28

Не експерт

преди 5 години

Направо бутайте кметството,да не пречи на древността!Па и Народното събрание,нали е върху турски гробища,може да изкочи някой череп!!

27

До 27

преди 5 години

Какво е останало ли? Нека ви просветля : дотук да намерени не една, а ДВЕ гробници,датирани около 3-4 в. Едната от които,напълно запазена, а и освен това самата архитектура е от т.н. 'етруски' тип. Няма много такива из Балканите,само да спомена. Освен гробниците,са открити терми, леярски пещи и църковна сграда - еднокорабна базилика,отново датирана от 4 в. И това е само началото, но за съжаление може до бъде и края, защото бързаме да усвоим едни пари за крадене.

26

Victimized

преди 5 години

Значи не, че искам да се меся в работата на експертите от общината, ама ако тези стенописи са били затрупани до степен да няма циркулация на свеж въздух / което е много възможно имайки предвид че са запазени / означава, че ако останат под влиянието на пресен въздух малко повече време без да се консервират, ще трябва да ги рисувате по спомен..

25

Анонимен

преди 5 години

Някакъв cигaнин рисувал нещо по стената с въглен преди 1 000 год товa е уникално.

24

Анонимен

преди 5 години

До БлагоевградИ какво е оставало от тази ваша благоевградска римска латифундрия? Някакви основи на землянки в които са били настанени робите. Несериозни са тези неща, много се спекулира с разни археологически находки, без каквато и да е историческа стойност. Ясно е че София е построена върху древно селище, но да се прави сензация от всеки камък е смешно-глуповато.

23

Анонимен

преди 5 години

И кога ще поканите *** "реставратори" за да иззидат всичко както ви хрумне? Срам е това което направихте със Сердика! Ако смятате да правите това и с тези разкопки, най-добре пускайте булдозерите. Всяка столица по света прави всичко възможно да покава такива археологически ценности в автентичен и максимално запазен вид, само столична община намира за правилно да ги зида и кърти с помощта на произволни мазачи от махалата.

22

Анонимен

преди 5 години

До ПроСоТо 15.Колега, и Тиквата и фъндъкова обещаха нова джамия в Люлин с университет и кампус на турците. А Мутрата като кмет обеща на Лужков, че докато е кмет на Град София, паметникът на окупационната съветска армия няма да се пипа. И сега си предтави колко Сшетовни Аетефакти са бетонирани от комунистите под МС, ЦУМ, Шератон и т.н. Дори гробът на Левски по църквата Св. Петка в центъра е Бетониран........Световем интернационален дълг.

21

Благоевград

преди 5 години

Значи за София може да се запазва всичко , а за Скаптопара не може , Защо затрупвате с тонове бетон и асфалт древна Сксптопара ? А ?

20

Анонимен

преди 5 години

ПроСТОТО,Има улица Вашингтон на няма половин километър от там. Отивай да си вземеш копейките!

19

Анонимен

преди 5 години

Амбицията на Столичната община е гробницата да стане видима за софиянци.-----------------Хитро! Само софиянци ще я виждат, другите не.

18

Тоти

преди 5 години

На 14 много си глупав , неандерталци. Това е историята и културата по нашите земи. Никой по света не унищожава паметници. По твоята логика да се съборят Колизеума в Рим, форума, които са в центъра на града , корегират трасето на метрото. Да се съборят и пирамидит, дворците в Париж или Партенона в Атина. Такива като теб ни управляват, затова сме на този хал. От исторически забележителности се печелят милиони

17

Анонимен

преди 5 години

под Сградата или пред Сградата , има ли значение така или иначе Текста е краден от друга Медия само е постван тука

16

Анонимен

преди 5 години

Да не я местят! Да преместят улицата на 1 км разстояние

15

ПроСоТо

преди 5 години

ама на тая улица още ли й викат "Московска"?!..Даже и след като Тиквоправителството обяви Москва за "Враг 1 на ***"?..какво са мотат,ами я не прекръстат на "Вашингтонска"..?!

14

ПроСоТо

преди 5 години

гробница под джама на фандъчката?...Колко удобно..

13

Анонимен

преди 5 години

На България не й трябват гробници и камъни на 1652 години!Трябва ни модерна инфраструктура и развиваща се с бързи темпове икономика носеща големи заплати.Това, че някога някакви диваци трупали камъни един връз друг не може да и помогне по никакъв начин.

12

Тит

преди 5 години

Подобна гробница преди години разкопаха при ремонт на улицата пред църквата ,Св. София" до градинкатаСлед това я засипаха, плочки и край. Нещо съхранено векове ще се окраде и пити платено.

11

1

преди 5 години

Прилича на една друга гробница близо до църквата света софия: lfp.link

10

изнервен

преди 5 години

Чобанов не е Димитър! Алооо, проверявайте си текста преди да го публикувате.

9

Анонимен

преди 5 години

Това много прилича на средновековна гробница,може да е от времето на Средец 9 век.Името София е регистрирано в приписката към Средечкото евангелие от 1329 г., в кореспонденцията на дубровнишки търговци около 1350г.,както и във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на века. В тези документи областта и жителите продължават да се наричат и Средечки,а името Средец продължава да се използва спорадично до първите години след Освобождението.