76

Колев

преди 15 години

според евангелията на Йоан 13:35, че хората ще могат да познаят истинските му ученици по любовта. Можем да се питаме дали има такава любов в нашата държава сред православните християни. Тогава би следвало сред тях да няма корупция, кражби и други престъпления, нали? И тъй като Исус е казал според Матей 10:8, "даром приехте, даром давайте", също така би следвало една истинска религия да няма за цел да взима парите на хората. Исус също казал към своите ученици, според Матей 28:19,20 да отидат да правят ученици и да ги покръстват. Исус и неговите ученици правили точно това и е интересно да се отбележи, че Исус бил на 30 години при своето покръстване и учениците му също били пълнолетни. По убеждение станали Християни, не защото били родени такива. Поради активното си проповядване първите Християни били наричани "секта" (Деяния 28:22). Те били преследвани точно като сега в България се преследват малките вероизповедания които активно проповядват. Обвиненията са от същия вид като към първите Християни, че уж били много опасни но в действителност не са виновни за никакво престъпление. По това време един мъдър учител на Юдеите се намесил и казал следните мъдри думи, думи които би било добре да се следват и днес в България: "Не закачайте тези хора, оставете ги - защото ако този замисъл, или това дело е от хората, ще се провали, но ако е от Бога, няма да можете да го провалите, - иначе може да се окаже, че всъщност се борите против Бога." (Деяния на Апостолите 5:38,39) Лично аз харесвам Свидетелите на Йехова. Те са много смели хора които продължават своето проповядване по целия свят въпреки толкова противопоставяне. И единствено те твърдо и единодушно са отказали да слушат в армията на Хитлер и затова хиляди от тях са били в концентрационите лагери и доста са били убити там, докато от другите църкви по принцип са мълчали или дори подкрепяли Хитлер. Ето това е силна вяра, не мислите ли?

75

Дядо поп

преди 15 години

Не съм комунист като теб Куковице и като дедо ти Максим, който на челото е с Христа, а в пазвата носи дявола и разлага БПЦ.

74

преди 15 години

Абе вие правите ли разлика между последователи на една вяра и истините на една вяра определени в началото. Къде намесихте патриарха и други тем подобни вярваши? Тук става въпрос само за постулатите на една вяра. Това е опасното и затова Православието което стои най-непроменено от първите векове а който се откланя това е негов проблем.

73

Православен воин

преди 15 години

А ти какъв авторитет имаш?

72

дядо поп

преди 15 години

За какъв авторитет и за какво православие може да говори БПЦ???

71

Православен воин

преди 15 години

Моя патриарх олицетворява единството на светата божия църква.Нямаш право да го съдъш.Това е работа на бог.Защо в твоята католическа вяра бог опрощава греховете ако дариш пари?Това според мен не е християнство - важно е покаянието пред бог , на това ни учи православието .А не на това ако дадемпари бог щял да ни опрости греховете както е в Католицизма.ПС.И нека бог да се смили над грешнитеви души.АМИН.

70

БЪЛГАРСКИ КАТОЛИК

преди 15 години

67, не съм те пращал при лукавия, а при твоя патриарх, който е облечен целия в злато на литургиите.68, да, Исус не е бил нито католик, нито източноправославен. Бил е евреин. Поне докато са го разпънали на кръста.

69

Светия от последните

преди 15 години

Колко простотия има на този свят и по специално в България. Добре, че стана този инцидент за да се види истинското лице на православния фанатизъм. Който сее ветрове ще пожъне...

68

Клингзор

преди 15 години

Смърт, клади, сеч....Не съм мормон, православен съм, но с горепосочените способи предлагани от някои мои православни братя и сестри в защита на нашата Вяра в този форум, май повече се приближаваме до талибаните?! За да има присъствие на такива елементи у нас, значи са забелязали някъква празнина и се опитват да я запълнят! Защо ли ми се струва, че БПЦ трябва да се замисли по този въпрос....И в заключение: вярата не е нещо, което трябва да се натрапва и набива в душите на хората чрез заплахи и прочее репресивни мерки! За вярата трябва много любов, а не ругатни! ВМесто да заплашвате хората които не са на вашето мнение с нещастията, които, на пример, ще сполетят децата им, ако сте истински християни се помолете за тях! Защото Христос не е бил нито католик, нито православен! Той просто и Бил и Е!Нека всичко в живота ви бъде добродетелно!

67

Православен воин

преди 15 години

Католическия свят приятелю продължава да върши злини.И ще продължава.И не може да ме пращаш при лукавия , защото това от гледна точка на християнството е грях.ПС.Нека бог да се смили над душата ти.АМИН.

66

Hard Rock

преди 15 години

Абе Изидарчо и тем подобни изидарчета дето много се пишете , че знаете бе,,,статията дето коментирате е за нахлуването на мормони в църква, какви католици ви гонят, а за така наречения "учител" Дънов - той е оснавател на секта, а навярно знаете какво е отношението на Православието към сектите. Моля до всички, на който не им е ясна темата за Православието да не я коментират.

65

izidar

преди 15 години

Katolicizma e izklu4itelno opasno ne6to!Opasnostta idva ot osnocvniqt problem zaradi koeto Cyrkvata se e razdelila edna golqma Lyja!Stava vypros za Proizhoda na Svetiqt DuhSpored Pravoslavieto Svetiqt Duh e edno ot 3 te lica na Boga!Spored katolicizma Svetiqt Duh proizhojda ot Sina Boji, koeto e mnogo opasna lyja!Tova prividno ne e ot golwmo zna4enie no v deistvitelnost e kardinalno za mnogo ne6ta.V Pisanieto e kazano, 4e ako nqkoi kaje ne6to lo6o sre6tu Boga 6te mu se prosti no ako kaje ne6to lo6o sre6tu Svetiqt Duh nqma da mu se prosti. Ima i mnogo drugi ne6ta za koito nemoga da govorq sega.No nakratko e mnogo vajno vsqka edna postanovka da e osnovana na Istinata ina4e nqma nikakva evoluciq, nqma Bog, nqma Rai, nqma 6tastie i t.n.!Trqbva da se znae sy6to 4e pravoslavnata ni cyrkva o4evidno ne e pravoslavna!po delata si se vijda dokolko e pravoslavna za tova ne se podvejdaite po tazi curka!Dori U4itelq Petyr Dynov navremeto e kazal"Dryjte se za Pravoslavieto"no sy6to taka e kazal"Pravoslavnata cyrkva e sekta"V momenta e mnogo lesno da vidim o4evidnata Istina 4e tova e taka.Kogato 4ovek se interesuva i vidi s kakvi imoti razpolaga cyrkvata i kak se izpolzvat te, kak e ustroen "cyrkovniqt jivot", kak vyrvi korupciqta v cyrkvata, i kak vyrvqt orgiite po manastirite, opredeleno moje da zaklu4i 4e tova e edna sataninska organizaciq i ni6to pove4e!Ne tyrsete Pravoslavieto v BPC nqma da go namerite tam!dori da ima 4estni sve6tennici tova ni6to ne zna4iponeje mqza na novi krypki na stara dreha! O6te Hrista ni e predupredil da ne se podlygvame po takava "shema" - tova ne e re6enie!Byde6teto e na Istinskoto Pravoslavie ne na fal6ivoto!Byde6teto e na Istinata ne na lyjata.Vsqko edno licemerno namerenie 6te byde otkrito i vyzmezdieto nqma da byde izbegnato.Spasenieto se opredelq ot Lubovta kym Istinata, a ne ot cyrkvata kudeto se hodi i t.n.

64

БЪЛГАРСКИ КАТОЛИК

преди 15 години

Отиди при онзи със златото той да ти чете морал. Вярно е, че католическата църква е правила злини преди векове. За някои от тях се е разкаяла. Сега е времето на източноправославната църква да прави злини.

63

Православен воин

преди 15 години

До католика . Когато католическата църква си признае за свойте зли деяния - тогава ми чети морал и други ценности.

62

VYRA

преди 15 години

Докато спорим , коя религия има по добри последователи и чия ценностна система е по добра АНТИХРИСТА - действа!!!!!

61

do nomer 57

преди 15 години

Да обиждат значи според теб ами като е определена вярата веднъж и после някой я изменя- това си е ерест.От където и да го гледаш правослвието го смята за ерес защото е променило някой неща от определените през първите векове.А това кой какво прави това е въпрос на собствен морал и избор схващаш ли къде е разликата?

60

БЪЛГАРСКИ КАТОЛИК

преди 15 години

не беше към 57, а към 58.

59

БЪЛГАРСКИ КАТОЛИК

преди 15 години

Австриецът е сгрешил и за това сега ще страда. Не мога да кажа същото за хилядите български крадци и убийци. Не само, че няма да страдат, а и църквата ги подкрепя, дават ги по телевизията и обикновените източни православни им се възхищават.За мен няма значение каква религия има някой стига да е добър човек. Това значи поне да не убива хора и да не краде или пък да се възхищава на тези, които го правят. Не винаги съм избягвал източноправославните църкви. Така е откакто един източноправославен поп наруга и изгони един католик от една източноправославна църква.За сравнение, всички са добре дошли в католическите църкви.

58

Pravoslaven

преди 15 години

Драги ми Но57 , ние пък не ви мразим! Омразата е грях ! А щом си се загрижил за нашите ценности и морал , как ще комернтираш тези на вашият брат от Австрия , който в продължение на 24 години държал собствената си дъщеря затворена , изнасилвал я редовно и създал седем деца с нея ?

57

БЪЛГАРСКИ КАТОЛИК

преди 15 години

Нямах нищо против източните православни докато не разбрах какви са ценностите им. А те са: да обиждат католици, да продават сестрите си на чужденци и да убиват хора безнаказано. От тогава не стъпвам в източноправославна църква. Ценностите ми като католик се припокриват до голяма степен с тези на протестантите (мормоните не са протестанти). Дори повече се разбирам с мюсулмани отколкото с източноправославни. Колкото до мормоните, един приятел италианец е пътувал с тях във влака. Те са му разказали, че едно от изискванията на общността им в Солт Лейк Сити е да се опитат да привлекат нови последователи. Нещо като казарма. Но на много от тях не им пука особено и използват задължението си, за да обикалят света и видят различни места.Обратно към източното православие. В момента смятам, че то има много повече общо с комунистическата партия и руските интереси отколкото със свети Петър и другите апостоли. Една от тайните на нашата лейди от Фатима (дева Мария, която се е явила на три овчарчета през Първата Световна Война в Португалия) е, че руснаците трябва да приемат католическата вяра иначе светът го грози огромна опасност.