Като истински Българин мразя византийците, но по отношение на рибата са прави. НИКОГА не ядат замразявана риба и след ден макс два я хвърлят. Рибата като се замрази от най-полезната храна става най-вредната какво като е евтина като после ще дадеш парите за лекарства.
Значиии гледах един филм по една телевизия за Япония, та показваха как се прави суши. Ако някой си мисли че рибата за сушито е прясно - се лъжи жестоко. Рибата се замразява веднага след като се улови първо (според японския майстор готвач) да се запази свежа и второ - замразява се до минус 20 за да се убият всякакви бактерии, микроби и също някакви червеи подобни на глистите, които се предават на хората. Та нека да е замразена ама правилно, щото на "прясната" риба очите може да са бистри със дни
В събота на прибиране от Истамбул от рибния пазар си купих пресен /лесно се познава кога е пресен/ калкан за 38лири килото. което е около 5лв. Тук ми го продават на 35лв и то замразен някога си.
Във всеки голям град има магазин за жива риба, няма нужда да ходиш до язовир - друг е въпросът че не всеки може да си позволи цената
Прясна риба открай време в света са яли само живеещите на реки и морета. Развитието на транспорта и технологиите едва през 20 в. позволява бързоразвалящи продукти да се продават посевместно. А градинските ягоди са селектирани едва в 18 в. . Нж виж тъпотията е нещо нещо вечно и неизменно с човечеството
До Алън Грант Аха. Българите са тъ-пи пък ти си гений. Ти ако знаеш в тия рибарници с кво го хранят тези риби.
Така е защото пресните шарани политиците ги уловиха по изборите и сега ги държат на кукичка с голи обещания.
До На Иван брат муАко мислиш,че някой ще те послуша! За българите купуване от рибарник е нещо екзотично, повечето муат само долнопробна скумрия, защото не са чували за друг вид риба.
Защото си купувате от знайни и незнайни вериги, с обещание за тънка цена. Аз лично си купих от рибарник, жива ми я хванаха, удариха и един чук, изчистиха ми я - е вярно, че е по-скъпа с 2-3 лева от тази от рекламите на веригите, но поне е прясна и произхода е известен.
Голяма част от рибата у нас е дълбоко замразена