13

Бат Рамбо

преди 5 години

Защо си мислите, че проблема са само заплатите? То няма пари за дейности. Поддръжката е никаква, защото бюджета покрива само заплатите. Всички конвенционални и автоматични станции си искат поддръжка. То няма пари за гориво, какво остава за резервни части.

12

До 2

преди 5 години

Значи искат да са към МОН, за да взимат по-големи заплати. Изнудват заявявайки, че ще спрат да работят, ако не им осигурят по-големи заплати. Тогава биха останали в БАН. Но това означава да бъдат облагодетелствани в сравнение с останалите институти.Ако им кажеш това, сигурно ще ревнат, че в други институти са намерили начин да си докарват допълнителни пари.Лесно е да се манипулира мнението на хората, които не са в БАН.Правя този извод и от другите коментари.Сигурно всеки е в някаква степен прав

11

Анонимен

преди 5 години

П.С. По въпроса с БАН. Академията има отчайваща нужда от реформи. Но това не значи, че не заслужава да съществува. СУ се реформира по-бързо, защото постоянно работи с млади хора. В БАН те са малцинство. Трудно идват промените и има съпротива и драми. Не е лъжа. Но освен това, има и много групи участващи в огромни международни сътрудничества, които не биха могли да работят в СУ защото няма да имат време за научен труд. БАН има функция, да не го унищожаваме, само заради средната му възраст.

10

@8

преди 5 години

Просто си бил твърде търпелив. Трябвало е много по-рано да вземеш мерки. Шансът да се защити доктурантура след повече от 3 години, освен ако не си раждал деца междувременно, бързо започва да клони към 0. Където и да си докторант, ако след година, година и половина, нещата все още не вървят на никъде, по-добре сменяй ръководителя и мястото докато е време. Независимо дали проблемът е в задачата, ръководителя или в околните, които ти пречат. Животът е кратък, никой няма право да ти го отнема.

9

Анонимен

преди 5 години

Не знам какво наричаш хамалуване. Нормално е да те юркат да вършиш някаква работа ако си докторант. Един колега постдок (на Запад очевидно) наричаше докторантите си "роби". Не знам дали БАН е добро място за докторанти. Там няма много млади хора и като гледам колегите си, докторантурите им се проточват необяснимо дълго. Така че това може да е наистина проблем. Но моята логика - ако работиш някъде и не върви в продължение на повече от 1-2 години, и няма преспектива, махай се без да гледаш назад.

8

Анонимен

преди 5 години

Когато си току що постъпил млад специалист и ти възложат конкретна задача, как няма да хамалуваш? Пък и в началото на житейския си път мнозина от нас са наивни и си мислим, че като се стараем, ще ни оценят и ще реализираме развитие. За 9 години и няколко месеца в БАН натрупах доста житейски опит и разочарования. Махнах се, негодувайки.Щом при теб е тръгнало по-добре, дано имаш късмет и занапред.

7

Анонимен

преди 5 години

До @3Точно със свестния ръководител имах късмет. Сигурно щях да напусна още след 2-3 години, ако не беше той да ми даде възможност да разработя дисертация, докато хамалувах по проект, към който други бяха включени формално.Да се оградиш със свестни хора е въпрос на късмет и случайност, при мен там нямаше как да стане.Знам какво става в БАН, защото поддържам приятелски връзки с малкото нормални хора, които останаха в онзи институт.Двама са пред пенсия, не им дадоха възможност да се хабилитират

6

@4

преди 5 години

15-те милиона отидоха за увеличение на основните заплати и докторските с около 150 лв с 4 месеца назад. И за неотложни разходи. Колко са 15 млн. когато БАН има около 7000 служители, от които около 3500 са учени? Като ги разделиш тия пари на броя учени за една година и се получава огромната сума от 357лв/мес. Като махнеш от тях 30% осигуровки се получават 257лв. Т.е. колкото за заплати и някакви разходи. И предполагам увеличение на заплатите и неучените, че те май бяха на МРЗ.

5

@3

преди 5 години

Абе пич, защо аз не се хвана да хамалувам на някой? Така си си направил нещата, така са станали. В БАН има много хора. Част от тях наистина живеят още в съветско време. Но със сигурност не са всички. Има бели и черни овци. Правиш каквото можеш да си намериш съвестен ръководител и после да се обградиш с добри хора. Понякога става, понякога не. Ама сериозно - да ти писне, да решиш да се махнеш, и пак да си свързан с тях, това е мазохизъм. Или се махаш завинаги, или си седиш и хамалуваш до доцент.

4

Радослав

преди 5 години

А къде изчезнаха 15-те милиона?

3

До 2

преди 5 години

Снощи написах под друг статия тук, че направих свободна докторантура докато вършех работата на "миропомазани" мои връстници в БАН и един ме нарече "кръгла нула", пишеща според шаблоните на Сорос! На професорските роднини не им е приятно,когато някой им вади на показ кирливите ризи.Затова се и махнах от БАН,защото и след защитата на дисертация, пак трябваше да им хамалувам, а те един по един се хабилитираха в разрез на всякакви правила,като представяха публикуваните си дисертации като хаб. труд

2

Анонимен

преди 5 години

А в кой институт, според проф. Брънзов хората взимат над 600-700лв чиста заплата?! Няма такъв. Толкова е заплатата на всички асистенти, гл. асистенти и физици. Чак от доцент започват по-високите основни заплати, на останалите чистата заплата им е около минималната за страната. Големият зор да ходят да стават чиновници,понеже заплатите на експертите по общини и министерства не са и те 700лв бруто. Срам е това което правят метеоролозите, срам! Не знам кой и как ги е излъгал, но грешат много.

1

Кой институт на БАН

преди 5 години

се занимава "с чиста научна дейност" бе, човек?Водят се на длъжност в БАН, за да им тече трудов стаж и осигуровки плюс заплата, имаща за тях значението на сигурна месечна социална помощ, за която може и да не работиш.Запълват си времето, като четат лекции на хонорар в толкова висши училища, в колкото успеят да се уредят.Пак с връзки и с лакти се докопват до финансиране на безсмислени уж-научни проекти и скалъпват нещо, за да взимат и оттам пари. Но от 90% от тези проекти - полза никаква!