43

Анонимен

преди 5 години

ZYALATA ISTORIA NA BALGARIA E EDNA BUTAFORIA IZMISLENA NEBIVALIZA.V ZYAL SVYAT ISTORIZITE SE SMEYAT ,CE BALGARIA IMA ISTORIA.

42

Анонимен

преди 5 години

А в Италия и Гърция екскурзоводите казват на туристите да "почерпят"шофьорите на автобусните екскурзии с някое и друго евро,така че това не е български "патент".

41

Анонимен

преди 5 години

Едно е да доизградиш нещо, чиито основи и част от руините са запазени. съвсем друго е да сътвориш бутафория. Правете разлика.Не ми е ясно, защо винаги най-речовити и най-гласовити са онези, които се опияняват, когато някой се опитва да принизи общността, към която те самите принадлежат? Има някакъв мазохизъм в това, някакъв гърч като при гъделичкане в очакване някой по-силен от теб да замахне и да те смаже. Това не може да е друго, освен някакъв ментален недъг.

40

Анонимен

преди 5 години

До Шломо ВайсИма ли по-големи манипулатори и фалшификатори от твоето племе? Така че, най-добре е да си мълчиш!

39

Не принизявайте

преди 5 години

Една от портите на крепостта е била запазена, но я сринали, защото била тясна и през нея не можела да мине каретата на Фердинанд.Запазени неща са били съсипвани и в ново време. Но не всичко, което виждаме днес е бутафория.

38

Анонимен

преди 5 години

ЗА СОФИЯ СПЕЦИАЛНО ДА ПОКАЗВАТ ЗАМЪКА НА ВАМПИРИТЕ НА ДОНДУКОВ 1

37

Бате Гойко

преди 5 години

"В някои случаи, за да предизвикат интерес, тези частни гидове говорят, меко казано, небивалици и глупости."Вие в днеса ги вършите съвсем същите. Пишман журналисти пишат за пишман гидове.

36

Шломо Вайс

преди 5 години

До Иван11Иван11 - Вие прозряхте собственният си фалш ! Браво !

35

А Симеон С. Дракула

преди 5 години

Ами щом Царевец е българският,, замък на вампирите" да викат и наш цар Симеон там . Той ще играе българскиятДракула. Нали няма къде да живее след като му взеха ,,Враня". Ето начин да изкара пари. Не знам дали пенсията му има таван, ама това си е добър доход. Да си помисли.

34

Анонимен

преди 5 години

А това бялото дето се ветрее горе са мокрите килоти на балдуин

33

Царския комплекс

преди 5 години

а в западната и част била кухнята с три тухлени пещи. До северния и южния дворец се намирали помещенията на стражата. В североизточната част на двора се намирало водохранилището. Съществувала и система от канали за отпадъчни и дъждовни води. В източната част на двора се намирала дворцовата църква, която била кръстокуполна

32

Царския комплекс

преди 5 години

Помещенията в двореца били разположени покрай стените, а средата се оформял обширен двор. В западната част близо до северния вход се намирали две представителни помещения, свързани с обща фасада. Това били тронната зала и приемните помещения, украсени с мрамор и стенопис. Царските покои се намирали на източната стена между северния и южния вход. Долните етажи представлявали изби и вероятно тъмници. В тях се слизало по стълби от горните етажи. До южната крепостна стена се издигала друга постройка, която била трапезарията на двореца, а в западната и част била кухнята с три тухлен

31

Царския комплекс

преди 5 години

В централната част на хълма, северно от Патриаршията, е разположен Дворцовият комплекс, строен от цар Иван Александър около 1360г. Той представлява сбор от постройки, включващи тронна зала, дворцова църква и царски покои. Обграден е от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг.Формата му е на неправилна елипса с размери 114 м на 66 м, а общата площ е около 5000 кв.м. Дворецът е бил защитен с крепостна стена и кули като типичен средновековен замък. Главният вход е бил от север и е защитен с три кули. Пред него се е намирал обширен площад. Помещенията в дворец

30

Анонимен

преди 5 години

До АнонименБалдуиновата кула никога не е правена по въображение,откъде ги пускате тези лъжи?Балдуиновата кула е открита и са направени разкопки,но през 1927 няма такъв градеж,защо си измисляш,дори няма никакви занимания и разкопки там през 1927 година,долу ти описах кога и кои години върху какво е работено там.

29

Иван11

преди 5 години

Какво стана всичко ли е измама и имитация в тази държава бе..

28

Анонимен

преди 5 години

, а през 1935 г. е направено изследване на водоснабдяването на Царевец и Трапезица. След1946 г. започват системни археологически проучвания на двореца на българските царе от Втората българска държава. През 1958 и 1959 г. тогавашният Окръжен исторически музей започва проучвания на крепостната система на Царевец. Създаденият през 1974 г. филиал на Археологическия институт към БАН започва цялостно проучване на вътрешната крепост на Царевец.Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г., в чест на 1300 години от създаването на българската държава

27

Анонимен

преди 5 години

Археологическите разкопки на Царевец започват през 1886г. от чешкия учен Карел Шкорпил и продължават през 1893 и 1900 г.,но липсата на система и организация им придава частичен характер. След 1905г. предприетите разкопки от възобновеното археологическо дружество в Търново се извършват частично и с прекъсване поради липса на средства. През 1930 г. са направени разкопки, които предшестват възстановяването на Балдуиновата кула. През 1932г.-1934 г. е реставрирана първата порта от главния вход, а пр

26

Анонимен

преди 5 години

За съжаление Търновската крепост е била стрината до основи от османлиите. Балдуиновата кула е изградена през 1927 г. Използвано е описание на средновековни автори за местоположението й.Градежите са плод въображението на хората от ХХ - ХХ в.

25

Анонимен

преди 5 години

Точно пък Балдуиновата лула е най-голямото менте. Направена по модел на бойна кула от северозапада.

24

Анонимен

преди 5 години

И Тертеровци и Шишмановци имат връзка с Асеневия род, макар и по женска линия.Не обвинявайте напразно гидовете!