43

1

преди 3 години

До българин"Не трябва да се смесват" , но руснаците точно това правят, а ние трябва да се пазим от реалните последици от тези им действия, а не да си философстваме на тема Лингвистика.

42

1

преди 3 години

До Анонимен 47"Поставя Русия в подчинено състояние"Или си невежа, или се правиш на ударен: Русия е световна сила, България при никакви обстоятелства не може да я "постави в подчинено състояние". Единственото, което може да стане и е ставало е руснаците "благородно" да "допуснат" че сме свързани и оттам нататък знаем какво следва: това допускане служи само, за да използват въпросната "връзка" за да ни теглят с нея за врата далеч от нормалността и близо до тяхната *** империя.

41

българин

преди 3 години

До: номер 46Значи, бъркаш идеология с лингвистика и история. Не бива да се смесват трите различни категории.Ако гледаме назад в историята, панславизмът като идея се е оформил сред южните славяни, тоест славянските народи попадащи в големи европейски (неславянски) империи. Първият панславянски конгрес се е състоял в Прага, Бохемия, през 1848 г.По времето на СССР издигат панславизма като идеология, с цел да държат в подчинение другите славянски народи. Поляците са били против, естествено.

40

1

преди 3 години

До българин"Веднага ще си позволя да не се съглася с тебе. Защото понятието "славянофилство" всъщност не е руско а чешко, и само е плагиатствано от руснаците, тоест Русия е откраднала идеята за славянофилството."Това няма абсолютно никакво значение, защото е важно кой и защо използва "Панславизма" а не откъде е дошъл. Руснаците използват Панславизма, за да утвърждават имперските си интереси и това е достатъчно, за ясно решение.

39

1

преди 3 години

До Анонимен 42"Ден на Българската писменост и просвещението на славяните ...такава формулировка изтрива всякакви руски изгъзици"Всяко включване на думичката "славянска" е утвърждаване на въпросната руска "изгъзица" Панславизъм.Ние празуваме НАШАТА си писменост и култура, затова "Българската" е най-точното и ДОСТАТЪЧНО определение. Модерна България не е разделена на славянски и български етноси, че да има нужда от друго.

38

Анонимен

преди 3 години

Макетата от ВМРО променят историята.Затриха делото на Кирил и Методи, глаголицата и книгите на глаголица, превеждането на книгите на славянски език.Техните колеги макета от Северна Македония ще вземат Кирил и Методи и ще ги кръстят македонски просветители.

37

българин

преди 3 години

До: номер 39Е и какво? България преписва българската азбука от гръцката. А гръцката и латинската идват от етруската. На свой ред етруските са били унищожени от римляните като култура. Но няма смисъл от тези спорове, много надълбоко заорахме в историята...

36

българин

преди 3 години

До: номер 37Веднага ще си позволя да не се съглася с тебе. Защото понятието "славянофилство" всъщност не е руско а чешко, и само е плагиатствано от руснаците, тоест Русия е откраднала идеята за славянофилството.Оттам идва цялото объркване. И в днешна Чехия празнуват 24-ти май като ден на славянските мисионери, не непременно свързани с тяхната настояща азбука!Така че думата "славянски" не трябва да бъде опорочавана.

35

българин

преди 3 години

До: Иван (номер 33)Понеже тази тема може много да се развие в исторически аспект, искам само едно нещо да уточня по нея:Напомням, че по времето на Преславската книжовна школа България не е била хомогенна етнически, а съставена от (пра)българи и славяни.Тогава са се наричали българи, сега ги наричаме "прабългари" за да ги отличаваме като неславяни. Останалите са били славяни, и още не са знаели, че ще се нарекат "българи".От тях сме взели езика, а писмеността е била пригодена към него.

34

Анонимен

преди 3 години

Всички, които предлагат да остане думата "славянска" в каквата и да е разновидност, работят за налагането на руската имперска идея за Панславизма и съответно са продажници на българската идентичност и интереси.

33

българин

преди 3 години

До: Иван (номер 33)Не виждам смисъла в това упорство да се наложи фразата "българска азбука", но отделно от това, няма лошо да даваш предложения.Просвещението на славяните е точно определение. Във Великоморавия Кирил и Методий също са просвещавали славяни, само че с глаголица.Съвременната българска азбука е претърпяла сериозни промени от първоначалната славянобългарска църковна азбука. А се нарича "славянобългарска" защото не забравяй, че държавата е включвала славяни и българи.

32

българин

преди 3 години

Много държави си нямат "Ден на писмеността и културата", например в Италия няма. Нямат "Ден на италианската азбука".В Албания (която използва латиница) има само "Ден на азбуката" - без да се уточнява каква. На 22 ноември 1908 г. се е състоял "Битолският конгрес" където са въвели ред.Тази дата е неофициален празник и работен ден.Гърция също няма "Ден на гръцката азбука". Имат "Ден на тримата патриарси на образованието".А Гърция може най-много да претендира че е измислила азбуката!

31

Иван

преди 3 години

Моето предложение за най-българския празник, най-достоен да бъде обявен за Национален празник, честван на 24 май е : "Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост"

30

Анонимен

преди 3 години

До българин"Те самите ги наричат "чирилица" и "латиница"."И ние казваме "рачийца" в определени региоони на България, ама си е ракия. Сърбетата са продажна пасмина, която се върти накъдето духа вятъра, затова хем иксат това докрая, хем душата в рая. Няма нужда да ги вземаме тях за пример.

29

1

преди 3 години

Комунистическаа партия в България, известна още под името БСП, тръгна да закрива амрбразурата за да защити руските имперски интереси, прокарвани чрез съчинената история за Панславизма.СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ за тези червени каскети!

28

българин

преди 3 години

Дори в Уикипедия на български език пише, че българският език използва кирилицата като писменост. Въпреки че Кирил е измислил глаголицата а не кирилицата, но това е отделна тема. Така е прието - кирилица. И то се използва отдавна.Затова според мен най-правилно би било 24-ти май да бъде "Ден на българската просвета и на кирилицата" Но не налагам мнението си. Просто "Ден на българската азбука" е погрешно.Италианците имат ли си "Ден на италианската азбука"?

27

Анонимен

преди 3 години

говорим за празникаПразника е Българскикакви коментари

26

Иван

преди 3 години

На глаголица, създадена от Св. Св. Кирил и Методий, са преведени и написани книги за славяните, доколкото моравци са представители на тези племена-"народи". Там опитите за разпространение на "славянска писменост" са неуспешни и учениците на Светите братя се добират до България, където са приети и създават нова азбука, наречена Кирилица. На Кирилицата се основава старобългарската писменост, наречена "черковнославянска", поради преобладаващата й употреба за българската и славянски църкви.

25

българин

преди 3 години

След кратка справка в Уикипедия установявам, че в различните държави 24 май и отбелязването на светите братя Кирил и Методий се нарича различно.Значи, в Чехия например се отбелязва като "Ден на славянските просветители Кирил и Методий", въпреки че чешкият език използва латиницата като писменост.Понятието "славянска" обаче наистина е неточно, защото освен че много славянски народи използват латиницата, има много държави, които не са славянски и пак използват кирилица. Правилно е "кирилица".

24

българин

преди 3 години

Има известен резон в това, на каква азбука пишат другите славянски народи.Тук е мястото да вметна, че понятието "славянофилство" идва всъщност от Чехия, а не от Русия.Но не може да се променя името на празника 24 май произволно, само защото на някои "патриоти" така им хрумнало.Трябва да се изслуша мнението на експертите.Сърбия е уникална с това, че е славянска държава и използва две азбуки.Те самите ги наричат "чирилица" и "латиница".Не трябва ли да помислим за "Ден на кирилицата"?