58

Strannik

преди 16 години

А вие запознат ли сте с границите на Националния парк? Очевидно не, защото явно не знаете, че просеките, за които става дума не са на негова територия. И съответно престъпленията, за които говорите, също не са се състояли. Границата на Националния парк в района преминава по границата на гората. Дървета в парка няма, съответно и сеч в парка няма.Направете си освен това труда да отворите Google Earth и да видите колко просеки вече същетвуват в района - така наречената лентова сеч от 80-те години. Ще видите, че нищо ново и толкова потресаващо не се случва. Щом горското (защото то прави просеките, а не някой частник) е преценило, че трябва да има просеки, значи не е нередно.

57

Strannik

преди 16 години

"Защитена природна територия" и "резерват" са коренно различни неща. В България си има закони за защитените територии и в тях много точно е оказано и дефинирано кое какво е. Национален парк "Рила" не е резерват. Резервати има в границите му - "Скакавица", "Парангалица"... Но те са много по-малки по площ и точно в тях никой нищо не планира да прави. 2/3 от планираните писти са в защитени територии, но нито милиметър от тях не е в резерват. Защитените територии имат различен статут и различни рестрикции. В границите на Парка има Мултифункционални зони, Зони за активен туризъм, Зони с ограничено човешко въздействие и прочие. На различни места са разрешени различни човешки дейности, докато в резератите не са разрешени никакви, освен пешеходния туризъм и то в ограничени групи и по точно определени маршрути. Ако сте толкова запознати с Плана за управление на НП Рила, щяхте да знаете и да не се излагате. В този ред на мисли квалификацията "***" оставям без коментар, защото тя описва най-добре автора си...

56

преди 16 години

http://bgnature-blacklist.bravehost.com/http://b gnature-blacklist.bravehost.com/http://bgnature- blacklist.bravehost.com/Трийте бе мама Ви *** dnes.bg...

55

Бат'Киро

преди 16 години

Пистите над горския пояс ще унищожат алпийската част на националния парк, което е престъпление от световен мащаб. Просеките в гората също са незаконни. Реално не само първият стълб на лифта, но и наличието на каквито и да е машини, независимо дали говорим за трактор или ръчна резачка са НЕЗАКОННИ на територията на националния парк!

54

гневен

преди 16 години

http://bgnature-blacklist.bravehost.com/

53

преди 16 години

49, очевадното невежество драги е че не знаеш езика но но се обаждаш. Ето оригиналния текст: 'Tatsache ist, dass zwei Drittel der projektierten Lifte im Naturschutzgebiet liegen.' което в превод на български означава: 'Факт е, че 2/3 от проектираните лифтове се помещават в резерват(и)'. Думата Naturschutzgebiet е съставена от три немски думи: Natur (природа), Schutz (щит, защита, schutzen-защитавам) и Gebiet (район, зона) което баш си значи резерват (зона в която природата е защитена), ***!

52

keen

преди 16 години

Ама че си "рус", Strannik-о (#49), за думата "резерват" се хвана, та да изръсиш нелепиците си. Категориите защитени територии не са идентични навсякъде по света, а това очевидно е некоректен превод точно на събирателното "защитени територии" ("природни резервати" - очевидно е).А относно строителството, то е забранено с Плана за управление на парка. Гори не е оправдано да се секат нито в буферната зона (въпреки, че засега е вън от обхвата на Натура 2000), нито в субалпийската зона (особено пък там!!!).Някои попита къде са хората, които бият тревога за съсипването на националния парк. Ами те са същите, които биха тревогата и за Банско (ПРЕДИ съсипията, но никой не ги чу), които спасиха Природен парк "Странджа", които искат да опазят и поне едно зрънце неощавена природа край Черноморието - Иракли, които са приели, че европейската природозащитна програма Натура 2000 е поне мъничък шанс да остане нещо красиво и истинско...В Интернет те са тук:http://forthenature.org/или тук:http://***.bluelink.net/bg/или тук:http://daspasimirakli.org/И на други места. Търсете ги и вие, защото те отдавна ви търсят.

51

Константин Дичев Зел

преди 16 години

Утре 07.11.2007г ще проведем проверка с РУГ Кюстендил по сигнал за сечи на просеки за лифта около хижа Пионерска. Гората е Общинска, а секачите твърдят че било за противопожарни ивици... Лъжат най-вероятно и прокарват в буфера просеки за бъдещите лифтове и съоръжения... Бъдещите... да има да вземат. Ще има съд за всички престъпници!

50

преди 16 години

прави са хората, а това че на някой не му харесва статията е или защото е прекалено тъмночервен или защото има лични икономически резервати - истана е, че където мината комунистите трева не никне

49

Strannik

преди 16 години

Който е писал статията, а може би най-вече този, който я е превеждал след това от немски, е абсолютно невеж по въпроса.Как може да пише, че 2/3 ще са в резервати? Прави ли разлика между резерват и национален парк? Няма дори сантиметър писта, камо ли съоръжение в резерват.Пишат, че за 80 км писти ще бъдат изсечени стотици хектари гори. Да, ама в територията на НП Рила над Паничище към връх Кабул, където са проектираните писти, няма гора. Да, няма. Няма какво да бъде изсечено. Те и затова са проектирани в парка, а не долу в гората, защото е по-природосъобразно да са в защитената територия, отколкото да се изсече буферната територия.

48

преди 16 години

Където минат комунистите и трева не никне. Унищожават всичко: природа, морал. воля за борба. Млади и прогресивни хора не останаха, защото вече 18 години ни изселват принудително в западна посока.

47

относно прогресивнит

преди 16 години

млади и прогресивни хора отдавна работят по проблема, но имат нужда от активна подкрепа. дори тази статия излезе в пресата благодарение на тях. Огледайте се, открийте ги и помогнете. няма нужда от празнословия и вайкане.

46

barbol

преди 16 години

Къде сме ние, които виждаме тази простащина и не предприемаме нищо. Докога ще търпим, докога ще мълчим и чакаме някой друг да действа вместо нас? Кога ще потърсим отговорност на тези, които съсипват всичко ценно в България? Сами сме си виновни, ще си понесем последствията и ще си поемем отговорността.

45

преди 16 години

43, нарочно използвах думата *** а не селянин. Селяните са приятни хора а *** характеризира хората с просташки манталитет плъзнали из цялата страна занимаващи се с далавери и измами и не създаващи нищо което да е от полза за някого. Както и строителните новобогаташи. С това не визирам хората които си изкарват прехраната със селскостопанска дейност или по принцип с какъвто и да било полезен труд.

44

преди 16 години

Mislia , 4e triabva da se protestira po-aktivno i navsiakade ednovremenno dokato se vzeme reshenie za spirane na stroejite i planovete za stroeji tam , osven zapo4natia stroej na patia do Pionerska!

43

Вальо

преди 16 години

не бягайте от темата - това не е темата под която трябва да се хулят всичките ни некадърни политици...защото губим нещо уникално и нещо което е невъзможно да се възстанови!По-долу гледам, някой написал нещо колко лифтове имат в алпите... драги - не видя ли какво пише в статията, че Рила е доста по-непокътната, от друга страна дори там трудно ще намериш такова гъсто и високоетажно строителство във високопланинските райони! Трябва да се вдига колкото се може повече шум около този случай за да може да се запазят тези места във вида в който са сега, защото на България и остана само природата, всичко друго ни го ограбиха всички които са се докосвали до властта в годините на прехода...

42

преди 16 години

а какво занещ ти за *** номер 33 ,че ако ги няма тях от глад ще умреш....... нямаш и представа как се прави хляб , произвежда жито или каквото и да било друго

41

преди 16 години

ЧУЖДЕНЦИТЕ СТИГНАХА ДО ИЗВОДА А КАДЕ СА МЛАДИТЕ И ПРОГРЕСИВНИ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ...........

40

преди 16 години

http://bgnature-blacklist.bravehost.com

39

gergi

преди 16 години

Черен списък на фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природаhttp://bgnature-blacklist.bravehost.com/