25

Анонимен

преди 2 години

Ние имаме 12GW електрически мощности, а даже с износа произвеждаме едва 6GW ток. Т.е. имаме огромен излишък на ток, в момента няма такава нужда от нови мощности. Даже повечето блокове на Марица Изток 2 стоят без работа. А за АЕЦ специално, той може да се ползва само за базов товар, не може да се спира и пуска когато си поискате и товара му не може да се променя изобщо или много трудно и бавно. Затова има нужда от ТЕЦ или ВЕЦ, които се пускат и спират бързо, за да се покрие големия товар денем.

24

За

преди 2 години

непросветените: преди 10-12 години едни вилики наши икономисти обясняваха че производствена цена от 10ст.за КВтч е абсолютно губеща. Вижте на какви цени продават енергията днес ТЕЦовете и ВЕИтата. Толкова за мнооого разбиращите ни специалисти по ЯЕ и икономисти.

23

До 30

преди 2 години

Определено не съм чел договора. Гледал съм обаче спор между двама ЯЕ преди години, като единият застъпваше тезата, че евентуален договор със съответната руска фирма за извозване и обезопасяване на отработеното гориво много би оскъпило производството на електроенергия от Белене. Може и да е бил прав - тогава. Интересно ми е днес каква ли е примливата цена за 1МВтч произведена енергия?

22

Алекс

преди 2 години

Кога ще бъдат влючени блоковете от АЕЦ Белене?Няма да е скоро.ГЕРБ провалиха и този проект.

21

Анонимен

преди 2 години

До 28.Явно си от тези, които мноооого разбират. Може нищо да не знаят, но много разбират. В ПРОЕКТА ЗА БЕЛЕНЕ, ЯСНО Е КАЗАНО: ОТПАДЪКЪТ ОСТАВА У НАС!!! Причините са много, ако искаш може да се запознаеш с някой специалист по ЯЕ, за да те просветли! И за Белене, Русия НЯМА ДА го изземва обратно. Не им трябва за нищо!

20

Анонимен

преди 2 години

няма държава за три месеца сринаха икономиката

19

До 24

преди 2 години

Там, където ще се съхранява това от централите в Румъния и Турция. Всичко е въпрос на договори, ако купуваме гориво от Русия можем да се договорим с тях те да съхраняват отработеното, както е в Козлодуй. Предвид, че реакторите ни са руски.

18

Анонимен

преди 2 години

От статията разбрах едно: за да е евтино парното в София, Баце вкара Топлофикация в БЕХ. Въпреки това 64 милиона загуба и хооооооп в цената на тока. За да може да НЕ СЕ пипа цената на парното и топлата вода. Все някой ще трябва да плати. За съжаление, това ще сме всички, дори и хора които нямат пари за хляб, пестят от всичко, светят си само с една лампичка, обаче Баце е ларж, нали е ученик на Тато. Едно време имаше софийски, сега пак, само че по - друг начин!!!

17

Всичко това

преди 2 години

е плод на дългогодишна ефективна политика в енергетиката. Напомням : затварянето на блокове в АЕЦ, американските "Марици" на които държавата плаща емисиите, отказът от АЕЦ Белене - неколкократно, отказът от "Южен поток" в полза на Украйна, несъществуващият газов хъб "Балкан", непостроените нови реактори в Козлодуй, ударно то приемане на ВЕИ централи с преференциални цени на изкупуване, липсата на достатъчно резервиран обем от построеният с наши средства "Балкански поток"... Колко правителства?

16

Анонимен

преди 2 години

и така по времето на Луканов и Жан Виденов комунистите изнесоха и разпродадоха каквото можаха сега изнесоха тока и така спасявайте се

15

Анонимен

преди 2 години

Към всички радетеля за АЕЦ Белене имам един въпрос: КЪДЕ БЕ БАЙНОВЦИ ЩЕ СЕ СКЛАДИРА ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО? И чакам отговор конкретен, не някъде в България, а София, Карлово, Смолян, Русе,..... Всички пропускате факта, че за разлика от Козлодуй, където връщаме в Русия отпадъка, от Белене ЩЕ ОСТАВА У НАС!!!!

14

Анонимен

преди 2 години

Парите събрани от данъците ни се харчат ужасно, ужасно, ужасно, ужасно лошо. С оправяне на това трябва да се почне. После всичко останало

13

Анонимен

преди 2 години

Я обяснете пак колко лоши са АЕЦ-ите. Що не спрете сега Козлодуй а продавате като бесни?! Няма по-чиста, евтина и зелена енергия от АЕЦ-ите. Ако имахте акъл, щяхте да построите Белене по най-бързия възможен начин. Както си е по проект. А не да говорите смешки за смесване на руска и американска технология. Не става така. Ядрената енергетика е безопасна само когато е направена по проекта по който е тествана и сертифицирана. Не е като ваксините - смесваш там 3 вида ваксини, ако човека е ок, ок.

12

Анонимен

преди 2 години

До Дотам ни докараТо пък предишните беха едни компетентни и честни - като новогодишната реч на П**тьо на фона на Скалистите планини и чекмеджетатат на оня паун пълни с .....

11

Анонимен

преди 2 години

Че цената на тока поскъпва ни е ясно, въпроса е къде е държавата за да вземе някакви решения за да се справи с кризата-Няма я! Ако няма правителство тази есен сме си таковали фара.

10

БЛАГОДАРЯ!

преди 2 години

Е, нали спряхме 3ти и 4ти блок на АЕЦ още 2006-та май, за да ни приемат е ЕС... Сега ще ни цакат за ТЕЦ-овете, понеже замърсяват. Може би ни чака енергийна криза в слдващите няколко години. Тогава ще започмен да ревеМ за Руски газ, ама ще се сетим, че под външен натиск закрихме Южен поток и сега зависим от Украйна и Турция, а цената е космическа. ТОВА ХАРЕСВАМ НА ЖИВОТА У НАС, ДАВА ТИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ИЗВИСИШ НАД НЕЩАТА И ДА ГИ ПРИЕМАШ С ЛЕКОТА. БЛАГОДАРЕН СЪМ!

9

Дотам ни докара

преди 2 години

служебното на Радев - хаос, безсилие и некомпетентност

8

dodger

преди 2 години

а бе нали нямало нужда от нова АЕЦ в Белене?

7

Анонимен

преди 2 години

Абе незнам с колко надухте цената на Ел -енергията,ама виждам че моята сметка скочи с над 20 % предният месец,при едно нормално потребление!!

6

Анонимен

преди 2 години

Проблемът в БГ енергетиката е, че много партийни *** цицат от НЕК ( напълно излишна компания, т.к. е задължена да изкупува тока от неефективните централки, собственост на БГ олигарси ) вместо този ток да се продава на свободния пазар. От друга страна имаме супер енергийно неефективни производства, които пак се държат от олигарси, за да владеят електората и да гласува за правилния "наш" човек ... та така :)