22

Анонимен

преди 1 година

Ами да след две години ще са по евтини имотите и ще е глупово от сега да се заробвате с договори на зелено.

21

Анонимен

преди 1 година

И за мен цените са високи, преди да купя се чудих кой купува на тези цени, купих в подходящ за мен момент, сега доста се качиха от тогава и пак се чудя кой купува на тези цени. Само едно съждение на изчакващите покупка да го премислят пак: сега купували с едни хора/които имат доходи и спестявания/, ама виждаш ли утре щели да им вдигнат лихвите и те ще продава, а ще купуват тези дето са спестили повече? Дали ако може да купи днес ще е принуден да продаде утре? единичен случай да, но масов едва ли

20

Анонимен

преди 1 година

ЕЦБзаяви, че скъпият жилищен пазар в еврозоната може да "потъне", ако лихвените проценти по ипотечните заеми се повишат по-бързо отинфлацията. ЕЦБ, която трябва да повиши основния си лихвен процент през юли за първи път от десетилетие, сега оцени жилищата в еврозоната средно, че са по скъпи с 15% до 60% в някои страни въз основа на връзката между цените и доходи.

19

Математико

преди 1 година

ЕЦБ предупреди вчера, че заради надценените жилища в ЕС се очаква с увеличението на лихвата цените на имотите да паднат с между 0.83% и 1.17% на всеки 10 базисни пункта, а до края на годината увеличението което се очаква е с 50 базисни пункта....т.е между 4% и 6% спад на цените. Изхождайки от факта, че ако в ЕС кихнат, то тук се разболяваме, спада у нас реалистично ще е поне 15% ако не и повече. Нашия пазар се владее от паниката, както за купуване на кило, то и за продаване. Сами си преценете.

18

Анонимен

преди 1 година

S&P срещу имот? Ако бораста падне с 10%, имотите падат с 50%. Ако имота поскъпва с 5-10% на година, акциите поскъпват с по 10-15. Имотите имат разходи. Акциите нямат. Имотите имат още разходи, ако ги даваш под наем, наред с много рискове. Акциите може да дават дивиденти. Не можеш да продадеш 6 квадрата от имот. Не можеш да продадеш имот на пазарна цена бързо. МОжеш да продадеш една от 5000 акции. Можеш да я придадеш за секунда. И при двете има риск, ама ГанчУ вярва, че при имотите няма.

17

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 9 - Може да се спука и когато се вдигнат масивно таксите за второ, трето и пето жилище. Може да се спука и когато изриташ лобитата, дето налагат, за една кащурка, да викаш 30 човека специалисти и да изръсиш 30-40 бона, преди да си взел земя и да си направил първа компа, а после така те въртят, че всичко излиза двойно. Може да се спука и ако има добра политика, така че да не се струпва всичко на 2-3 места в София ...

16

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 13 - И като минат още 10 години, платят още 10 години данъци и се окаже, че защото стискат имота от 20 години, вече има нужда от ремонт тук, ремонт там, а острани са понинканили 500 нови кооперации, какво ли ще правят? Ще стискат? За кога и къде? Та те повечето деца нямат вече.

15

Анонимен

преди 1 година

До За балона - 14 балон имаш винаги, когато цената е неоправдано висока. Караш го на търсене-предлагане, като 8 годишен, който тепърва чува за концепцията. Всеки търси ... евтини жилища. НИкой не искам имоти за по 300 000 лева, дето преди 6-7 години бяха по 120000 лева, при положение, че заплатаа в София от 1400, сега е към 2000.

14

Щом се купува

преди 1 година

Всичко е наред, търсенето определя цената. Балони не чакам да се пукат, две жилища имаме. Доволно, както се казва :) Който няма, той да му мисли.

13

За балона

преди 1 година

Понеже много често чувам изразът "имотен балон" се позаинтересувах какво точчно означава той. Балон имаме тогава, когато на пазара се предлагат много жилища, а има малко търсене и тогава може да се очаква намаление (не срив) на цените. Това съм го виждал в очите с в Китай, огромни блокове и цели комплекси, в които не живее никой. Не мисля, че България е (или ще бъде скоро) в такава ситуация, така че ако някой чака да има сррив в цените - приятно чакане.

12

Анонимен

преди 1 година

Строителите също са на принципа ден година храни. Ако се вдигнат лихвите с рецесия и сриване на търсенето, ако ще по-зле от 2009 да е, упорито ще си държат и няма да свалят цените дори и нищо да не продадат. Ще е също като с печално известното олио, което търговците по-скоро ще го изхвърлят напук, отколкото да не го продадат с надценка от 300%.

11

Анонимен

преди 1 година

Цяла София е пълна с новостроящи се сгради. В Манастирски ливади преброих над 50 крана.., а няма 1 дърво или детска градина. Нека се вдигат, но няма кой да ги купува.

10

Санирането

преди 1 година

Панелките на Живков много скъпи бе. Пълен Тъ Ша К

9

Анонимен

преди 1 година

Аз мога да предположа какви ще са цените след 2 години - по-ниски от сегашните

8

Анонимен

преди 1 година

Имотен балон се спуква, когато лихвеният процент нарасне. Водещата причина за тях еизкуственото потискане налихвения процентот страна на централните банки. Когато лихвата по жилищните заеми започва да расте, въздухът от балона започва да излиза. Казано иначе, цените започват да се понижават. При достигането на пика на лихвата в началото на 2009 г. в България и малко по-късно в Румъния, той се взривява.Взривът представлява рязък спад на кредитирането и търсенето на имоти, рухване на техните цени и удар върху строителните предприемачи, особено онези, които не са продали имотите си.

7

Ларавел

преди 1 година

Мен ме притеснават ипотеките. В момента месечната ни вноска за жилището ни е грубо 2250 евро месечно. Или 1/3 от месечния доход на домакинството. Ако стане 1/2 се замислям дали просто да не внеса всичко накуп, вместо да държа кеш, който и без друго нищо не ми носи.

6

Анонимен

преди 1 година

Чудя се на хората които дават тези безумни пари за едно голямо НИЩО. В новите жилища чуваш през стената как комшията си пържи яйца, не се влагат качествени материали и след 10 - 15 години тези блокове ще са от грозни по-грозни.

5

Анонимен

преди 1 година

В САЩ корпорациите надуха цените. Продават хартийки на борсата и после се чудят къде да наврат парите да не ги изяде инфлацията . Това ще стане и в западна Европа . А в България хората го правят но още цената не висока. Ще има мода да се продава в България за да се бяга на изток . Тогава може да паднат .

4

Анонимен

преди 1 година

Като стане ипотечния кредит 10%, и ще има много дълго време да си продават имотите в тая намаляваща държава.

3

Георги

преди 1 година

Цените са безумни. За тристаен във Варна, широк център, се наложи да броя 125 000 евра след пазарлък. Дори за момент ми мина мисълта, дали да не купя с кредит. Но поне от това се спасих. При днешните цени, обикновен работник трябва да даде 50 цели месечни заплати за такова жилище. Безумие