70

Анонимен

преди 2 години

И каква е истината 20.000 човека от днешна Македония са се били с 50.000 турска армия.А един Бургазлия им е дал незаконно 220 пушки и 66000 патрони,заради което е бил уволнен.Велико участие на България в това възстание.Браво на нашите управници.А тогава Българската Армия сигурно е била в годишен отпуск и на почивка в Анталия или е гледала Европейското по футбол.Голям документ ни поаказаха от днес.бг. с този заблуден човек.Ако това е доказателството,то си е направо срам за нашата нация.

69

Анонимен

преди 2 години

ИлинденскотомВъзстание е Българско възстание ,което има за цел освобождаване на Македония и създаване на нова балканска държава Македония.Много странно.Това е балканския абсурд.Ако България искала да помогне на Македонците щяла да влезне с армията.Помоща с 220 пушки даже идва по незаконен начин.Не ми е ясно какво искаме от Македонците.Това си е възстание организирано от тях и сами са направили всичко.Нашата държава била само наблюдател и протривала рачички.

68

Глобал

преди 2 години

Настрашното и погубно за за вас е да прифатите се што е Македонско зошто се у вода ви отиде.. п.с добра шема со пасоши за во 22 век да го потврдите бг карактер на Македонците, смешни сте!

67

До Анонимен 75

преди 2 години

хората сами са си купували пушките, не е било нужно някой да им ги купи. продавали ниви и родово злато, спестените от работата в далечни краища пари давали за оръжие, муниции, флагове и униформи. ама друго е да си член на затворена група във фейса и да препостваш "янко гочев". гиди мискини и меки китки.

66

До Анонимен 75

преди 2 години

не ви е срам всичките "либерали", из фейсбука дядовците ви са все клали руснаци в Добруджата, как не се намери един да каже, че дядо му е убит на завоя на Черна, или на Добро поле, как не се намери един наследник на избитите във влака ранени, разстреляни от юнкерите?.

65

Възмутен

преди 2 години

Ало, приятелю... Илинденско-преображенското въстание го вдигат не 200 човека а почти 25 000!Срещу 350 000 турци!Да се знае!

64

Анонимен

преди 2 години

България е участвала в това възстание,като се е надявала възстаниците да се освободят и да получат без нито една жертва една територия.За целата един честен и достоен Българин дал 220 пушки и 66000 патрони и за това са го уволнили.Браво на управляващите,много са помогнали.За мен е срамота това да го споделяте и да твърдите,че държавата е помогнала за възстанието.Помогнали са хората които са били доброволци и са били не повече от 200 човека.

63

недоумявам

преди 2 години

Всъщност най-големият цинизъм и неправда е, че България трябва да се обяснява на тази комунистическа новосъздадена държава за собствената си история! Това е абсолютно недопустимо и не ми е ясно, защото българските политици са проспали това от 1989 насам. Явно са подценили терора и пропагандата над българите в СРФЮ, не знам. Но е факт, че нашите умници в парламента вече 30 години са абсолютно неадекватни в това, да изложат просто и ясно историческата истина и да се приключи по въпроса!

62

дядо йоцо гледа

преди 2 години

Когато албанците отцепят западната част на Сев. Македония, ще остане Източна северна Македония, с източносеверно македонски език с източносеверномакедонци в нея.

61

Анонимен

преди 2 години

Ето, за северномакедонеца:J. D. B. (1911). "Macedonia - Bulgarian Insurrection of 1903". The Encyclopaedia BritannicaПак нагази в лъжите си! Там ясно е обяснено какво е възстанието, и дали е само "Илинденско".Можеш и в истинската - английската wikipedia да прочетеш, какво точно е било това възстание!

60

дядо йоцо гледа

преди 2 години

До Сата НАТОНе бъкрай държава с правителство. Правителствата се сменят, а армията и капитаните в нея служат на държавата. Бердана е била най-добрата пушка, не е била морално остаряла, коя пушка в 1903 е по модерна от Бердана.

59

Анонимен

преди 2 години

Къде е тоз извор Британика, дай да го видим. Това си е българско Илинденско-Преображенско възстание според всички световни извори! Много обичате да лъжете! Онзи ден ти дадох директен линк как Гоце е написал лично, че е българин и се бори за освобождението на България, и пак почна да увърташ, че не било така! На бялото черно все казвате! ДАЙ МИ ТОЧЕН ЛИНК НА ГЛУПОСТИТЕ, ДЕТО ПИШЕШ, ЕЙ ТАКА, ДА СЕ УБЕДИМ. Точно според Британика Гоце и Самуил са БЪЛГАРИ И НИКАКВИ ДРУГИ!

58

Сата НАТО

преди 2 години

Заради тази негова постъпка ген. Паприков е принуден да си подаде оставката ----////----- Това не доказва ли, че помощта е била частно дело, а държавата не е участвала? И въобще имате ли представа какво нищожно количество са 200 пушки Бердана, секън хенд, 25-годишни, отдавна морално и физически остарели?

57

ПроСоТо

преди 2 години

До Анонимен=="ПроСоТо 35.Всичко на тоя свят е до време."..Напълно съм съгласен,това е И мое "мото"!...Само че за едни това време се измерва с ДЕСЕТКИ ВЕКОВЕ,а за други-с десетки ГОДИНИ..В ИСТОРИЧЕСКИ план много "проекти" са залязвали още преди да изгреят...

56

Сата НАТО

преди 2 години

експертът каза, че то показва решителността на българите да се освободят, с цената на своя живот, и на близките си ----////---- Това не си го казвайте никъде, че е срамота...

55

Анонимен

преди 2 години

"бомболярници". що е па това бомболярница? Некви хора се бомболяркат там сигурно?

54

Асан

преди 2 години

Слава на Александър македонски :)))

53

Ха ха

преди 2 години

До Маке.... Не , не е същото . И за каква държава Македония ми говориш ? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА . Има Република СЕВЕРНА Македония . ... Все едно ще ми кажеш че Република СЕВЕРНА Корея и Южна Корея са едно и също ..... Не са . Така че ВНИМАТЕЛНО ПРОВЕРЯВАЙТЕ историческите запоски за да си уточнявате когато се говори за Македония , коя Македония има предвид автора на казаното . Гръцка Македония ... Българска Македония... или СЕВЕРНА Македония . ВАЖНО Е ......

52

Анонимен

преди 2 години

Много е хубаво, че северно-македонци са започнали да четат статии като тази и даже да пишат коментари на развален български, както и да гледат документални филми в интернет. Надявам се скоро да разберат истината и да разобличат пропагандата, с която са живели над 70 години. Неудобно е да спорим за историята през 2021г. , която е толкова ясна и е в българска полза.

51

Реалист

преди 2 години

Министъра на войната изпраща 200 пушки и 60000 патрона, заради което му искат оставката. КОЙ я иска и това е цар Фердинанд. Възстаниците са очаквали тоя цар да прати Българската армия на помощ, но какво прави той????