45

Анонимен

преди 3 години

Варталомей няма право да го прави без съгласието на останалите църкви. На Пендаровски би трябвало а му кажат това. С Украинската беше възстановяване, а не признаване на нова църква. Македонската църква е под юрисдикция на сръбската, което право е купено с доста злато.

44

vlady

преди 3 години

Да представи исканията си пред католикос Карекин II Нерсисян - Македония е извън юрисдикцията на Цариградския патриарх архиепископ Сахак Машалян.

43

митя

преди 3 години

ама Пендаровски, господине - като взимаш, трябва и да даваш.не мой само взимай взимай, и после паляци сме били...всичко с границите си, г-н Пендарски

42

мхм

преди 3 години

излъгаха България и Гърция и сега се правят на много много макетата

41

Щ.Мл.

преди 3 години

Недей да кривоглавстваш а е крайно време да проумееш,че за това признание трябва да й се върне истинското име- Охридска Българска Архиепископия!

40

Хаха

преди 3 години

Ей това е да си не само глупав, но и нагъл !

39

Анонимен

преди 3 години

От македонците, само гърците са по- долни.

38

Дядо Вангел

преди 3 години

Ще стане като с църквата на Украйна! Зор да са независими от Москва, а накрая под юрисдикцията на Фенер. Впрочем какво друго може да се очаква от скопските еничари и родоотстъпници, освен да плюят на делото на предците си?! Навремето те се вдигнаха и изгониха фанариотите, днес малоумния им президент ги кани обратно с писмо.

37

Анонимен

преди 3 години

Не ни интересува!

36

Анинимен (до 33)

преди 3 години

За българите мохамедани в Гърция и отношението на бъгарската държава към тях:https://offnews.bg/obshtestvo/zashto-ridvan-ot-ksantijsko-mechtae-da-stane-balgarski-grazhdanin-a-b-736172.html

35

Анонимен

преди 3 години

Македонска църква, такова животно нема и не ке се роди.

34

Анонимен

преди 3 години

До АнонименТо в Албания има и християни,даже изобщо не са малко.

33

Анонимен

преди 3 години

българите мохамедани,които не са знаели друг език,освен техния си стар български диалект, гърците ги отделят и правят отделна нация от тях,като им създават помашки речник и ги наричат помаци,за да не ги нарекат с истинското им име - българи и ги отделят от българите като нация,през 2-3 години ,гърците създават такива помашко-гръцки речници,но де факто това е български стар диалект,преведен на гръцки.

32

продължение

преди 3 години

Когато гърците от Азия се заселват в северните и централни райони на днешна Гърция,българите ги приемат и им помагат,но след това гърците започват да избиват българите,други българи бягат от Гърция в България или други държави,а останалите в Гърция,гърците им създават учебници и ги наричат славянофонни гърци,за да избегнат думата българи,а българите мохамедани,които не са знаели друг език,освен техния си стар български диалект,гърците ги отделят и правят отделна нация,като им създавт помашки реч

31

Анонимен

преди 3 години

Даже може да видите на старите снимки,че дори под турско, в Солун училищата,църквите - православни и католическа,пансионите,културните центрове и чаршията от производители,школите,класовете от младежи и деца са все българи,а гърци там никога не е имало! Имало е фанариотски училища из Балканите и гърцизация на българите и затова Паисий написва "История славянобългарска" против фанариотизма.И досега там,където е имало фанариотски училища,се говори гръцки от погърчени българи.

30

Анонимен

преди 3 години

До АнонименГърция е създадена от руснаци и хора с рускоанглийски корени.Руснаците подкрепят и създават и фанариотството!Гърция е била разположена на Пелопонес,гърци в северна и централна Гърция никога не е имало до 1915 и 1922г.,когато гърците са преселени от Мала Азия в териториите на днешна Гърция и в северните и централни се смесват с българите,живялки са дори малко албанци,но гърци в тези територии не е имало никога!Даже може да видите на старите снимки,че дори под турско в Солун училища

29

кръпел

преди 3 години

тоя защо дири под вола теле в архивите си пише Охридската патриаршия част от коя църква е била ...

28

Ямболски цървул

преди 3 години

Каракачанов да вземе отношение.Лично мен това не ме интересува!

27

Анонимен

преди 3 години

Ами нашите светейшества защо не се обадят

26

Анонимен

преди 3 години

Пандо трябва да избира - Българската или Сръбската. Македонска църква няма, защото няма такава нация