49

Анонимен

преди 5 години

Вярно е, доста западняри са останали тука - Вакарел, Пасарел, Кондофрей. Повечето са били от Южна Европа. А има и останки от келти още отпеди новата ера. Но те са си били братовчеди с траките, разлика минимална е имало само в езика.

48

Анонимен

преди 5 години

В Чупрене имаше един рядко интересен човек, мир на душата му, Емил Джунински - краевед, естественик, общественик. От него чух много интересни неща. Знаеше прекрасно местните топоними и ми даде няколко примера с латинско звучене. Запомних само Фалковец - малко селце. По негово убеждение falco (сокол) не е от римско време, а е останало от дезертьорите от IV-ия кръстоносен поход, които като разбрали, че сарацините колят здраво, предпочели да се скатаят в тези земи - зелени, водни. Даже Чупрене идва

47

Анонимен

преди 5 години

*** за бога

46

Анонимен

преди 5 години

баща ми беше от Върбово и казваше *** не знам защо така се появи със звездички

45

Анонимен

преди 5 години

Гледайте си работата, баща ми беше от Върбово и казваше ***, и тези поговорки изобщо не ги разбрах, втората айде с две грешки става, ама първата нещо не я е дочул добре автора

44

111

преди 5 години

Да изброявам ли САЩ колко войни разпалиха и колко милиона невинни хора избиха?

43

анонимен

преди 5 години

Не живеем изолирано в етнографски комплекси. Турлаците отдавна са се смесили с останалите етнографски групи. Похвално е, че съхраняват български обичаи.

42

Анонимен

преди 5 години

Шоп-е преди няколко години преди Коледа ПО БНТ излъчиха репортаж за турлаците,темата "как турлаците посрещат Коледа и по какво си приличат с българските обичаи".Смятай човече докъде стигнахме,в БНТ не могат а вероятно и не знаят разликата между етническа и етнографска група.Трагедия.Знам че и на други им е направило впечатление и че са им написани коментари да си проверяват репортерите какво дрънкат преди предаване.

41

Анонимен

преди 5 години

Тоя дето се е изказал как турлаците "сърби"и българи говорят един и същ говор е неграмотен и необразован човек.Турлаци "сърби"и шопо "сърби"се появяват след 1878 година и след Първата световна война през който период Сърбия заграбва територии не по-малко от територията на "непрежалимата"Вардарска Македония.Западните покрайнини не са само Босилеград и Цариброд а по цялата западна граница от Видин до Кюстендил и Трън.Невероятна е българската просто-тия и незнание.

40

Бс

преди 5 години

Торлаците са си чистокръвни БЪЛГАРИ!Българите сме хомогенен народ (а НЕ мешавица) и това е доказано чрез мащабните генетични проучвания!

39

Шоп

преди 5 години

Половин България яде бел мъж, спържа, клопаница, кутмач, урда и т.н., другата половина ги яде същите неща с други имена, но дайте сега да обявим Северозапада за отделена държава. Нали такава е повелята на Москва. После продължаваме в същия дух докато всяка Горна и Долна маала се обособят като отделни нации.

38

Анонимен

преди 5 години

В момента се опитват да правят това,което са правили някога франките,да претопяват славяните и останалите народи,а ние славянските народи да се отречем от корена си.Най-пресния пример от около преди 180 години в тази насока е Румъния,от славянобългарско население ги латинизират насилствено и днес говорим на различни езици.Ние сме смес от българи и славяни,никаква друга смесица не сме,защото каквито и други племена да са се появили,те са се претапяли сред многобройното местно население.

37

За 40

преди 5 години

Аварите са чисти славяни, нали?Това историята докато варите лютеница ли я четете?!Или докато подринвате на козите!;)

36

Анонимен

преди 5 години

До За 31Какви печенаги са сърбите,бе?Ти имаш ли представа въобще къде са живяли печанегите?Те нямат нищо общо помежду си,печанегите са родствено племе на българите и са живяли към Украйна,а сърбите идват от съвсем друго място,те се изместват от северозападните Балкани към югоизток.Сърбите имат общо с българите и може би донякъде с аварите,но не и с печанегите.

35

Анонимен

преди 5 години

До 1984Не е така,по друга е историята между Омуртаг и франките.Франките първи започват конфликта,като вкарват шпиони и християнски свещеници да правят размирици в този край на България и славяните,с цел да откъснат тези теротории към франките.Затова и Великоморавия търси начин да се спаси от франките и латинизацията.Затова и Омуртаг с флота по реката отива и сменя управителите на тези области.А Крум е бил нападнат от "облак франки" още в началото на царуването си,но успява да се справи с тях

34

За 35

преди 5 години

Спор няма Какъв е царят няма значениеКато гледам дръпнатите азиатски очички на Путин мяза на ГМО китаец , но вЕрвам е чист славянин;)

33

За 36

преди 5 години

Сърбите са съюзници на турците повече от два века когато селжушките турци настъпват в Мала Азия и на БалканитеТурските военни победи нямаше да ги има без сръбска помощ Хубави славяни ... няма що

32

Анонимен

преди 5 години

Няма сърбин който да не знае че е славянин. Печенеги никога не са живели в Сърбия. Отка чате съвсем. И ви пишем на сръбски - можете да ми попушите курцатога.

31

Анонимен

преди 5 години

До За 31През 1300 година български цар е бил татаринът Чака. Това значи ли че българите сме татари? Русите са славяни, спрете да вярвате на со росоидната пропаганда. От всички славяни само ние българите не сме чисти славяни а смес от прабългари и много повече славяни. Неслучайно сме опростили славянския само у нас и в измислената от С о рос и коминтерна и Вашингтон държава Македония няма падежи.

30

За 31

преди 5 години

Само че сърбите ба са славяни, а печенегиБлизки роднини на руснаците, които на свой ред не са славяниСлавянският език е нямалоИ т.н