88

ТЕ СА

преди 2 седмици

АЙ-ТИ,КОЛКОТО АЗ СЪМ ТРАМВАЙ

87

Анонимен

преди 2 седмици

До 84. Говори за стажуване за без пари или до си напише някой и друг "проект" в гитхъб. След 3-4години стаж никой не пита дали си самоук или не. Така или иначе в университета от години стигат до онлайн курс 30-40 часа като ниво, а и след 3 години фирмите ще са измислили да ползват нещо, което не се е предавало и няма как да не си учил сам. Просто хората смятат, че hello world ги прави специалисти. В момента гладът за кадри падна, гледа се да се пестят пари и да се плаща за вършене на работа.

86

Нормално е ....

преди 2 седмици

За добро или лошо.в крайна сметка е нормално. Нормално е да отмине времето където всеки който изкара един 6 месечен курс иска да взима заплата 4-5к и не само искаше а и му я даваха. Имам редица познати които 7-8 години работят в друга сфера и викаха - брат записвам едно курсче и ставам програмист. Беснеех , защото съм от едно друго поколение което почваше с алгоритми на хартия, минаваше през дос и Делфи, не защото нямаше по лесен начин, а защото искаха да ни изградят начин на мислене.

85

Анонимен

преди 2 седмици

"Това бе породено отчасти, заради това, че технологичните гиганти започнаха да съкращават много кадри" - Свиването го споменвате, ама не казвата за подуването. За 2 години, някои хора наеха пвоече народ, отколкото биха наели за 12. Налагаше се, тези хора да си ходят. Но се запитайте - какво са наемали? Не е, като да има милиони безработни специалисти, които само си чакат, да бъдат наети. Взимали са от кол и въже, просот зщаото ценаа на акцияа скача и могат да врастят, да продават още акции.

84

Анонимен

преди 2 седмици

До 83 - Зависи колко са ти "типови проектите", но вярвам, че ноемр 80 говори за това, че идват хора с по 3-4 години стаж, но защото били самоуки, ги цакат с по-ниски зпалати, а вече знаеш как е- каквото си вземеш в началтото, най-вероянто, ще ти го дават до края. Аз съм имал 4% увеличение на зпалатата. Според инфлацията. Пф! Напуснах и след години, на същата позиция, при същия управител ми дадоха със 70% по-висока заплата. Но хората, които не бяха напускали, имаха едва 8% ръст. ГАВРА!

83

Анонимен

преди 2 седмици

До 80 Наистина ли вярваш, че 2-3 типови проекта апи и показване на екран те правят изграден специалист? Показват само, че поне може някакъв код да пишеш и да четеш евентуално документация и нищо повече. Изграден специалист си след 3-4 големи корпоративни проекта(2-3г средно отнема такъв). В реалния свят има стандарти, съобразяване с други системи, работа с големи натоварвания, сложен репортинг, регулаторни изисквания и какво ли още не. Коденето е 10-20% от работата за специалиста.

82

Анонимен

преди 2 седмици

До 35 Младите не могат да организират цял проект. Това не е писане на код във фреймуърк и търсене на примери в нета и иска много опит. Задачите на парче, ако не е типов сайт на малка фирма, трябва да се подготвят. Примерно как човек с 0 идея от банкови системи и апита ще прави апита за банки? Там рест с ъпдейт на 1 запис и заявка за извличане на списък или един запис няма, има сигурност, процеси и т.н. За 5-10г човек може да каже, че има понятие, ако е бил поне по 2-3 големи проекта.

81

Анонимен

преди 2 седмици

До 80 - "Извиняваме се господине! Вие сте преквалифициран за позицията" - На мен ми е любимо. исакха 7 години опит -имах ТОЧНО 7 години опит в технологията. Имах ВСИЧКО, което маше в изискванията, им, дори и неща, които бяха просто глупави да са там, но на ксъмет, ги имах и тях. Кое ме провали ли - че не казах, че имах и 5 години опит, но в скъпа европейска столица :D ... След 4 месеа кандидатсвах пак там и ме взеха.

80

Анонимен

преди 2 седмици

"Гостът каза, че за навлизащите на пазара, е добре да започнат със стажове и собствени проекти, които да използват като портфолио." - госте, ама нали се сещаш, че хората достигнали определено ниво само със собствени сили на интервюто ще поискат възнаграждение, което може и да не ви хареса много. И ще са в правото си! За да получите изграден специалист ще се наложи да си платите!

79

Анонимен

преди 2 седмици

"Прикачаш си към св-то линкове на проекти към гитхъб и ще видят какво умееш да пишеш като код." - Само една добавка - направете си отделен git (не е задължително, да е на MS придобивката) и си дръжте само ДОБРАТА работа. Че вече попадам на такива, дето се ровят в страничните проекти и питат, кое и защо, питат каква е тая грешка ... Един *** ме подкара, защо Rust-а ми имал грешки и лош синтакс. Ми пич - защото ми гелдаш първия проект! Аз направих същото за неговия Python и ме уволниха.

78

Анонимен

преди 2 седмици

"мухъл, това с мениджъра сам си го съчини, явно другите, които не понасяш са мениджъри, защтото бързо надушват що за от падък си :) *** :) - Уау! Заради такива като теб, с две ръце гласувам за хроа, които ще направят интернета "неанонимен" за всички.А иначе - МениждъжрА не го харевам, защото когато последния го блъсна кола и 2 месеца го нямаше, като само пращаше мели от болничното си легло, всичко вървеше със същите темпове, но без стрес. Върна се - върна се и стресът, а работата не мръдна.

77

Анонимен

преди 2 седмици

До чинтур - Защото реално нямат и бизнес в България?

76

Анонимен

преди 2 седмици

Ходих на някакаво интервю. Първо ми казаха, че е дистанционна работа. После ми казаха, че "хибриден модел". Аз на хибриди, не вярвам. Попитах - какво е това. Онзи ми виак - ами в понедленик си тук от 8:30 до 13:00, а после си избираш един ден в седмицата. СЕДМИЦАТА! Абе човке - аз разбирам, да ми кажеш - три месеца си тук, после прави, квкото искаш. Продадох си апартмаента и се преместих в малък град, а останлите пари са по фондовете. Няма да плащам цяла година наем, за да съм 2 дена в София.

75

Анонимен

преди 2 седмици

Като някога със счетоводителите. Глад за кадри и хиляди обучаващи се по университетите. Накрая- стаж минимум 2 години, работа с всички стандарти, специализиран софтуер и ако може препоръки. Хиляди завършиха и не се реализираха

74

Барба Бойко

преди 2 седмици

К'во ИТ бе, бегайте да пасете овците, лош материал непотребен

73

Бай Горан

преди 2 седмици

Пенсионери може ли?

72

Анонимен

преди 2 седмици

интересно ми е във вола - теле - бик софтуер какви заплати дават на тези ерудирани кадри където търсят . бас ловя , че е някаква смешна историика

71

IQ 3.14

преди 2 седмици

До Анонименв узбекистан играят китайците, а тука плащаме шахедите на султана. не сме от най идеалните страни за развиване на бизнес и инвестиции. щот като се наредат мустаклиите да питат "за мен кво ше има", и разговора приключва.

70

Анонимен

преди 2 седмици

В Узбекистан планират до 2030-та да станат център за ИТ технологии, до тогава софия ще е едно гето населено с бхаратци

69

Програмист

преди 2 седмици

Идеално е така. Най-накрая се поизчисти сектора от хора с аграрно потекло и хартишки от шесторазрядни университети и академийки. Да грабват мотиката газ обратно на село.