14

Бони и Клайд

преди 4 години

ги хванаха!

13

Случаен

преди 4 години

До1 Не си прав,прибави логистика,наеми,заплати,данъци,печалба и др....

12

Гого

преди 4 години

За съжаление не са роми , а българи християни, преди малко говорих с полицай от Пещера.

11

Асан и Айшето

преди 4 години

Свобода за наните братя!

10

Анонимен

преди 4 години

В Пещера турците и част от ромите са свестни. Но има и проблемни роми.Вярно е това, че докарването на роми в Пещера преди време е било с цел. В този град от край време пролетариатът е бил пренебрежимо нисък процент от населението. Градът се е състоял предимно от дребни и едри собственици, а също и от висшисти, които са се изхранвали благодарение на професиите си. Още преди 1944 е констатирано, че в Пещера е учудващо висок процентът на родените там лица, които впоследствие са станали професори.

9

Анонимен

преди 4 години

държавата няма ли. се намеси по -сериозно! !?

8

Анонимен

преди 4 години

Ловят кокошкари, не че не трябва де, но ония горе кога?

7

Анонимен

преди 4 години

След промените в Пещера заприиждаха още роми откъде ли не, но не търсеха работа. Създадоха друг проблем. Нощем пробиваха дупки в стените на къщи-паметници на културата, ако в момента в тях няма никой и съсипаха много ценности. Не само крадяха каквото може да се продаде, но и отмъкнаха сума ти части от покъщнина, украсени със старинни дърворезби, за да си палят огън. Научиха се кои предмети имат антикварна стойност и изпокрадоха много.Създават много проблеми, както навсякъде.

6

В края на 20-и век

преди 4 години

населението на Пещера беше около 25 000 души, днес са около 18 000.Според официалната статистика, ромите са около 4% (по-малко от 1 000 човека), но се знае, че мнозина от тях се самоопределят като турци. Турците са около 15% от населението, пак според статистиката, но част от тях всъщност са роми.През социализма просто ги докарваха в Пещера уж за работна ръка, но целта беше да променят социалната структура. Пещера преди 9 септември беше град на търговци, занаятчии, лекари, адвокати, учени.

5

... считаха за свое

преди 4 години

право да говорят мръсотии на подрастващи момичета, срещнати на улицата. Групи от млади ромки обиждаха и тормозеха с подигравки всяка по-хубава и по-добре облечена българка, ако я срещнат сама. Случваше се дори и на главната улица.Подрастващи ромчета, вместо да са на училище, се забавляваха като замеряха с камъни и с гнили плодове паметниците в града. Никой не успя да ги отучи.Неописуема беше наглостта на ромите общински съветници, вечно настояваха за още и още бонуси за своя етнос.Така беше.

4

Още тогава,през60-те

преди 4 години

се считаше, че е опасно да ходят на излет извън града сами деца, сами жени, а също и че е опасно, ако са придружени само от един мъж.Имаше случай, когато роми на магарета бяха срещнали самичко момче, бяха го блъснали на земята и бяха минали през него с магаретата си, просто ей така, "за кеф", както се бяха хвалили после.През 80-те години отделни ромки вече се държаха нагло дори със съпругите и с възрастните членове от семействата на местните големци. Мъже роми в зряла възраст считаха........

3

Анонимен

преди 4 години

В края на 19-и век Иречек пише, че в Пещера живеят 4 или 6 ромски семейства.През 60-те години на 20-и век в същия град вече имаше две ромски махали, едните бяха християни, а другите мюсюлмани. Част от тези хора бяха почтени и работеха. Другите създаваха същите проблеми, каквито създават и днес. И тогава "омъжваха"12-годишни момичета, крадяха, пребиваха, безчинстваха, ако на усамотено място срещнат сам човек. Още тогава се считаше, че заради ромите е опасно да ходят на излет извън града .......

2

сигурно

преди 4 години

Щом са крадци от Пещера ,значи са живеели в пещера -Снежанка !!

1

Анонимен

преди 4 години

Ами хората работеха но им плащаха за бог да прости. Като видяха че с работа нестава започнаха да крадат. Когато крадеш от Айдуци това нее кражба. Погледнете колко струва една стока на едро и колко струва след като и ръгнат 100% надценка. Един хляб от производителя струва от 30 до 50 стотинки в зависимост от грамажа. А за колко го продават айдуците в магазините 700 грама хляб 1 лев и 30 стотинки. Колко надценка е това.