97

Sun_OE

преди 4 години

3-членно семейство в централна Англия (не в Лондон):Заплата £3350 нето, жената не работи в момента, но търси работа.Средна заплата за региона £29000 бруто, нето £1940 на месец, демек ако и 2-та работят £3880, т.е. в момента сме под средния доход.Живеем в 2-стаен апартамент 95м2 почти на село, умишлено избрахме да не живеем в голям град.Ипотека - £910 за 22 години.Храна - £800 на месец (включва бая неща).Сметки - консулска такса £150, ток, газ и вода £70. Данък и застраховка кола - £65 х2

96

странни стандарти

преди 4 години

София. И двамата работим, с достатъчен доход според КНСБ (а сме 3-членно семейство) и от година на година се лишаваме от все повече неща! Седмица на море - тц. Ресторант веднъж седмично - абсурд. За "култура и развлечения" - книги и торенти. След плащането на сметки, седмичните пазарувания в Лидл и вечните непредвидени "за ремонт на покрива" и др. п. оставаме с пръст в... устата. Недоумявам какви са всъщност доходите на хората, които пълнят заведенията и задръстват ГКПП-тата?

95

бай илия

преди 4 години

майната и на мизерията по-важното е че си купихме американски фърчила за да пазим северна мънкедония

94

До 97

преди 4 години

Благодаря за откровеността, ясно е че никой от хубаво не се е спасил и въпреки трудностите повечето не се връщат.Питането ми беше и за останалите разходи- наем, ток, отопление,данъци,градски транспорт, данък задръстване май имаше, пътни такси и т.н. щото в Англия освен правителството и държавния апарат трябва да се издържа и цялото кралско войнство и доколкото знам съровете и аристокрацията все още не плащат данъци за разлика от поданиците.Разбира се че щом стоите там има смисъл и масово българи

93

До номер 95

преди 4 години

Прав/а сте,сега щъкаме от години с нискотарифките из Европа и е факт че храните по веригите супери ми са им по- евтини в сравнение с левова равностойност тук,бензин също,данъци,вода,ток също нее вярвам да е по- скъп. Вие бихте ли споделили не за вас лично например, а средностатистически как стоят нещата- всички разходи-заплатите знаем, че са в пъти по-големи, но като се приспаднат разходите остава ли нещо настрани?Ясно е,че в Бг цените са като на Запад че и по- големи,а заплатите почни соц

92

245

преди 4 години

Аз искам да призова хората живеещи извън София да си търсят правата, защото е абсолютно противоконституционно за една и съща длъжност от една и съща фирма- известни хранителни вериги, бензиностанции например, разликата да е 100- 200 лева.Не оставайте с впечатление, че в София раздавата хилядарки- мизерни са и тук на фона на цените и данъците, но е абсолютна дискриминация и не ги е срам да го пишат в обявите за работа.

91

Ани

преди 4 години

Такаааа - ние сме 3-***, трябват ни 1836лв. на месец. Е как питам аз да стане, като живеем в малък град и вземаме по 600 лв. чисто (и това е добре за града, повечето хора получамат около 400лв.). Останалите 600 за детето от къде да дойдат?! Иначе не получаваме детски надбавки - защото надвишаваме дохода, който е 1200лв., ама бруто! НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!!

90

Анонимен

преди 4 години

Двама родители с масовата българска заплата от 580 лева, получават общо 900 лева след осигуровки и ДОД. Това са българските средни стандарти. Какви 2248 лева сънува КНСБ? 2248 лева чисто са две заплати по 1450 лева.

89

девойка

преди 4 години

Тука говорим за разходи при собствено жилище, без ипотеки, без наеми. Ако сложим и наеми или ипотеки, тогава работата става дебела. Впрочем по цял свят собственото жилище е лукс. При соца нали настроиха панелни комплекси и имаше жилища за всеки. Сега уж намалява населението пък строят нови комплекси. За кого ?

88

Анонимен

преди 4 години

По принцип българина и да иска не може да се изхвърля, защото няма пари. Изхвърлят се хората с много пари, т.е. мафията. Това, което казва КНСБ за необходимите средства съдържа две взаимоизключващи се неща - нормален живот и средни български стандарти. Или едното или другото. За нормален живот трябват в пъти повече пари от тези, които обявява КНСБ, а средните български стандарти са доста по-ниски - около 800-1000 лева месечно за четиричленно семейство.

87

Анонимен

преди 4 години

До 78Почивката също е лукс, както знаеш. Принципно тя може да се случи за много по малко пари - палатка/бунгало или нощувки на квартира. Моята почивка струваше всичко на всичко 200 лв. Българина много обича да се изхвърля и в това е проблема.

86

Анонимен

преди 4 години

За София пише 3233 лева, което означава две заплати по 2083,17 лева, от които след удръжките остават две по 1616,50 лева, общо 3233 лева. Колко семейства в София имат такива доходи? И това е някакъв измислен минимум, а не нормален живот.

85

До 85

преди 4 години

Разходи за почивка - вчера писаха, че около 40% няма да ходят на почивка, защото нямат пари, а това формира средни разходи за почивка 40% с нула разходи, но това нормален живот ли е? Нормален живот само с изброените разходи няма и не може да има. Колкото за София, съдя по себе си и въпреки че сме с много добри доходи, пак си налагаме доста ограничения, т.е. не е нормален живот.

84

До 85

преди 4 години

Цитат: Това са необходимите средства за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.*Тук се крие разковничето - средните български стандарти, които са толкова ниски, че и 1000 лева на месец за четиричленно семейство ще са достатъчни, но това не е нормален живот. По това определение, тези 2448 лева не включват разходите по покупка на жилище или плащането на наем.

83

Анонимен

преди 4 години

До 81Ако си живял из Европа или САЩ ще знаеш че масовия човек не живее на широко и си правят сметката доста. Четиристаен апартамент е лукс, също и частни училища или градини, които и там не всеки може да си позволи. В статията се говори за нормално задоволяване на нужди за храна, сметки и транспорт. Минимума за живот, не става дума за лиготии.

82

Анонимен

преди 4 години

Тези средни суми за София трябва да се умножават по четири, за Пловдив и Варна по две, а за селата да се делят на две.

81

Анонимен

преди 4 години

Тези 2448 лева за четиричленно семейство едва ли ще стигнат за нормален живот, ако семейството живее под наем или изплаща жилищен кредит. Ако децата са в държавни детски ясли, градини или училища е едно, но ако са в частни, то по едно 1000 лева на месец за всяко дете отиват там, а местата в държавните не достигат.

80

Анонимен

преди 4 години

Цитат: За нормален живот на четиричленно домакинство ....*Е, за нормален живот в София на двучленно семейство работещи, трябват поне 8 хиляди лева чисто на месец. За живот с леки ограничения, ще стигнат и 5000 лева чисто. За живот с ограничения - 2500 лева, а при под 2500 лева месечно животът в София е с големи ограничения, направо мизерен. При четиричленно семейство, разходите са доста по-голями. Зависи и от това дали имаш собствено жилище, дали изплащаш кредит за жилището или си под наем.

79

До 80

преди 4 години

Ами смятай!Наем или вноска по кредит, с който си си купил жилището, а то трябва да е четиристайно, щом си с две деца, т.е. 150-200 хиляди евро.Частна детска градина за две деца, защото в държавните не те приемат.Да продължавам ли?Става дума за нормален живот, а не за мизерно оцеляване, както е сега за 90% от българите.

78

Анонимен

преди 4 години

До 79Ся не е нужно да се изхвърляш толкова.