32

Да се провери

преди 4 години

Много важно да се значе произвеждат ли ток годен за мрежата Вятърните генератори и фотоволтаичните панели.Засега се смята че са внедрени с цел трайно нелечимо увреждане на Земята ни.Диспечерите на НЕК трябва да знаят перфектно Колко ток идва от вятърните генератори и колко от фотоволтаичните полета.

31

Анонимен

преди 4 години

Нищо не се прави по- въпроса с плащанията за капацитет, според мен в пкановете за развитие на енергетиката, реалните, въглищните тец не присъстват. Най логичното е да преминат на газ, както и отоплението да премине на газ., както и част от битовото потребление, за готвене и топла вода също ще мине на газ. Без износ тези въглищни ТЕЦ е много скъпо да се потдържат, а те рано или късно ще загубят конкуренцията с гръцките ВЕИ и газовите централи.

30

Анонимен

преди 4 години

Само да припомня на привържениците на въглищата:радиоактивното съдържание на въглищата е между 3 и 60 ПЪТИ над средния за страната фон. При изгаряне в остатъка съдържанието е между 20 и 1200 ПЪТИ по - високо, а нека не забравяме, че част от него излита през комините на ТЕЦ - а. На ден ТЕЦ използва примерно 30 вагона въглища и има никакъв контрол върху радиацията, която носи. Срещу една кофа Уран от АЕЦ - а, с максимален контрол върху радиацията. Толкова по въпроса за радиоактивното замърсяване.

29

???

преди 4 години

За какво ни е електричество? Нали си имаме демокрация и пазарна икономика и ток не ни трябва. Ще се осветяеаме със свещи и ще готвим и топлим на дърва, поне докато изсечем горите засадени от родителите ни и техните родители.

28

АЕЦ vs ТЕЦ

преди 4 години

АЕЦ - България доказа че може отговорно и безопасно да оперира със Ядрена енергия.Ядрената електроцентрала е практичеки клима неутрална - няма парникови вредни емисии. Енергията произвеждана от АЕЦ е възможно най-евтината.ТЕЦ изгарят огромни количества въглища. За щастие в България има големи Въглищни залежи и на теория не сме зависими от внос. Конструкцията на няколко големи ТЕЦ ще съживи рудниците и ще вдъхне живот на малките градчета. Добре е за населението - създават се много работни места

27

Анонимен

преди 4 години

До След сериалаЕ па пробвай.

26

След сериала

преди 4 години

Чернобил , всеки който посмее да строи БеляНе ше бъде обесен от народа!

25

Анонимен

преди 4 години

Руското ядрено оборудване е опасно.

24

Стар

преди 4 години

И преди бяхме свикнали да живеем със забрани. Комунизъма се е върнал, който не е забелязал да му кажа.

23

Пешо

преди 4 години

Много е тъжно, че повечето българи, включително в ТУ, още живеят в ХХ век... Само въглища и атоми са им в главата.

22

Анонимен

преди 4 години

Вместо икономически неизгоден строеж на АЕЦ Белене трябва да се използва потенциала и инфраструктурата на АЕЦ Козлодуй, лошото е обаче оборудването което купихме от Русия е старо и ни обвързва за дълго време напред с братски енергиен рекет.

21

Анонимен

преди 4 години

Напротив има и трети път - ускорено проучване на залежите на газ и нефт в черноморския ни шелф и построяване на газово-турбинни ел. централи, които да компенсират ТЕЦ-вете. Въпреки това България трябва да ескпоатира въглищните си залажи до изчерпването им, тоест вместо зелена сектансла пълна забрана, поетапно намаляване на мощностите и преориентиране на енергетиката ни, в противен случай ни чакат тежки икономически и социални негативи!

20

Анонимен

преди 4 години

Колко пъти повишиха в последните 10-15 години киловата?Колко?С повишенията ако тези пари бяха отивали за градене на инфраструктура,а не на печалби за американски ТЕЦ-ове,електроразпределителни дружества,преференциално изкупуване на енергия от солари и електрически вятърни мелници със сигурност щяхме да имаме поне 3 АЕЦ-а!Просто политиката изяде енергетиката!

19

Анонимен

преди 4 години

Fake news. Nema real video.

18

Анонимен

преди 4 години

Ей, това Интернета, всяко гущерче с клавиатура, в голям крокодил превръща.Фотоволтаика, след 5 та година, губи и без това ниското си КПД с около 2-3 % на година. Разчета е за 15+ години, избиване на инвестицията. Ако не бяха държавните субсидии, всичките тези проекти са мъртво родени. Вятърните в Германия ги наричат перки за шум. Излъгаха пенсионери с 20-30к спестявания, и ги направиха собственици на колонка с перка. Щото нормален инвеститор няма да сложи пари в такива проекти.Професора знае!

17

Анонимен

преди 4 години

До опетковЗащото тези ФЕЦ и ВяЕЦ са абсолютно нерентабилни. Заради субсидийте качват серьозно цените на тока. А за да има ФЕЦ или ВяЕЦ трябват ТЕЦ мощости които да изравняват подаването в облачни или безветрени дни. Това иравняване още повече ускъпява.

16

Анонимен

преди 4 години

Ще ни наложат ТЕЦ-ове докато върви така да ни доят. След 10 години когато вече няма изгодна оферта от Русия, ще обяснят колко ни е необходима пре-скъпа американска АЕЦ, като тази във Фокушима. Самоче американско енерго ще определя цените на тока и ще получава печалбите. Ние само ще плащаме.

15

опетков

преди 4 години

До Реалист Пътища много. Не е чудно, че един "специалист" от ТУ пробутва мухлясали идеи, той за друго не е чувал. Това ФЕЦ, ВяЕЦ въобще не ги е и сънувал. Ами да покаже някакъв икономически анализ защо точно АЕЦ, той има ли ги парите, едни 20 млрд лева ей така на вятъра да хвърли. Жалко, че това ни е техническата "научна" мисъл. Защо замразиха строежа на фотоволтаици и вятърни централи? Защо е почти невъзможно да се построи малка до 30 Квт частна ФЕЦ, както в много други страни в ЕС?

14

привет от Германия

преди 4 години

Всичките заводи в България са строени с нискокачествени руски технологии , затова не отговарят на стандартите на ЕС ! Членството ви в ЕС е абсолютна грешка ! Според мене връщайте се към русия ! Който като мене е успял да избяга от България значи е изкарал голям късмет ! Останалите в България ще сърбат супата !

13

Анонимен

преди 4 години

ВЕИ не стига, даже за сутрешното кафе.Освен пропаганда тип да представим желаното за възможно, никой не залага на тази енергия за гръбнак на електропроизводството. Избор нямаме, инак ще купуваме. В новото време, сме толкоз жалки от към сериозни икономически проекти, и изглежда скоро реалността ще ни го докаже.Режим на тока няма да имаме, сами ще си го спираме.