28

Анонимен

преди 3 години

Като се явявах на конкурс за директор преди 30 години,в комисията имаше представители на синдикатите и ми зададоха въпрос знам ли колко процента от заплатата е членския внос ??!!Сега няма да е по-различно.Синдикатите се чувстват застрашени и недоволстват от добри директори,защото не им ходят по свирката. Мандатност искат тези,дето не им се работи........Добрите учители в повечето случаи не са синдикални членове.

27

Анонимен

преди 3 години

Всеки може да стане Директор! Всяка година има конкурси. Който иска, чете, явява се, изпитват го /не синдикатите, а експерти/ и като спечели става Директор. Кой и от какво се оплаква, че е спрян да става директор. За един мандат директор не се става. това е колкото да си "начешат крастата" някои амбициозни педагози, колкото да опитат, и да има за какво да приказват по седенките.

26

реалнафантазия

преди 3 години

До 24,Ако това беше вярно, някаква сила щеше да се е задействала в България и системата щеше да работи, а тя очевидно не ра боти. Нито учителите, нито директорите трябва да имат постоянни договори, мандатност и т.н.Комунизма фалира именно заради уравниловката и всички свикнаха с това.Очевидно е, че с делегираните бюджета положението става все по тежко, защото учителите имат задължения, а учениците само права, а ДО довърши с-та.Когато се реже тумора боли, няма как иначе... :)

25

Наистина ли?

преди 3 години

Глупости!

24

Анонимен

преди 3 години

Едно нещо докато работи не се пипа. Основно правило! Има си контролни и регулаторни инстанции които по занятие оценяват и сменят некадърните. За последните 32 години се експериментираха много "напредничави" идеи и образованието не върви. И при тази ще катастрофира. Явно поредната идея отразява мераци на хора желаещи директорската заплата. Да си кажем направо - сегашните ставки и допълнителните бонуси за директор водят до обилно слюноотделяне у много даскали. ВЕРВАЙТЕ МИ, ЗА ПАРИТЕ Е!!!!

23

реалнафантазия

преди 3 години

Има модели на Запад, в който няма постоянни учители. Всяка година всички учители се конкурират за работното си място - нямат постоянен договор. Ако друг покаже по добър резултат - заема мястото ти.Като ще се правят реформи на всички нива на образованието - да се правят докрай. Защото се е натрупала твърде много лъжа. Но въпросът е стиска ли им на учителите да се честни и справедливи и към себе си? :)

22

Особено

преди 3 години

Директори над 60, с дебели досиета за активна информаторска дейност до 1989г.,без необходим учителски стаж, крайно ограничени интелектуално, ниско качество на образованост. Но научени да се" подсигуряват" и това изискват и от подчинените си.А как " усвояват" европари по проекти! Например вписват дарения от фирми, като закупени с тези пари.Но Бог бави, но не забравя!Трябва мандатност! Млади, иновативни, интелигентни хора.

21

даскал Петко

преди 3 години

Който не става за учител, става директор! Изпитана народна мъдрост.

20

Един

преди 3 години

Разбира се че трябва да има мандатност. Ако е толкова знаеш и можеш директора да го правят пак директор , но в друго училище. Тия работят горе долу добре около 5 години. После се ограждат с верни хора (назначават и привикват познати и приятели) и почват тормоз над заварените учители. Просто няма един директор който да заема поста в едно училище повече от 5 години и да не го е превърнал в двор на руски помешчик.

19

komitata

преди 3 години

мандатност трябва д а има но и да им а директорите уж на конкърс са политически назначени - в инспекторатите по места пък има хора които си стоят от 30 години ,реформи няма а контрола е нула -затова и образованието в Бг е нула

18

Анонимен

преди 3 години

Училищата са бенефициенти по много програми. Където участват при избора на изпълнител. Както и директор на болница. Общинска или държавна. Едно училище или една болница са си ю.л. през които минават милиарди обществени средства. Те активно участват в преразпределението.Будителите да ме извиняват пълни мишоци са.

17

Анонимен

преди 3 години

Мандатност трябва да имат и депутатите. Директорите също.

16

Не съм учител

преди 3 години

Но познавам по неволя 2 директорки отблизо и по характер. Минавам на другия тротоар щом ги видя отдалече. УЖАСНО ДЕСПОТИЧНИ И ОГРАНИЧЕНИ!!!!

15

До 12

преди 3 години

Частните училища са друга бира! Те да си му мислят!

14

РАЗБИРА СЕ

преди 3 години

...че е нужна мандатност, КОЯТО ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКРАТЯВА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПРИ ДОКАЗАНА НЕПОЧТЕНОСТ, НЕКАДЪРНОСТ И МАЛО.УМИЕ - ДОКАЗАНИ С ДОКУМЕНТИ!!! И В ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА Е ТАКА!!! ДЕБЕЛИЯ НЕ ВЛЯЗЪЛ И ВЕДНЪЖ В ПАРЛАМЕНТА - ЧЕ ОТКЪДЕ - НАКЪДЕ???? Я БЪРЗО ОТЗОВАВАНЕ!!!! ЧЕСТНО И ПОЧТЕНО Е ТОВА!!

13

УЧИТЕЛ

преди 3 години

ДИРЕКТОРИТЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО ИСТИНСКИ ФЕОДАЛИ СЪС СВОИТЕ ПОДЧИНЕНИ.ОБГРАЖДАТ СЕ ДОНОСНИЦИ И ЛАСКАТЕЛИ И МАЧКАТ НЕПОКОРНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ КОИТО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ В ДАСКАЛОТО.ГОЛЯМ КЕФ Е ОБАЧЕ Е КОГАТО ГЛЕДАШ КАК ПОРЕДНИЯ ДИРЕКТОР СЕ СГРОМОЛЯСВА И КАКВА ПАНИКА НАСТЪПВА СРЕД МИШОЦИТЕ ЛАСКАТЕЛИ.В ДАСКАЛОТО В КОЕТО РАБОТИХ ПРЕЖИВЯХ ТРИМА ДИРЕКТОРИ НО ОТ ПОСЛЕДНИЯ МИ ПИСНА И СИ БИХ КАМШИКА В ПЕНСИЯ.НЕ СТАВАЙ УЧИТЕЛ СИСТЕМАТА ЩЕ ТЕ СМАЧКА И ЩЕ СТАНЕШ МИШОК

12

Анонимен

преди 3 години

А на частните училища как ще им смените директорите??? Може би чрез революция и последваща национализация. На синдикатите им течат лиги за получат повече властови възможности. Що се занимавате с глупости.

11

Анонимен

преди 3 години

Мандатността ще "размаже" системата. Образователната система е консервативна система. На какво ще заприлича образованието ако идват и си отиват за по един мандат разни "мераклии". Точно така, разни ентусиасти, решили да опитат "способностите си". За чия сметка обаче - за сметка на учениците. И после "ами то не стана, съжалявам, отивам си, и повече няма да правя така". Следващия да се оправя. Ако искате това, ще си го получите. А синдикатите да си гледат синдикализма и да не се месят - бабо Янке.

10

Анонимен

преди 3 години

Вие не знаете ли, че тези директори в училищата и детските градини са до гроб? Те са родени с акт за раждане Директор.Несменяеми са. Несменяеми са защото обслужват обществени поръчки за учебници, ремонти, храната от кухнята и всичко свръзано с пари на външни фирми....Когато през 4 години се сменя директора (както е редно да бъде) - общините нямат да имат файда. Те сменят само Директори, които реално са "непослушни".

9

Янка Такева

преди 3 години

100% от българските учители искат дистанционно обучение защото ги е страх от грип.