10

Анонимен

преди 2 месеца

Пп да свършат нещо.полезно за 9 месеца,чудя се как не са си дали тия милиони за Украйна )

9

Анонимен

преди 2 месеца

Да, без такси, но здраво късане и заплащане за последващо явяване. При залавяне с подкуп съд. Нещо като социализма, но без уреждане по някакви линии. Помня как отличници ходеха на изпит и не знаеха дали ще го вземат, докато изпита не завърши. Имаше преподаватели за които нямаше абсолютно никакво значение какви оценки имаш по другите дисциплини - каквото покажеш на този ден това е, ако искаш повече отиваш на поправителен, но може да изкараш и по-малко.

8

Много университети

преди 2 месеца

Много университети. Много ректори. Много директори. Обединявайте ги. Защо ректор е с по-високо възнаграждение от министъра на образованието? Защо има преподаватели с възнаграждения за три длъжности? И защо академичната администрация е против безплатното образование?

7

VladTepes

преди 2 месеца

До АнонименНе е позор тези, които не си дават зор и не изпълняват студентските задължения съвестно да си плащат. Таксите трябва да зависят от академичните постижения, безплатно образование само при реални такива.

6

Кой плаща

преди 2 месеца

Преди да е получил и видял нещото за което плаща

5

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен - Не забравяй Вълчан войвода от рода на Бимбеловците, потомци на севастократор Момчил. Той е давал крупни суми не само за издръжка на млади българи, учещи извън границата на Османската империя, но е дал и солидна сума на братя Георгиеви за да бъде изградено българско висше училище.

4

Каква реформа?

преди 2 месеца

Достатъчно е човек да проследи генеалогията на повечето от вашите преподаватели и на "учЕните" в БАН - дядовци, децата и снахите им, внуците и техните съпруги, племенниците и метресите на червената професура, настанила се в науката и във висшето образование преди повече от 70 години, когато "неблагонадеждните буржоазни кадри" са били заменяни с недоучени, но "наши" хора. Те си карат по тяхна традиция - не е важно какво знаеш и можеш, важното е да не изтървеш кокала и да се оградиш със свои хора.

3

Анонимен

преди 2 месеца

Таксите следва да се премахнат, защото са позор. Таксите са бариера за младите хора, които желаят да учат и да се развиват. И тъкмо това са ни завещали будните хора, развили публичното академично образование в нашата страна. Не може да предадем техния завет. Софийският университет е построен с дарение от двама достойни българи - братята Георгиеви за да може нацията да се въздигне, а не да се прави търговско предприятие.

2

VladTepes

преди 2 месеца

Във всички случаи тези, които влачат изпити с години е редно да плащат пълния размер на издръжката.

1

наблюдател

преди 2 месеца

държавни стипендии трябва да получават само хора с високи оценки от матурите след 12 клас. Примерно над 5.50, останалите ако искат да учат да си плащат. Колкото до академиците вишите училища са ми ясни искат си таксите защото си ги вдигат както си искат, докато държавата ще им дава определена сума върху размера на която не могат да да окажат влияние.