21

Анонимен

преди 7 месеца

На Колю Фичето мостовете и църквите още не са паднали, дори Преображенския манастир край Велико Търново го тресе заметресения, свлачища и още е цял. Рецептата е естествен материал, от природата, дялан камък от седиментни скали. Тухлата ако е направена добре е също добър градивен елемент нооо трябва да е от добър материал, добре сушена и добре изпечена. Старите тунели под Темза са правени с тухли и след 150 години метрото още се движи в тях.

20

MIKE

преди 7 месеца

Няма такова понятие като срок на годност на строителните конструкций от какъвто и да е материал или конструктивна шема. Никога не е съществувал никъде в нито едни норми за проектиране и строителство на тази планета.

19

Анонимен

преди 7 месеца

До 23 - ии тъй ли? Бързо кажи на японците да строят панелки че дося не са се сетили горките

18

Анонимен

преди 7 месеца

Сред първите коментари някой се опитва да се подйрава с панелното строителство, приписвайки го на съветското влияние. Има истина. Но донякъде. Защото панелното строителство е постижение. новаторство, революционен модернизъм, който идва от Германия с "Баухаус" на Гропиус. Това е училище по архитектура и дизайн. Считали са, че за модерния свят е подходяща функционалкостта и възможността за промишлено, за серийно производство. Може да прочетете и на български, колкото и да е оскъдна информацията.

17

Баш майстора

преди 7 месеца

Убих се да търся римски бетон. Навсякъде ми викат нямаме....И на Керазит Нямаме и от Цнауф викат нямаме...И в скалдовете няма..Абе криза......

16

Анонимен

преди 7 месеца

Съвсем не е сигурно че заслугата за трайните строежи е на римляните.Съвсем даже.Полезно е да се знае, че освен познатия ни донякъде Др. Египет, точно на юг от сегашна Италия в днешна Либия, е имало друга държава.И досега са запазени 1300 км водопроводни тръби. запазени са и основи на сгради ОТПРЕДИ римската империя.Но там Наполеом не е пратил учени, затова не е популяризирано. А иначе -здраво е, което е пластично и многопластово, както дървесината.Сградите във Венеция са с основа ливански кедър

15

Тайната

преди 7 месеца

На Римския бетон! Уpинa от девица весталка....

14

Анонимен

преди 7 месеца

Щото не са имали подизпълнители, а САМО един изпълнител и ако се издъни Цезара му реже кратyната. А то сега подизпълнител на подизпълнителя на подизпълнителя ..... и така до 5 ниво.

13

Гошо...Тъпото

преди 7 месеца

Всяка епоха е имала своите...велики архитекти и...велики строители! - Франк Лойд Райд

12

На Тиквун магистрала

преди 7 месеца

На Тиквуня магистралите ще ги изучават в учебниците в цял свят един ден.... Мухахахаа

11

Съмнител

преди 7 месеца

Не са познавали Главния строител на республиката Тиквуня и Главния Хидроинженер Доганя!

10

Анонимен

преди 7 месеца

то е повече от ясно, че днешното строителство е пълен шиттт. Вижте пътищата сега колко време издржат и колко хиляди години са се запазили римските пътища, при все че сега строителни инженери и незнам си какви инженери са част от процеса. На какво приличат градовете в днешно време - пълен упадък. Едно време са били красиви, сега навсякъде грозотия - бетон, бетон и само бетон накъдето да се обърнеш. Грозни фасади, грозни постройки. Пълна скръб!!!

9

SPQR

преди 7 месеца

Тогава е нямало печялбарски строителни фирми ментета, инженери с купени дипломи,неграмотни зидаромазачи от маалата и за некачествено лесно са им слагали главите на дръвника..без никакви угризения на съвестта!Това е тайната!

8

Хюго Капет

преди 7 месеца

Разкрили тайната, но не могли да я копират? Е какво са разкрили тогава?

7

Анонимен

преди 7 месеца

На снимката Колизея ако го смятат за оцелял....особено с непрекъснатата поддръжка да не се доразруши...

6

Анонимен

преди 7 месеца

Или просто не са строени преди хиляди години. Има и такава теория. Както и въпросът за мрамора, дето се разпада след 200 години, пък имаме мраморни статуи от "древна" Гърция примерно.

5

Ахаа

преди 7 месеца

Може би затова фугите между жълтите павета съдържат и бели камъчета - като проникне вода, че като стане една химическа реакция, че като вземе да заяква оня ми ти жълт паваж ... "Танковете да дойдат " ...

4

Анонимен

преди 7 месеца

Въглерода в отливки от Сфероидален *** е на зърна!

3

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 1. Правят каквото си искат. Тебе какво те яде ?

2

Анонимен

преди 7 месеца

И това е от серията не били компютри ами компоти...не може да сравняваш камък с недопечена глина. Оцелели са само грандиозните обекти, а обикновените постройки ги няма. Най-оцелели са тия които са натрупани камък върху камък на големи купчини като пирамидите. Китайските стени правени от пръст са руини, а от тухла реставрация само каменните са оригиналдъ. Немаше нужда да са морят толкоз учЕните.