28

Анонимен

преди 4 години

Видяхте ли сега в Румъния какви социални помощи дават на безработните. Не са като в България,...нали така ? Социалният Министър да взема пример,и да се учи от румънягите!@!!

27

Анонимен

преди 4 години

Ем яки са бе

26

баце

преди 4 години

ОСвен огромните къщи мен ми прави впечатление и нещо друго, добрата инфраструктура. Път без ями; широки, равни тротоари; пътната маркировка не лиспва, та дори и няма спрели автомобили върху велоалеята! Започвам да си задавам въпроса дали не живеем в по-лоша среда от тези румънски роми. Единствено електрическите стълбове е можело да премахнат, когато са ремонтирали улицата, но пък е по-трудно да се вържеш незаконно към ел. преносната мрежа. Така че и затова са помислили :)

25

Анонимен

преди 4 години

Хубава работа ама

24

Анонимен

преди 4 години

Продали старо желязо, поработили на дребно и ... палати. Така пише в статията. От утре започвам и аз.

23

Наблюдател

преди 4 години

"насърчи това номадско малцинство да заяви своята идентичност" - социалистическият режим ги дисциплинираше, а сега като го няма, "идентичността" значи кражби, телефонни измами, проституция, просия - оттам са тези палати. "Идентичност" значи да бъдат оставени да се издържат от престъпления, защото само така могат да живеят.Същото е и в България.

22

несебърлия

преди 4 години

Я, че то там съвсем като на Сънито, бе! Наште момчета с ланците явно са наели същите архитекти :Д

21

опетков

преди 4 години

До Анонимен16 Богати са не самите просяци, а тези които ги поставят на местата за просене-*** барони и други мародери. Другия тип *** "богаташи" са от клановете на джебчиите и ало измамниците. Интересното в случая е дали изобщо е възможно в Европейска държава някой да се справи с тези "особености" на *** етнос и да ги направи редовни граждани, образовани и работещи, плащащи данъци и спазващи законите като всички други.

20

да някой по долу

преди 4 години

На скоро минах през Румъния, чак до Маджарски и единственото което ми направи впечатление беше ,че минах през доста села и всички си приличаха , еднакви ЕДНО етажни къщи от двете страни на пътя .

19

Lan

преди 4 години

Ся авторът на статията да ме осветли как "с поработване на дребно", демек рядко и ниско платен труд се строи палат или дори САМО се слага мрамора в една стая, не в целия палат. Също така моля да изясни точно през кои години и под чие управлние са били роби "ромите" само, щото лееекичко се усеща една тендециозна неточност.Благодаря!

18

Един от Северозапада

преди 4 години

До СТРАНДЖАТА Напротив,,Странджа, по време на социализма нямаше ромски палати. Те се появиха по времета насвободията, пардон, псевдо демокрацията, в псевдо държавата ни.

17

179

преди 4 години

В България ромите са 1 милион и 500 хиляди а в Румъния са 2 милионна. Значи ние сме най-индийската държава във Европа ????

16

сс

преди 4 години

то този архитектурен феномен и в бг го има и то не само на римляни ,но послушните драскаччи не смеят да пишат за него

15

Американ

преди 4 години

До Анонимен 9:Да беше попрочел бе, има го и в wikipedia.Мaнraнaлитe наистина са били роби в румънските земи от 13 век та чак то след средата на 19 век, истинско робство, можело е да бъдат убити от собственика си.

14

СТРАНДЖАТА

преди 4 години

КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ СОЦИАЛИСТИ ИМА РОМСКИ ПАЛАТИ.

13

Анонимен

преди 4 години

Ако влезете в Румъния през Дунав мост ще видите такива палати,че ще ви се объркат представите за архитектура и размери на къщите. Впрочем същото е ако минете през ромската махала на нашата Бяла Слатина.

12

Анонимен

преди 4 години

Бедните състрадателни пенсионерки от европа, които пускат пари на просещи роми, не знаят за тези палати. И просещите роми в повечето случаи, са по богати от тях.

11

Унуфри

преди 4 години

Някой може ли коректно да ми преведе думи като, ром, роми, ромче, ромско ....щото аз доколкото знам "ром" на безписмения им език означава абсолютно същото, каквото на английски "мен" - мъж, човек. Назоваваме ли англичаните - менове и английските неща менски ?!? Ерго, като наричаш някой етнос ромски- човешки, с аргумент на обратното приемаш, че другите не сме хора. Хайде малко да се светнете лингвистично !

10

Наблюдател

преди 4 години

По официални данни ромите в Румъния са под 700 000. Айде 1 млн. да са, но 2 млн. не са със сигурност.

9

Анонимен

преди 4 години

След като хората по цял свят започнаха да се питат - откъде аджеба, тези бедни и онеправдани роми намират пари да такива помпозни палати, беше време Франс Прес и подобни да почнат да ни баламосват с такива статии. А ние много добре знаем от къде и как взимат парите ромите