10

Според мен

преди 1 година

Началото на списъка на нашите будители не започва от Възраждането. В началото са светите братя Кирил и Методий и техните ученици, дошли в България. Да имаш писменост на своя език - какъв по-мощен стимул за самоосъзнаване и себеутвърждаване в годините на Средновековието, когато на първо място е била поставяна принадлежността към някоя от религиите? Патриарх Евтимий също не може да бъде пренебрегнат - той създава книжовна школа и прави езикова реформа, осъвременява официалния литературен език.

9

Да им е честито!

преди 1 година

Да са ни живи и здрави народните будители, да им е весел празникът, имената им нека да останат в историята, а управляващите да ги уважават повече и по-достойно да заплащат труда им! Амин!

8

Дес

преди 1 година

Най-голямо впечатление ми направи , че по време на тоталитарния режим са отменили празника. Не го знаех. Но пък е логично. За управлявалите тогава е било важно да има изображения на ленин и сталин на манифестация.

7

Гост

преди 1 година

Някой беше казал :Не гледай какво пише в книгите ,а какво расте по нивите !По бълг.ниви вече нищо не расте,и по заспал народ от бълг. няма.То се вижда какво представляваме ,гола вода.Мързеливи ,крадливи ,връзкари ,службари ,и после държавата в проблеми се дави.

6

Дълбоко спящ

преди 1 година

" Висшист " започнал да говори , за да уговори някаква игра значи е в беда ! Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта ...

5

Анонимен

преди 1 година

Сред будителите никога не се споменават хора на музикалното и на изобразителното изкуство. Отново поради липса на СЪБУДЕНОСТ, просветеност и разбиране за ценността на тези дялове на културата.

4

Анонимен

преди 1 година

Сред най-важните БУДИТЕЛИ е д-р Петър Берон, изключителен учен за своето време. С незавидна кончина. Срамно е, че сте го пропуснали сред групата "най". Отсъствието на Петко Славейков в списъка ви сред "най" също е признак на слаб интерес към материята от страна на публикуващите материала.....

3

Адмирации

преди 1 година

Честит празник, Болгари! Макар, че отдавна трябваше няколко от будителите, да се премахнат от историята, като Раковски, Захари Стоянов, Стамболов, Благоев! Те са русофоби и са писали против Русия!

2

Анонимен

преди 1 година

Това като Трифон зарезан и онзи лигльо , Валентинчо. Много хубаво са се нагласили : да се види , кой е чуждопоклонник и кой държи на българските традиции! Всяко лапе, правило се на идиотче на хелуин - на 01.11. на училище!!! Хахахахаха

1

Асан

преди 1 година

Слава Хелоуине :)))