11

Анонимен

преди 5 месеца

"иманяр от Варминско-Мазурския регион" -> "Местният историк Яцек Дроздовски откри 13 сребърни денарии" Значи на историците им викат иманяри вече :)))))

10

Анонимен

преди 5 месеца

Това на снимката не са денари а византииски коруби

9

Анонимен

преди 5 месеца

3 век преди н.е,кои години по-точно,защото ще се има много претенденти,че при тях първо са се секли денариите и от тях се появило наименованоето.

8

Румънец

преди 5 месеца

И при нас нали сме в Европа да търсиш с апарат ти трябва само едно разрешение от кмета или музея( вади се бързо )на даденото населено място в което ще търсиш и без да е на археологическите обекти и после каквото намериш носиш в музея и те го преглеждат казват какво могат да купят и към какво имат интерес а останалото ти го връщат.Плащат по добре от разни аукционни къщи на запад и при вас ли е така нали заедно ще влезем в Шенген?

7

дедо Ташунко

преди 5 месеца

"Ръждясала делва"? Глината не ръждясва.

6

Fil

преди 5 месеца

" редки средновековни монети на хиляди години" , казвате? Аз казвам - да ви с е * а на дипломите.

5

Анонимен

преди 5 месеца

Денарии са се наричали последно няколко века по-рано. Те загубват това качество по много причини в това число и постепенното намаляване на теглото с което се секат. Първите денарии са тежали 4.55 грама(прототипът е бил 6.81гр). След това постепенно стават все по-леки. По времето което тук е споменато, отдавна не съществува денарий. Денарият, със своето олекване, първоначално е бил преименуван на нов денарий...а после просто на "пени", с което наименованието денарий изчезва напълно

4

Бай Илийчо

преди 5 месеца

Туй капачки за буркани ли са бря?!

3

Анонимен

преди 5 месеца

Разпадането на коя империя през 5 век?? Прощавайте, но източната част на Римската империя е завладяна 1453 с падането на Константинопол. Уточнявайте се за какво говорите, че има хора които за запознати с историята на Европейския континент. И за ваша информация сеченето на денарии е прекратено през 4 век. Германските племена наследници на западен Рим не са имали такава парична единица. ****ти невежи!!

2

МАТЕМАТИК

преди 5 месеца

денарии от 11 век, сечени по време на управлението на княз Самбор I през 13 век!Денарии от 11 век сечени през 13! Абе я ходете в първи клас!

1

Няманяр

преди 5 месеца

Аз открих в алиекспрес македонски златни долари останали от инките в македонска америка на около 12128 години , 3 месеца и 12 дни и чакам да ги доставят!