12

kirasirrav

преди 4 години

по принцип гъбите имат свойството да натрупват някои метали (и тежки вкл.), както и някои специфични съединения ( и отрови ) в големи концентрации, дори самите гъби като вид да са безвредни могат да отровят консумиращите ги

11

ПорЦелан

преди 4 години

От обедненият уран цезий-137 не може да се получи. Радий, Радон може, но не и цезий-137. Но уран-238 е много опасен при поглъщане заради алфа-разпада.

10

Анонимен

преди 4 години

Аз пък си мисля, че им се види малко тая радиация, след като онзи ден европейските управници приеха да позволят внос на риба от Японско Море (до Фукошима).Ама то е ясно, капиталиситческата радиация е полезна. Нали заради това мирните криле на НАТО разпръснаха уран в бивша Югославия който дойде и БГ. Да не говорим ,че пак се канят по повод Косово и Албания да "торят" района.

9

ПеШу

преди 4 години

Украинската радиация не прощава, украинците да плащат обезщетения на ЕС.

8

Анонимен

преди 4 години

Или пазят спомена за бомбардировките с обеднен уран на Сърбия. За гъбите в Сърбия кога ще има статия. Там е използван уран в количество над 100 пъти повече от това в бомбите в Хирошима и Нагасаки. За гъбите в западните части на България кога ще пишат - тук раковите заболявания след обеднения уран над Сърбия са нараснали 7 - 8 пъти, а в Сърбия над 30 пъти. Политически е некоректно да се пише, нали сме съюзници?

7

ПорЦелан

преди 4 години

Между другото радиоактивните изотопи имат свойството да се завират в храната! 1985 година имахме упражнения за измерване на радиоактивност, събирахме пепел от пепелниците пред МЕИ, ХТИ и Лесо-то в продължение на седмица докато напълним една ваничка. Сравнихме броя разпади за 24 часа със парче пица (изсушена и стрита) от "Свинята" - закусвалня от другата страна на булеварда. Пицата удари тавана с около 50% по-висока активност от цигарите. :)

6

дедо Ташунко

преди 4 години

Тази Паулини говори пълни глупости.

5

Анонимен

преди 4 години

Както ни учеха навремето по предмета "Основи на комунизма", съвеската радиация е много полезна за човека. Така че германците са едни много големи късметлии.

4

ПорЦелан

преди 4 години

Спасението на гъбарите е да си носят гамаспетрометър, пещ за изсушаване на гъбите и оловен контейнер за такива измервания. Така ще могат да измерят точно изотопите, основни и продукти на разпадането след като наберат гъбите щото обикновен радиометър не може да го хване това.

3

шматка

преди 4 години

Значи Чернобил е ударил само гъбите.ДивитеВсичко останало е цветеНе е ли по вероятно цезия да е от някоя по скорошна авария която са скрили от обществото

2

Gogo

преди 4 години

Е то защото на друго място да по-малко радиоактивни...

1

Мишо

преди 4 години

По-голяма тъпотия не успяхте ли да измислите!