36

Анонимен

преди 5 години

То и македонско малцинство няма и не може да има по простата причина че малцинството е българско!Това го знаят много добре в Гърция!

35

Lan

преди 5 години

Всъщност има още хора, които си пазят езика - български, но ако само се спомене, че е възможно да са българи, такъв панически страх имат в очите...Кога България ще потърси официална отговорност за репресиите върху тези хора?!

34

Анонимен

преди 5 години

Александър Македонски е "пеласг" (траки).Столицата на древна Мкедония е Пела.

33

Анонимен

преди 5 години

В днешна централна и северна Гърция,населението винаги е било българско и винаги са живяли българи над 1500 години,без значение дали тази област е била част от България,Византия,самостоятелна или османците през Средновековието.През 1915г. след неуспешна война на гърците с турците,гърците се изселват от Азия и се заселват в днешна Гърция.Имената на всички селища,реки,местности са били на български език и с българско население,които гърците променят на гръцки.

32

Анонимен

преди 5 години

Разбира се ,че има македонско малцинство и те говорят на български диалект!

31

makedonicus

преди 5 години

Няма по-големи елини от македонците - елинофони , славофони и влахофони , всички фанатични ортодокси под духовната закрила на ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ на Константинопол.

30

Анонимен

преди 5 години

Сега е момента макетата да натиснат гърците за признаване на славофоните ,като отделен етнос от гръцкия !Това заслужават лицемерните елини,150год.,гнет ,дискриминация,геноцид и етническо прочиастване ,това са вършили религиозните гърци над българите!Последното етнопрочистване направиха по време гражданската война през50 и60те години изгониха70хил.българи вкл.и деца,разпръснати в с СФРЮ,ЧССР ,България и СССР.И все още им е забранено да влизат в Гърция,въпреки ,че има резолюция на ЕС от 2011,ко

29

Внук

преди 5 години

Жестокоста на гръцките андарти ще се помни още дълго време. Андартите и турския башибозук са заличавали стотици български села.

28

Дядо Вазов

преди 5 години

Четете,да знайте,че гърци са люде,хитри,вероломни!

27

Богомил

преди 5 години

До Кассиодор МенандърЛъжци и крадци сте си драги съседе!Македонците са тракийско племе, като много други. Днес се наричаме българи.Александър завладява гърците!Защо гърците са наричали Филип варвариЗащото не грък! Забрави ли за филипиките? Не си спомняш, а? Ах ти крадецо.Името елини не е гръцко, а тракийско, това е името на траките от племето сели, които са били пазители на храма на Зевс в Додона. Разбира се ти забрави, че "гръцката" митология е тракийска, пришелецо от Етиопия. Чети Херодот!

26

До `някога`

преди 5 години

Гърците са изпращали хора да подслушват под прозорците на българи в Северна Гърция дали в къщи си говорят българите на български. Ако ги хванат, че си говорят на родния език много хора са избивани.Такъв е случаят с един от дядовците ми. Но е останал жив, защото гърците не са разбрали, че е още жив. Едва е допълзял до дома си, взимат най-необходимото с баба ми и минават границата. Баща ми е роден в България.

25

Някога

преди 5 години

В недалечното минало в Гърция, ако гръцки гражданин продума и думичка на български биваше наказван жестоко. Страхът асимилира и обезличава родовата памет...

24

Върбени

преди 5 години

Моят прадядо е от село Върбени, Леринско.До 1903 в село Върбени е имало около 2000 българи.След това от едната страна влизат гърци а от другата башибозук... Дядо ми успява да се спаси ама майка му и баща му изгниват в АнадолаСега село Върбени се казва Ксино Неро и роднините ни там имат погърчени имена - който е отказвал да си смени името, си е отивал от тоя свят...Името на църквата на кирилица е покрито със нова замаска и все едно никога не са живяли българи там...

23

Ronald Reagan

преди 5 години

В Гърция има оригиналния ДРЕВЕН И ВЕЛИК РЕГИОН = МАКЕДОНИАС.НЯМА ЮЖНА МАКЕДОНИАС.. **МОНО МАКЕДОНИАС**...Затова Гърция спечели войната срещу склавяните с договора от Преспес . Вече Северен Фиром е пътник в гроба .

22

Как може

преди 5 години

Как е възможно да има Северна Македония, без да има южна? Щом съществуващата е Северна, значи на територията на Гърция се намира Южна Македония!? А Южна Македония трябва да получи независимост от Гърция, защото е анексирана в миналото!

21

Анонимен

преди 5 години

Допълнение към 17 коментар:Старото име на Просочани до Драма е Просечен, а следващото село Петруса е Плевня.

20

Анонимен

преди 5 години

По скоро са българи, ама както и да е. Сръбската пропаганда сега се поема от ББС с лека ръка. Проблемът си е наш, защото никой от българските политици след 1990 не застана, като мъж и да каже истината в очите на Запада !

19

Ами сещайте се...

преди 5 години

Забележете, че в сев. гърция много гърци разбират доста добре български. Не е защото работят в сферата на туризма или че ходят често в Банско и Сандански.

18

---

преди 5 години

По- скоро ще признаят наличието на българи, но не и на македонци. Македонците са си риск като една измишльотина на Коминтерна, но идва още една цедка- сега за влизане в ЕС

17

Анонимен

преди 5 години

Разбира се, че има. И помаци има също, но не се говори за малцинство там.Това са хора, които са останали там след изселванията и със сила им е забранявано да казват, че са българи! И не говорят македонски диалект, а ясен български език!В Банско говорят по-зле български.