13

Имотите на БАН

преди 5 години

Дарявани са и апартаменти, в каквито повечето българи нито са влизали, нито си представят, че има такива. Когато Дянков ги притисна и след година последва и одит на БАН, се оказа, че в някои от тези жилища си живеят хора, които нямат нищо общо с БАН. А знаете ли колко от младите в БАН се гърчат на свободен наем?Други имоти на БАН някога са били парцели извън града, после са се оказали в най-престижните квартали. Преди време Бойко деактува някои такива и ги взеха строителни фирми.Бакии да искаш

12

Имотите

преди 5 години

Не са само базите на НИМХ и огромните блокове в комплекса на БАН между завод "Електроника" и "Цариградско шосе.Преди 09.09.1944 г. частни лица са дарявали най-различни имоти на БАН, включително къщи и апартаменти в центъра на София. Като говорим за къщи - те са принадлежали на богати хора и не случайно в тях впоследствие се снимат филмовите сцени за живота на някогашното висше общество. Същото важи и за апартаментите. Някои от тях са такива, в каквито повечето българи не са влизали никога и не

11

Нямат оправдание

преди 5 години

При тази мизерия, в която живеят повечето трудови пенсионери, при толкова много дупки в бюджета, БАН-ските старци се инатят да направят нов институт,дублиращ НИМХ. В НИМХ извън БАН, редом с приложната дейност, ще продължат да осъществяват и научно-изследователска работа.БАНаджиите чудо правят, за да задържат имотите, които са нужни на НИМХ, за да си върши работата. Далечната им цел е след време да си ги приватизират, а държавата да откъсне от залъка ни милиони, за да осигури нови бази на НИМХ!

10

Чичо Тони

преди 5 години

До 9. Не съм фен на БАН в сегашния му вид, но правото си е право! Кой каквото дарил - дарил! Важно е какво пише нотариалния акт! Ако там пише, че сградата е на БАН, значи е на БАН. Няма място за тълкуване, почтеност и т.н. и т.н.

9

До @9

преди 5 години

Наука се прави и в университетите.БАН трябва да оцелее, защото е първата наша официална институция, създадена в зората на Модерното време с цел да изучава и утвърждава българщината - история, език, култура, традиции. Днес може да е научно-информационен център.Защото в повечето институти на БАН се вършат неща, които спъват развитието на науката. Връзкарството е вид корупция. Интригантството е еманация на агресивната посредственост и некадърност. Лентяйството на бюджетна издръжка е престъпление.

8

@9

преди 5 години

Ами БАН към момента не отделя насилствено никого, те сами си се отделят. Така че в момента не БАН са лошите. За мен най-важното е академията да я има, за да има още едно място за наука в България. Не казвам, че БАН е оптимално решение, но съм твърдо против другият вариант - закриване на БАН и създаване на "частни научни институти", които да обират всички пари по фондовете и да ги пренасочват в подходящи ръце. Науката в България трябва да оцелее.

7

До коментатор №8

преди 5 години

БАН може да претендира само за имоти, които са й били дарени от частни лица.Ако върху държавна или общинска земя, с пари от бюджета е построена сграда, за да послужи на някой научен институт, държавата е в правото си да реши какво да стане с този имот, ако съответният институт се отдели от БАН.Има и друго. Преди време Центр. ръководство на БАН изнуди отделните институти, които имаха някаква собственост, да я прехвърлят на името на БАН. Това е направено с цел, но дали тя е била почтена?

6

Анонимен

преди 5 години

Нещо не ги разбирам от НИМХ - сградите на които се намират са на БАН. Така са всички институти - всичко което имат е на БАН. Така че ако института се отдели е нормално сградите да останат за БАН. И тъй като БАН има нужда от институт по водите, климата и не знам си какво, може спокойно да ги засели в изпразнените от НИМХ сгради. Защо НИМХ си мислят, че правилата важат за всички други, но не и за тях.

5

Пак се питам ЗАЩО?

преди 5 години

До тази година в БАН работеха около 6 800 човека, бюджетът на БАН за 2018 г. беше 70 милиона.След отделянето на НИМХ от БАН ще излязат около 1 000 човека - значи работещите в БАН ще са с 15% по-малко.Но бюджетът на БАН за 2019 г. е 107 милиона! С 37 милиона повече, значие увеличен с над 50%!На всичко отгоре, неотдавна някои медии съобщиха, че бюджетът на БАН за 2019 г.се увеличава с над 40 милиона в сравнение с 2018 г. Значи феодалните старци са успели да изкрънкат още милиони допълнително

4

До 5

преди 5 години

Как ще са частни фирми? Истината е, че почти всеки шеф в БАН си има частна фирмичка и използва или материалната база на БАН, или кара по-младите си колеги да му работят ангария, или им дава странично по някой лев. Дянков им извади кирливите ризи, но те все пак успяха да се спасят.Независими институти в БАН няма. Всички са на бюджетна издръжка. Понятието академична независимост означава, че държавата и другите институти не могат да им се намесват в уж научната им работа. И те си разиграват коня

3

Недвижимите имоти

преди 5 години

Тънка и сложна е играта за това богатство на БАН, тя има далечна цел.Постепенно ще се внуши на обществеността, че наука могат да развиват и частни институти. Постепенно ще се "оформят" някакви хибриди между държавно финансираните институти на БАН и частни "научни" фирмички. После много леко и елегантно ще се започне приватизация, като по изкуствен път ще се "доказва", че онези от частните звена са с по-добри резултати и плащат данъци, наливат в бюджета. И в крайна сметка те ще прилапат имотите.

2

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 1Днешните директори в БАН са деца, внуци, снахи или зетьове на "активни борци". Част от тях са потомци, зетьове или снахи на професори, станали такива благодарение на партийния си актив. И тъй като ГЕРБ е дъщерна партия на БКП/БСП, сигурно има нещо вярно в това, което ти твърдиш.

1

Анонимен

преди 5 години

В БАН е приватизиран от фирми на академици и професори и те го източват като кърлежи и няма пари за заплати.