32

Анонимен

преди 2 години

Езиците и без това са отживелица и нямат бъдеще. Просто една неприятна останка от отминала цивилизована епоха. При новият световен ред всички ще мучат като животни.

31

Словянин

преди 2 години

До 30 - Всяка английска дума може да бъде заменена с 2 пъти по-звучна и разбираема словянска=българска. Ъпдейтвам е надграждам, фейк - лъжа, лъже-, но НЯКОИ еничари на ФАЩ съзнателно пречат това да се случи. Още от Освобождението е имало чуждопоклонници, какъвто сте и Вие. В Чехия и Югославия, почти толкова и в Полша са били пуристи, т.е. борци срещу вредните чужди думи. Има необходимост от чужди думи, но повече е жалката мода.

30

Анонимен

преди 2 години

Извадка от статията - "Дямата придобива род, форми за множествен очисло..." Колко са чуждиците, кои думи не знаехте, че съществуват?

29

Паскуал Тонеff

преди 2 години

Българския е грозен и груб език, най - добре ще е да приемем английския като официален! И без друго вече сме западняци и трябва да можем да комуникираме лесно с останалите страни от ЕС и САЩ.

28

Анонимен

преди 2 години

"Плунжерни движения" , "Бутални компресии"

27

Анонимен

преди 3 години

До АнонименХайде по-кротко за чуждиците. Да си спомним българското творение на проф. Балан - "драснипалниклечица". Не случайно народът е предпочел "кибрит" на името на фабриката, която го произвеждала. А през соца имаше едни уникални съкращения "ЗУГМД" (флопи) и "ЗУТМД" (харддиск). Да не би да се ползват? Че те и едно време не се ползваха, само им се подигравахме. И още един жокер - дай ми хубави славянски български имена за "компютър" и "телевизор". А?

26

Анонимен

преди 3 години

Социалка я чувам за пръв път. Явно на някой роднините му са от село, че са я включили в речника.

25

Анонимен

преди 3 години

Думи или фрази?

24

Анонимен

преди 3 години

До До 22Първо - току що си взех един освежаващ душ, след тежка тренировка.Второ - що в канализацията? Компания ли искаш?Трето - Признай си! Щом се започне с псувните, значи си изгубил спора ;)

23

Анонимен

преди 3 години

Обвиняваме отново "хората" и "младите", но какво усилие бе положено през последните 50 години, за да се запази езика ни? Някакви смешници по БНТ, дето те учат да говориш на софийски диалент? Под игото на шльокавица?

22

Анонимен

преди 3 години

Закривайте държавата! Българските диваци доказаха и потвърдиха за себе си думите на ББ за самите тях! Срам за онези българи, а най - вече сме позорно петно за Европа и света сме!

21

Анонимен

преди 3 години

До Айде стига глупости"Май господата "академици" са забравили разликата меджу жаргон и език? ."Жаргонът е част от езика.

20

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 18Ем върви на майна си, като не ти харесва и приляга.

19

Анонимен

преди 3 години

А кога ще имаме хубав тълковен речник на български език?

18

Анонимен

преди 3 години

Английските думи в славяно - българската реч и разговор са гавра с езика ни. Но простотия българска!

17

Анонимен

преди 3 години

Хейтър също е много използвана думичка.

16

Анонимен

преди 3 години

Чуждиците в славянския език са отвратителни и не прилягат. Т.нар български език е всъщност в славянската езикова група.

15

До 10

преди 3 години

" диваци сме"Така е, исторически българите са били диваци и варвари и сега не е различно, прокажените диваци на Европа сме, българите сами превърнаха хубавата земя в клоака! Не сме достойни за тази земя!

14

Айде стига глупости

преди 3 години

Май господата "академици" са забравили разликата меджу жаргон и език? ... или пък са журналистите, отразили това съдбовно събитие? Толкова ли е трудно да се използва "цифрово неравенство", че зорлем да налагаме англицизма "дигитално"?Ама някак по-"фенси" и елитарно звучи "дигитално", с извинение.

13

Анонимен

преди 3 години

Българите с всеки изминал ден пропадат, скоро време последният бг уроддд ще сложи исторически край на съществуването на тая БГ свинщина и ***!