26

Анонимен

преди 5 години

Конският сурат е един от активните копачи.

25

Изпатил

преди 5 години

На една от тия снимки виждам мой неща който полицайте ми иззеха при обиск без вещто лице взеха каквото им хареса. Прокуратурата не заведе дело нямаше причина нямах антични предмети и разпоредиха да ми ги върнат Полицайте обаче когато отидох да си ги искам казаха че са в музея на съхранение от музея казаха че не са там и т.н т.н не ми ги върнаха .Откраднаха ги защото са хубави и защото нямаха как да ми ги вземат не подлежат на регистрация по закона и сега ги спасили от кой от мен собственика!!

24

roki..

преди 5 години

никой не изнася....търсача е бенен...те са мнозинството хоби търсачи...ако бедния търсач отиде в някой музей и каже че е намерил нещо...белезнитци....ако го продаде на някой.. 5лева...ако аз бях бах предпочел 5те лева...киде е истината...по добре 5които аз съм намерил...

23

Руми

преди 5 години

Културното ни наследство в огромни количества се изнася от БОРИСОВ

22

Анонимен

преди 5 години

Тези господа археолози, срете да говорите глупости , че сме славяни, нямаме нища общо, потомци на Траките сме. Не изкривявайте Историята, пренапишете я, не учете децата ни на глупости, кой ви купува всички вас? Кой иска да унищожи Българското? Доколкото до иманярите, изглежда много ви пречат.. !

21

Анонимен

преди 5 години

Те затова и Вагалийски и Папалезов имат богати частни колекции от антики, взети от иманяри, за без пари! Ако имаше закони като във Великобритания, нямаше да ги имат, всичко щеше, да е по музеите!

20

колю

преди 5 години

Ако действителни искаха, да спасяват, щяха да направят закони като в Англия! Само, че тия господа които викат "дръжте иманярите", са най-големите иманяри, те са начело и на трафика на антики!

19

Анонимен

преди 5 години

Няма славяни това са комунистически тъпотии и изкривена история Българите сме Траки .До сега няма нищо Славянско намерено в БГ аз съм археолог а тракийски селища колкото поискаш лъжеха ви *** че сме славяни и демек от тях не е останало нищо в историята защото живеели в землянки дрън дрън та пляс ама това преподаваха на децата в училище .

18

Незнайко

преди 5 години

Крадливата ни държава е облякла всичко в закон. Всичко което било под земята, на повърхността на земята и под водата, било собственост на държавата. Кресливите ни и некадърни "учени" създават ореол на фетиш на всеки предмет изкопан от земята. Като са конфискували толкова находки, къде са те, къде са научните им резултати. У нас всичко е като в криво огледало. Липсва всякакъв здрав смисъл. За 3 скапани монети на стойност 2 лева, може да получиш 3 години затвор и глоба в огромен размер.

17

До 16

преди 5 години

Траките са огромна част от етногенезиса на нашия народ, както сам си посочил, мартеници, кукери, шевици, и куп други обичаи практикувани и до днес са тракийски и са запазени не случайно, понеже голяма част от завареното население тук не се е променяло много дълго време. ДНК тестовете го доказват, историята е лесно манипулируема от победителите, а България не е била победител от времето на Асеневци.

16

Victimized

преди 5 години

Варианта с това държавата да компенсира иманярите не е лоша, но при положени, че ако иманяра намери гробница примерно да викне хората от музея понеже той не е квалифициран да прави разкопки, това не е като да намериш монета и да я дадеш да я опишат. Иманярството краде не само от нашата история, но и от световната. Примерите ви с другите държави са на места където рядко може да се намери нещо толкова древно колкото тук, нещата са комплексни меко казано.

15

Анонимен

преди 5 години

Коя ваша история тази на идлезналия народ на траките ли хайде спрете да се кичите с лаври на народи с който връзка нямате да не говорим за отношението ви към траките бпц искала да забрани кукерите и мартениците защото били езически демек тракийски и всички мишки пак мълчите иначе сте големи фашисти и комунисти жалка работа пълно с фенове на фащ и Русия и никой на България.

14

R

преди 5 години

Износвачите на антики викат "дръжте иманярите".Интересно ,ще е ...ако иманярите ги няма,тогава кой ще обвиняват за износа на българската история.Дали той,ще спре?Надали!Ама е удобно,ама е хубаво така да се обвинява някой друг,защото сами себе си няма как да обвиняват.

13

Анонимен

преди 5 години

Аре да не ми се правят на жертви тия, точно те организират нелегални канали за изнасяне на културно-исторически ценности!!! Обикновеният човек нали не може да датира находката, нали не може да сложи реална цена, обаче на всеки обикновен човек му е ясно, че златна монета от преди 2000 години струва много пъти повече отколкото цената на златото сметнато по грамажа на монетата. И подозирам, че всичко става с любезното съдействие на службите ни!

12

Щерю

преди 5 години

Пари нема - копайте...

11

пепе

преди 5 години

Много хубави експонати..но като всичко останало сме наопаки от света. Навсякъде т.н. иманярство е законно и РЕГЛАМЕНТИРАНО. Когато намери нещо интересно търсачът, първо го предлага на държавата и ако не иска на свободния пазар. Така се запазват огромно количество находки, плащат се данъци и пр. В България нещата са извън закона за да може няколко големи "меценати" да заграбват всичко на смешни цени, а понеже държавата я няма, хората се принуждават да изнасят. Сериозна реформа трябва и тук!!

10

Анонимен

преди 5 години

"Хората, които се занимават с това, може би са повече от българската армия."Че те точно войниците от армията ни са иманяри, когато не са на служба. Аз лично познавам поне 10 иманяри и половината от тях са професионални войници.

9

kiro

преди 5 години

От къде накъде ако изкопая нещо ценно трябва да го даваме на държавата?Ако искат да го вземат, да правят търгове и да ги купуват. Тогава няма да се изнася.Германия, Англия, САЩ... свободно се търгува с антични предмети. Тук е незаконно.Не мисля че е лесно да си иманяр. Трябва скъпа техника, копаене, а при сегашното законодателство рискуват глоби и затвор.В САЩ примерно няма данък за автомобил. Няма и годишни прегледи. И въпреки това имат хубави пътища и ред. Тук всичко е нелогично.

8

бай Тъпчо

преди 5 години

Еееее, аз едно време, кога още попийвах де, веднъж в кръчмата викам: В мойта нива, има гърне с имане ама не мога го намера бе...и на другия ден идат двама момци с трактор и викат: Дедо, дай да ти изорем нивата ама квото намерим-ще делим...и кат почнаха, изораха я бе, ама после като си тръгваха, за някаква майка говореха ама аз нали съм си глух, та нищо не разбрах...Ама ако беха намерили нещо, мойта полвина направо щях да я дам на генералния директор на България-Бойко Борисов бе-за спомен!

7

Анонимен

преди 5 години

Е кой е тоя лудия дето ще признае че е открил нещо? Нали държавата ще му го вземе веднага та даже може и да го осъди