78

MIKE

преди 1 година

Още едно приложение пак от началото на 20 в. за ГАСЕНАТА ВАР-като част от свързващото в-во при каменни или тухлени зидарии. До 80-те години все още се използваше и за пречистване на водата в по-големите водоизточници, както и за септични ями или екарисажи.Не трябва да се бърка CаО като част от съставките на видовете цимент-формулите са пределно ясни.

77

MIKE

преди 1 година

Както е видно от хим.формули по-долу,варта във всичките си разновидности не влиза в състава на циментовия клинкер.Нещо повече-варта не намира никакво приложение в строителството. В началото на 20в. преди втората св. воина гасената вар се е използвала предимно за интериорно или екстериорно измазване на къщите с цел предпазване от буболечки, приложима и до днес в по-бедните квартали.В момента се използва предимно за измазване на дънерите на млади дръвчета за предпазване нараняването им от животни.

76

Анонимен

преди 1 година

Mike, заблудена уфцу, "Калциевият оксид (CaO), известен още като негасена вар, е широко използвано в практиката химично съединение.Гасенето на варта е процес, в който негасената вар се залива с вода, което е съпроводено с отделяне на голямо количество топлина. Така образуваното съединение, Ca(OH)2 (калциев дихидроксид или още гасена вар), има приложение в строителството. "Цъкай си сам плюсове и лъжи. А и вземи да научиш правописа най-накрая.

75

MIKE

преди 1 година

3CaO.SiO2, 3CaO.Al2O3, 4CaO.Al2O3.Fe2O3, 2CaO.SiO Това е минералният състав на готовият циментов клинкер .Сам може да си избереш който и да елемент в течно,твърдо или газообразно състоияние и да се опиташ да получиш съединение на киселина или основа.Изравняването на формулите е елементарно и би трябвало да е по силите на всеки заваршил 6-и клас. Възможно е строителната индустрия в света да научи нещо ново от теб.

74

Анонимен

преди 1 година

MIKE, недей лъжи хората с умноизглеждащите си грешности. Не знам какъв химик си, но какво става в стоманобетона изобщо не ти е ясно.

73

MIKE

преди 1 година

За съжаление чистото му приложение в съвременното строителство е като облицовъчен материал и добавачен такав за производство на строителни смеси-цимент и добавки.Въпреки високата си твардост има доста слаба якост на срязване и натиск и доста висока крехкост.За сметка на това е много красив и може да го видите по доста фасади на сгради както и интериорни подови елементи.Варовикът е естествен елемент и той не може да се получи по изкуствен път.

72

MIKE

преди 1 година

Използването на варовика като добавка към останалите съставки при изготовката на цимента е много естествен процес-варовикът като естествен елемент в природата е с много високи якостни характеристики дори по таблицата на Моос за твърдост на елементите.От икономическа гледна точка е доста достъпен лесен за добиване и широко разпространен. Използва се в строителството от хилядолетия.

71

MIKE

преди 1 година

Варовикът може да е част от множеството естествени елементи при призводството на цимент , но тои няма нищо общо с крайния продукт получен след изпичането, както и варовиковите елементи нямат нищо общо с химическата формула на съединенията с основа, които така или иначе липсват в цимента.Точно обратното-бетонът с течение на времето не само подобрява техническите си характеристики, но тои и увеличава собствената си якост на натиск , която е и една от основните характеристики при оразмеряване.

70

MIKE

преди 1 година

При нито едно от химическите съединениа, които се получават при смесването и изпичането на отделните суровини за получаването на портландциментовият клинкер не се образува или отделя основа, нито калциева , нито силициева, нито алуминиева, нито каквато и да е.

69

Анонимен

преди 1 година

Чудно. Ха сега обясни, бетонът като е целия къде в микро, къде в макропукнатини, как така армировката е физически обвита и пасивирана? Защитата идва от основния характер на самия бетон, а именно минералите съдържащи калциевата основа - химическа защита. Бетоновото покритие се предписва точно заради превръщането на бетона във варовик с времето, който е с киселинен характер и води до корозия.

68

Анонимен

преди 1 година

Стотици хора са умрели затрупани живи, защото нямаше кой да ги спаси. Никаква подготовка, и бавна реакция. Дано поне от целият този ужас и трагедия да излезе нещо положително и да махнат Ердоган.

67

MIKE

преди 1 година

Още една забележка-водата не влиза в съединение с калциевите и сулфатни окиси при втвърдяването на бетона за да образува основа.При егзотермичната реакция се отделя чиста молекула вода и повярвай ми сулфатните окиси са доста по-нестабилни. Ако допреш с ръка бетонното сечение в процес на втвърдиаване ще усетиш егзотермичната реакция, но не те съветвам да дишаш в близост- не се отделя чист кислород.

66

MIKE

преди 1 година

Водата е добавъчно вещество в субстанцията , която се изпарява след приключването на ЕГЗОТЕРМИЧНАТА реакциа( по каталог до 28-ят ден, на практика се прилагат пластификатори).Оставащото твърдо вещество прилепва към армировката и я предпазва от допир с агресивни елементи или от т.нар.окислиаване и корозия.

65

Анонимен

преди 1 година

Хайде да не се замеряме с определения, естествено че става дума за стоманобетон. А калциевия окис като се смеси с вода, какво става? Нали точно водата започва реакцията на втърдяването на циментовия камък.

64

Do 79

преди 1 година

Всъщност нали не бъркаш бетон със стоманобетон.Бетонат наистина е композитен материал състоящ се от основни и свързващи вещества, като основните са пясак и чакал с размери в зависимост от марката на бетона и свързващото вещество е цимент със степен на якост и скорост на втвърдяване в зависимост от марката на бетона.Стоманобетонният елемент представлява добавяне на стомана в бетонния елемент за поемане на опънните усилия в сечението като натисковите усилия се поемат от самият бетон.

63

MIKE

преди 1 година

Съжалявам за правописните грешки-клавиатурата ми е скарана с Кирилицата нещо.

62

MIKE

преди 1 година

Никаде в процеса на изпичане на портландциментовия клинкер не съществува калциева основа, калциев окис -да но това е различно съединение и се използва в началните стадии на изпичане на т.нар.циментов клинкер.След изпичането на клинкера в които участват доста различни хим,съединениа в практиката може да се добави и калциев сулфат, което е познат като гипс като пластификатор за забавяне на втвърдиаването.Калциева основа при изпичането и експлоатацията на портландциментов клинкер не се използва.

61

Анонимен

преди 1 година

Нарича се бетоново покритие, но това не предотвратява карбонизацията в дълбочина.

60

dadas

преди 1 година

До АнонименНа затова армировката се слага на 2-5 см от ръба...

59

Анонимен

преди 1 година

"На практика не съществува такова понятие като срок на експлоатация"------------- Брей, тъй ли? Ай сега да те замеря с дебелата книга. Бетонът е композит - състои се от 2 материала. Циментения камък пази армировката от корозия. Основното свързващо вещество е калциева основа. С времето обаче тя свързва с СО2 и става на варовик, който не ПАСИВИРА армировката и тя изгнива. В градска среда - очевидно по-бързо заради замърсяването.