20

анонимен

преди 2 години

Видя ли частна компания да бие тъпана за спасение на нещо старо с държавни пари знам за какво се точи тя. В Блгария тези практики са добре усъвършенствани.

19

Анонимен

преди 2 години

Хубавите филми отдавна са дигитализирани. Останалото е социалистически талаш

18

Анонимен

преди 2 години

То пък едни филми...

17

до коментатор 16

преди 2 години

Слушали сме. А вие да сте чували как при неправилно съхранение покритието на филмовата лента, носител на информацията, става на юфка? Или при дъжд се наводнят кутиите, в които се съхраняват филмите?Може би изходът е периодично, при нова технология, носителите на филми да се прехвърлят дигитално. И става в пъти по-бързо, и качеството се запазва.

16

Някой

преди 2 години

Да сте чували, че лентовият носител има много по-дълъг живот от дигиталния и че е предпочитан във всички случаи за съхранение на важна информация....

15

Менто

преди 2 години

Старите филми може, но новите нищо не струват!

14

тв режисьор

преди 2 години

Дано това не се отнася само за игралните филми.Тези дни потърсих "мои" документални филми на историческа тематика отпреди 30-40 и повече години. Тогава в единствената телевизия снимахме на черно-бяла лента, после цветна, после видео рулони два инча, 1 инч, 3/4, бетакам система.....та до днес.Оказа се, че техническите носители на филмите не са осъвремени. А и в игралните, и в документалните филми, има много значими неща, има история, има и живот.

13

Анонимен

преди 2 години

Вярно, че филмите ни не са нищо особено, но все пак е историческо наследсво и трябва да бъде съхранено.

12

Анонимен

преди 2 години

Има и хубави филми, разбира се - например където са показали и осмели недъзи на системата въпреки цензурата - Кит, Преброяване на дивите зайци, Една жена на 33, Маргарит и Маргарита. Почти всички филми с Коканова и Парцалев са хубави, със сигурност има и редица други - Топло напримерНо да ме извиняват защитниците на соц киното, сега поне може свободно да гледаме западните филми от същия период и виждаме колко сковани са повечето от нашите актьори и колко безлични са повечето ни филми

11

Коментар

преди 2 години

Цели армии *** по разни министерства,киноцентъри,шоута,моута получават тлъсти заплати срещу нищо вършене!Как да има пари?Сигурно и тоя също!

10

Еврогей

преди 2 години

Ако са хетерастна пропаганда-веднага да се унищожават!

9

House M.D.

преди 2 години

Филмите на столетието са "Спас и ***", "Кит" и "Бон шанс, инспекторе!"

8

Анонимен

преди 2 години

Изключително ми е интересен периода между двете световни войни, издирвам материали за моя роден град Варна и за България като цяло. Има групи във фейсбук на тези теми, има и богат снимков материал, който обаче вече започна да се поизчерпва. От националния филмов архив да вземат да качат нещата с които разполагат на първо време и след това да задължително да направят и невъзможното да ги съхранят, стига толкова бездействие!

7

Анонимен

преди 2 години

От край време бг филмите са озвучени потресаващо, мънкащи и грухтящи гласове, за да разбереш нещо ти трябват субтитри. Дори и чуждите филми се озвучават така, че нищо не се разбира. Налагат се едни дрезгави гласове при мъжете и пискливи при жените. Отврат...

6

Анонимен

преди 2 години

Вместо пари за кичозно реставриране на църкви и манастири и за селски стадиони в обезлюдени села, да прехвърлят парите за съхранението и дигитализацията на тези филми и кадри.

5

Анонимен

преди 2 години

До АнонименПървите кадри заснети в България са от 1911г. във Велико Търново. Това е шествието как пристигат цар Фердинанд и останалите хора за приемането на Търновската конституция.Има кадри от Балканската Война, от ПСВ... За съжаление освен, че са съхранявани толкова години неправилно, голяма част изгарят през 50-те или 60-те. не помня вече.Освен това, за голяма част от нещата не се знае какво точно е снимано, а хората които могат да го разпознаят, стават все по-малко.

4

Анонимен

преди 2 години

Ако има исторически кадри още от първата световна война, то те трябва непременно да се спасят!Българските филми от соца може би също, макар че повечето от тях не са нищо особено

3

Анонимен

преди 2 години

Първо ги дигитализирайте, а после ще се реставрират. Иначе няма да остане нищо за реставриране.

2

Анонимен

преди 2 години

Дано реставрацията не представлява много пари и свален филм от торент.

1

ГОСТ

преди 2 години

Държавата да намери пари!Стига магистрали!!!