16

Кон

преди 3 години

Наздраве, колега! :) Не съм съгласен с процентите. Миналата година ми се събират 2 пъти по три дена на място, за тази - сигурно пак толкова ще ми трябват макс. Просто в съвременните високи технологии, човешката ръка няма място, само ума му. Освен това, в ТУ нямат почти никакви смислени лаборатории (с техника от това десетилетие), така че не мисля, че някой изпуска кой знае какво. ПП По-добре студентите с парите за транспорт и общежитие да си купят по един осцилоскоп, мултицет, 3д принтер и т.н.

15

до Кон

преди 3 години

Ще дойдеш на моята :)50% казах присъствено. Останалото може отвсякъде в днешно време.Но инженер да си стои изцяло у дома и да се получават нещата, няма как.*П.С. Също съм инженер автоматика и програмирам завод в германия :)

14

Кон

преди 3 години

Да седя и да пиша на коляно в завода в Германия ли (аз съм в БГ). Работя 90% от...все тая къде и в останалото време интензивно на място, ама е по-скоро, за да получа обратна връзка за направеното - както каза да го пусна за сефте и да видя, че работи (след хилядите синтетични тестове). Същия процес се повтаря и с другите "видове" колеги. Не казвам, че може 100% дистанционно да се работи/учи, ама отричането на новата реалност (от десетилетие поне) не отива на хора с претенции за иноватори.

13

до Кон

преди 3 години

PLC-та дистанционно ли програмираш? Първоначално запускане дистанционно ли правиш?Ами ако машината не тръгне като хората а ти си у вас на дивана? На техника ли звъниш? Ами ако и той е на дивана :о

12

Инж. Кон

преди 3 години

Аз съм завършил автоматика и активно работя с куп други инженери - електронни, механични, машинни, компютърни и т.н. И мога да кажа, че всички до един ползват апаратура....само дето тя е някъде си, а те са си в тях (напр.). Исключителна рядкост е съвременна машина дето да трябва инж. да я "пипа" (ежедневно). Не бъркайте инж. с техник. Това за предпазителя ми напомня вица за съквартирантите - "Брат, ти нали си завършил ТУ, ще станеш ли да светнеш лампата, че ти е по специалността".

11

до IT

преди 3 години

Драги IT,Инженерите които могат дистанционно да обслужват изброените заводи са точно IT-та които си имат дистанционен достъп. Останалите инженери, механици, електричари няма как да вдигнат падналия предпазител онлайн :)

10

Прав е

преди 3 години

Проф.Кралов е много прав. Инженерното обучение ИЗИСКВА поне 50% присъствено лабораторно обучение. Няма как един инженер да научи как работи и как се работи с даден инструмент,прибор, машина без да се докосне до нея.

9

До 10

преди 3 години

Отдавна карам такава кола. И не знаех че ТУ произвежда медици...

8

IT

преди 3 години

до 10Bmw, Mercedes, Audi отдавна ги правят хора които не са на едно място, викат им дистрибутирани екипи да си знаеш

7

Анонимен

преди 3 години

Ако ТУ произвежда стругари трябва да са на място за практиката ако произвежда инженери не е нужно. А дори за стругарите 90% от обучението им в ТУ може спокойно да е дистанционно и само практиката да е присъствена. Другаде ги стяга чепика с дистанционното. Преподавателска некомпетентност и мързел...

6

Анонимен

преди 3 години

Срам? Аз ти пожелавам да караш кола, която е проектирана и произведена от обучени инженери дистанционно и да те лекува лекар, който също е обучен така.

5

Инж. Кон

преди 3 години

И да, и не. Има определени пречки от онлайн работата, но реално, в истинския бизнес, в проектите за милиони, повечето лаборатории далеч не са такива, в които физически си набутан. Надявам се не бърка това да запояваш или въртиш струга с инженерна дейност....това отдавна е на ниво техникум.Просто мисленето му е остаряло и като си се запънал, че "не става", няма и да седне да потърси начин.

4

Математика

преди 3 години

Абе тоя нормален ли е!? Творческа обстановка със изкукали даскали и соц оборудване от 60-те?Във всеки факултет има по 2-*** луди да го знаете.Акот отворите учебника там ще ви дадат задача да откриете къде по веригата ще даде грешка на мултицет който го няма даже в музея.Да не говорим китайските за 12 лв които са по-точни от аналоговото чудо.Аз даже имам учебник и справочник коя радиолампа-пентод,хексод,тетрод,триод,тиратрони,изправители кои стават да ги ползваш....и това 2014г!

3

ОНЗИ

преди 3 години

Промишлените роботи са продукт на мехатронната наука и изискват инженери с интердисциплинарна кфалификация - механика на машините промишлена електроника микропроцесорни системи и програмиране. Това обучение не може да бъде онлайн - В ТОЗИ СМИСЪЛ РЕКТОРЪТ НА ТУ - СОФИЯ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ. АМИ КЪДЕ СА РЕКТОРИТЕ НА ДРУГИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТИ ЗАЩА МЪЛЧАТ И НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОФ. КРАЛОВ!? !?!?!

2

Анонимен

преди 3 години

За кое "инвенерно"? Ако е за софтуерно, не точно.

1

Анонимен

преди 3 години

Какъв срам!! Най-добрите университети в чужбина предлагат на инженерните си студенти напълно роботизирани лабораторий от разстояние защото с това ще работят и в реалните фирми а този сигурно си представя инженерите с поялниците в творческа обстановка...Защо не се опитате да направите обучението от разстояние ефективно а си търсите оправдания за некадърността??