм загинал при пожар водач, защото не е успял са се освободи от колана! Беше преди много години и в ЛАДА. И на мен ми се случи на не успея да се освободя от колана - просто при заключването съм захапал и малко от якето си без да усетя. Нямах спешност, но и ножче нямах...

141

Анонимен

преди 14 години

Не се косете , като пуснат сериино летящите коли нито колани ще слагаме , нито ограничения ще спазваме.За прекалилите с алкохола а те ще са много трябва да направят и автопилот.

140

no name

преди 14 години

Още от шофьорския курс преди 10 години свикнах да си слагам колана. Това е първото нещо, което правя щом вляза в колата. Независимо на коя седалка седя. Трябваше ми време да убедя останалите от семейството да ползват колани, но сега всички се закопчаваме. Колата ми пищи, ако не е сложен колан на шофьора. Старая се да шофирам разумно и внимателно, и всеки път благодаря на бог като стигна жива до крайната точка. Има много лупмени по пътя-не бъдете едни от тях. Не е срамно да спазваш ограниченията.

139

Странна работа

преди 14 години

Липсата на колан и превишената скорос са факт, но един доста голям процент от катастрофите и по следващите ги травми стават заради лошите пътища - заледени настилки, липса на мантинели(двойни на магистралите и високоскоростни участъци), предупредителни знаци за опасни участъци, знаци за ремонт изоставени от преди години (те подвеждат, защото понякога наистина има ремонт, но сме свикнали да няма и ОООооо багееер), стълбове от бетон, вместо от поемащи удъра материали , ДУУУУУУПКИИИИИИ, дървета

138

Странна работа

преди 14 години

"..бях с колан но както се досещате той е за челен сблъсък". Така е че най много пази от челен сблъсък, но при едно странично ускорение, пречи на човека да изхвърчи от колата, което в повечето случаи води до много по тежки наранявания, защото не се знае колко точно ще излезеш от колата и къде точно ще попаднеш след това.

137

P_boy

преди 14 години

Aбе ако нямаш късмет, ще умреш красив с колан, това си е факт! Koлата има 5 упорни точки - 4-те колелета и главата на шофьора. При челен удар доста често се случва човекът на предната седалка да изхвърчи през прозореца и да оцелее, а другите да бъдат смазани до неузнаваемост... В крайна сметка - не коланите са важни, а фактът, че трябва да сме разумни и да внимаваме много! Защо вие журналистчета не започнете да пишете всеки ден за уникално ужасните пътища, по които се движим...

136

Странна работа

преди 14 години

"Пак казвам за коланите съм, но по мое решение, а не защото полицаите са "решили"!" Това е много интересно исказванее. Сега първо, това е записано в закон, та този закон изисква да се спазва. Полицая следи за спазването на закона, той не го решава. Така сега не искам да навлизам в правни термини, но има и закон да не убиваш да не крадеш да не правиш секс с малолетни и други там. Ясно е че ако не искаш да ги спазваш няма да ги спазваш, но полицая пак следи за тяхното спазване, той не ги решава!

135

Боби

преди 14 години

Страхотна статия!Преди си слагах в 99% от случаите колана, сега ще са 100%!

134

Много глупав

преди 14 години

Пример2:В гърция с кемпера. Спира ни полиция от ония с черните униформи дето следят за трафик нахора и акцизни стоки. Полицаят вижда следното:-аз с колан;-детето в столче отзад с колан;-съпругата ми до него с колан.Поиска ми лична карта и талон (зелена карта не поиска даже), записаха си данните от проверката и попита one baby? и след това Have a nice trip.А после били ги гобявали из Гърция... Ами като карат като бесни и не спазват никакви правила, ще ги глобяват. Малко ги глобяват даже.

133

Много глупав

преди 14 години

Сигурността е на първо място! Ако не го разбира човяк......който не иска, да не слага колан!Да не говорим, че полицаите, като те видят с колан и са много по-благосклонни към теб, дори да си извършил някакво нарушение.Пример1: Пътуваме от Царево към квартала им и ни спират за проверка. полицаят вижда следното:-аз с колан;-детето отзад в столче с колан;-съпругата ми отзад с колан.Само пожела лек път и веднага тръгнахме.

132

djasta prasta

преди 14 години

"Живота е мой и трябва да имам право да реша какво да правя с него. " ... да, принципно си прав, ОБАЧЕ ако си без колан и има други хора в колата, когато се ударите ще почнеш така да скачаш из колата, че е твърде вероятно да убиеш някой друг със собственото си неконтролируемо тяло. Затова не бъди такъв егоист, ако обичаш.

131

Анонимен

преди 14 години

о: ВСЕКИЩе изкажа крайно (и провокативно мнение), но вярно: Живота е мой и трябва да имам право да реша какво да правя с него. И не ми казвайте, че всички плащаме ... (ако са прави и колана те спаси) всички плащаме, но ако не го сложа плащам само аз (с живота си). Не искам държавата да ме третира като вол и да ме "пази" жив, за да и плащам данъци до 65 години (после до повече)! Не искам и "акции за заблуда на противника"! Пак казвам за коланите съм, но по мое решение, а не защото полицаите са "решили"!

130

asdf

преди 14 години

Коланът НЕ Е лично предпазно средство!!! При катастрофа, ако си без колан, тялото ти се мята из колата, достатъчно е един от пътниците да е без колан, за да контузи/убие останалите, които са се стегнали.Като пътувате сами не се закопчавайте с нищо, не ми пука, но ако има и други хора в колата, вече сте длъжни

129

Един Луд

преди 14 години

Хахаха страхотна статия. Завършекът е като филм на ужасите :) Все пак слагането на колан според мен е въпрос на личен избор. Аз го слагам, защото е пълно с ненормални и убийци на пътя, но не мисля, че трябва да има глоба за непоставянето му. Лично мое мнение.

128

МИ

преди 14 години

Въпреки, че е много поучителна, статията е ужасно слаба. Видке, на зле вървят нещата...

127

Браво, това им трябв

преди 14 години

Епа сега ли сесетихте да стреснете народа. Иначе браво за съчинението бива си го. То така се научават някой примитивни форми на съществуване - БОЙ С ПРЪЧКАТА през пръстите, да видим няма ли да слагате колан всезнайковци мръсни, на които ви предстои да умрете в катастрофа. На всички посветили последното си пътуване на СМЪРТТА лека ви пръст. Амин

126

лео

преди 14 години

Според мен коланът е ЛИЧНО ПРЕДПАЗНО СРЕДСТВО!Защо КАТ ни изнудва!Идреме му ли на КАТ за ДУПКИТЕ-не за тия в *** на дупетатите!!!!!!!!!

125

neo5

преди 14 години

Някакви ви хапове да си взел или не???

124

neo5

преди 14 години

..нормално...аз също не вярвам ама съм жив и здрав вече, ходя без патерици,даже и не накуцвам вече :)