128

от северозападО

преди 1 месец

До Реалист 127: Не се изказвай неподготвен, ако прочетеш некой от трудовете на Ф. Каниц, описал България подробно точно в този период 1870-1880 год., ще видиш, че си е имало и развити Български градове!

127

баба Пена

преди 1 месец

Преди 2 седмици и аз реших да ида у софето, да стана гражанка. В петък в 15.00 часа летя по магистрала Тракия и трафик в посока Софето нямаше, обаче на обратно беше фраш. Явно столичаните се бяха запътили за родните си места.

126

баба Пена

преди 1 месец

Е 62 кръчми на 3000 къщи - не е ли малко множко. Явно от сутрин до вечер цофианци са се натрясквали до припадък. Някой пък казват че бил единствения европейски град, ай сега да не обиждаме европа. Столицата е трябвало да остане В.Търново.

125

Реалист

преди 1 месец

До Освобождението българите са живеели главно в селата, а в градовете турците са били преобладаващото население с изключение на София, където са били относително по равно. Тогава 96% от българите са живеели в селата и само 4% в градовете. Да се говори за кореняк жител на някой град при тази ситуация е смешно.

124

Анонимен

преди 1 месец

През 1870 г. София има около 19000 жители, от които след Руско-турската война остават11684. Според първото официално преброяване на населението от 1880 г. населението на София е 20501 души, а при второто през 1987 са 30456 души. По времето на Руско-турската война турците са искали да запалят София и да избият населението, заради което турците живеещи в София напускат и населението рязко намалява до 11684 души, почти всички българи. В другите големи градове българите са били по-малко от 4500.

123

Анонимен

преди 1 месец

През 1880 година в Велико Търново са живели 11247 човека, от които само 2143 са били българи. През 1887 при първото преброяване след Съединението там са живеели 5700 човека турци, българи и т.н. Някои си мислят, че Търново е трябвало да е столица на България.

122

Анонимен

преди 1 месец

еми значи само 100 000 кореняк софианци да има, всичко останало са *** дошли от махали и паланки....

121

Анонимен

преди 1 месец

Виждал съм снимки на Русе по времето когато София е избрана за столица на България. Русе е бил едно голямо кално село, както и всички други градове в България. София е първия град в България добил европейски вид.

120

Анонимен

преди 1 месец

По времето когато Русия ни освободи от турско робство, в големите градове на България са живеели предимно турци, които започват да ги напускат и да се преселват в Турция. Населението им спада в пъти и при първото преброяване на населението на 31 декември 1880 година в София е имало най-много българи, въпреки че по общ брой на населението е бил на четвърто място. В следващите години още турци напускат големите градове и София става и най-големия град в България и по общ брой на населението.

119

Мислете!

преди 1 месец

Дали е случайно това, че и през Античността, и през Средновековието София (Сердика, Средец) е един от най-големите и най-добре уредени градове в източната половина на европейския континент? Не мислете, че в Учредителното събрание през 1879 г. са заседавали неумни хора. Сред тях е имало и високообразовани, учили в европейски университети, а останалите, макар и с ниско образование, са били практични и мъдри хора, затова по родните им места са ги избрали за делегати.

118

провинциалист

преди 1 месец

Това бе най-голямата грешка. Не успяхме да се обеденим, много войни нахалос.т София подплаши съседските дърави. Столицата трябвало е да бъде град в нй-революционната част на България,а не бившата столица на Западното белербейство на Османската империя, където Шопите са били послушни слуги.

117

фсфс

преди 1 месец

По време на Освобождението София е 11000, Русе е 25000. Русе се развива от тогава до днес по естествен път и сега е 140000, т.е. малко над 5 пъти повече от населението тогава. Ако София не беше избрана за столица днес градът щеше да е 55-60000 души и Перник щеше да им е големият съсед.

116

Чичо Кольо

преди 1 месец

Най-голямата грешка - да направиш от едно скапано село столица ...

115

FUCKEU

преди 1 месец

Снимката не е актуална!Не се вижда жълто синият нацистки пApZaл,който е родовото знаме на нeнopмaлниците,които са в общината.

114

на практика

преди 1 месец

До 115. Мисля, че първата електроцентрала в София е построена към 1900 година, може и да греша. Това е само с 14 години по-рано примерно от електроцентралата на Варна, която е пусната в действие на 1 януари 1914 година. С официално откриване. Кмет, областен управител и други официални лица.

113

Анонимен

преди 1 месец

ЗДРАВЕЙТЕ СЕЛЯНЧЕТА - ГОРДИ СТОЛИЧАНИ!!!...

112

Анонимен

преди 1 месец

Правилно хората са избрали София за столица преди 145 години. Това е факт и времето го доказа. Това, че някакви много им се иска друг град да е столица не променя този факт

111

хммм

преди 1 месец

Велико Търново е трябвало да оставят за столица. Във вените на тях хора все още тече царска кръв, закърмени са с интелигенция от стотилите години преселване на най-доброто към него. А те са избрали окръг от диви ***-шопи които освен да реват като магарета по футболните мачове за друго не стават. Даже и Варна като манталитет са къде къде и до ден днешен, с такъв център на управление толкова хора!

110

до 113

преди 1 месец

До на практикаИзпускаш най важния елемент за избора на СОФИЯ а именно това е най близкия град до Перник , т.е. до въглищата и първата електроцентрала , за онзи период това е бил жизненоважен ресурс , иначе си прав по другите критерии Пловдив е бил избора, но за тогава Пловдив се разглеждала като много далечна дестинация от Перник.

109

Рашко

преди 1 месец

Ако всяко друго населено място беше обявено за столица ,а не София,съдбата на България щеше да е съвсем друга и различна от днес.Гласували са абсолютно неграмотни хора,с бял и черен боб.Погледнете географската карта.Къде има столица която да не е на море,езеро,река,и да няма никакви постройки?Диво ориенталско турско село,кал и джамии.