64

Анонимен

преди 5 години

Забравили сте за "евтината" нафта от железниците, кораби, Тир-ове и т.н. Аз нямам достъп, но имаше бивши колеги с по 500-1000 литра запаси из селски дворове и гарзжи-тях ги дразнеха цените на гуми, накладки,винетки....

63

Дракона

преди 5 години

- дръжте мотора в ниски обороти и нисък шум, използвайки възможно най-висока предавка. Така ще пестите гориво и ще отделяте по-малко количество вредни емисии.- винаги поддържайте правилното налягане в гумите.- използвайте автопилота на магистралата. - спазвайте правилна дистанция. - гасете двигателя при паркиране за повече от минута. - не пълнете резервоара до горе, защото това е предпоставка за евентуален разлив на гориво.

62

Дракона

преди 5 години

Ето някой похвати за екологично и икономичност шофиране:- съобразяват скоростта си наблюдавайки препятствията пред вас и скоростта на останалите участници в движението. - рязкото ускорение е незаконно(поне на запад) - спирай те плавно и използвайте моторната спирачка за да пестите накладките.

61

Дракона

преди 5 години

Именно заради хора с твоето мислене Жоро има толкова катастрофи. В повечето случаи бг шофьорите са нерваци - искат по-бързо, по-грубо, с въртене на гуми, даже ако може да стреснат този в насрещното. Шофирайте плавно - мислейки за всичко свързано с автомобила и с пътната онстановка. Като казвам плавно Жоро, нямам предвид бавно, а имам предвид да не стресираш автомобила само защото ти си стресиран и комплекси рано варварин. Тя машината не е виновна, че е попаднала в ръцете ти.

60

Жоро

преди 5 години

И кво се пести??Качиш ли се зад волана,няма пестене,това са глупости.Караш,а в същото време мислиш за спестяване????Да караш ли,да мислиш ли????То с тия катастрофи,май повечето мислят да спестяват,а не да карат,явно има някаква истина в това!Има една приказка-капка невнимание,цял живот страдание.Или-карай внимателно,някой те ОБИЧА!

59

Дракона

преди 5 години

Няма как да практикуват успешно еко драйвинг, докато не се отърве те от варварският си манталитет на мислене, а това няма как да се случи, ако не сте си показвали носа извън България. Шофирането в България опира до бързото редуване и натискане(до ламарината) на газ и спирачка. Изобщо, както се казва в една реклама"нищо не става от тази държава" . Но Ви разбирам....и англичаните да са живели пет века с турците и те щяха да са варвари.

58

Анонимен

преди 5 години

NGK BKR9EIX - не са евтини свещи но има забележима разлика за икономия на гориво в сравнение със същия модел 5ци, 6ци, 7ци и 8ци.

57

Анонимен

преди 5 години

Колата - в гаража и ходиш пеша! Така се пести най-много! Освен това е и всъдеходно! Може и в МОЛа, може и 4х4!

56

Мани я тая хонда

преди 5 години

120 и гори 5л. бензин? Тия хонди ги мани. Имах 8ма генерация 1.8 140 коня. Със 120 гореше 8 бензин и 50 грама масло на 100. Както е с 6 скорости, оборотите при 120 бяха над 3300. Е няма такъв котурник... Добре, че се оттървах от нея. Повече няма да си взема хонда. Не е нормално за мен съвременна кола с 6 скорости при каране с максимално позволената за магистрала скорост да държи такива обороти. Маторя му се взема здравето... Втек нз си кво.. Карай си европейското и си пий кафето.

55

Незнам

преди 5 години

Много е важно да караш малко на месец ама колата я използваме всеки ден. С градски транспорт пестя за един , два дена гориво ама това няма да е за дълго защото горивото не е вечно. То просто се изпарява. Кола без гориво няма. Електрически коли са им нужни ток ама тока и той се харчи.

54

Honda

преди 5 години

Най добре се пести гориво като си купите хонда сивик в тек 1.5 90 коня. Със 120 км гори 5л бензин

53

Анонимен

преди 5 години

Вариант 1 - Колело/Градски.Вариант 2 - Икономична и малка кола.Вариант 3 - Караш по+някакви "градски легенди", от рода на специална боя, която намаля съпротивлението, да караш зад тирове, да караш по инерция и рискуваш, да се превърнеш, да ти се смеят хората и да си скапеш колата.

52

Анонимен

преди 5 години

"При автоматичните трансмисии превключването на N при пътуване не се препоръчва, тъй като има огромен риск кутията да получи повреда, а ремонтът на тези устройства е много скъп."Сериозно, къв чешит трябва да си, че да го направиш това ?

51

Анонимен

преди 5 години

В Румъния горивото поевтинява при нас по скъпо Защо. Икономия да ама не в България. Пак ни прецакват... До кога ще търпи този народ. Мафия която ни прави на маймуни. Стига вече май е време за тоягата.....

50

Лесно

преди 5 години

Като се возиш в колата на друг пестиш си твойто гориво така живота е по лесен като използваш другите. Използвайте на макс най лесно ще живеете.

49

Анонимен

преди 5 години

С това хубаво гориво в България не се прави икономия. Как една и съща кола в чужбина гори с литър два по малко. Помислете колеги... И това се знае от почти всички но си мълчим. Горивото в България е под всякаква критика. Не може да си купиш мпс от чужбина и след 1година се почват проблеми с горивната система. Работя в пункт за гтп и съм много наясно с тези неща. После колите били *** на Европа да ама не. НЯМА Качество на горивата.... Били НЕ екологични. Стига глупости. Честито поскъпване.

48

Skk

преди 5 години

Карайте си и не му мислете. Автора е прав. Не говорим да гасиш двигателя а поенерция и не не важи само за автоматик а и за ръчни скорости. Който невярва, щото Българина е недоверчив пробеайте следното. Нагласете компютъра на моментен разход, после изключете от скорост и карайте поенерция. Забележете пише 0,3 л за час. После засилете на скорост и без да изключвате от скорост пуснете газта показва разход 0. Компютъра спира подаването на гориво.

47

Анонимен

преди 5 години

До tfbafвярно е имаш три натискания на спирачката преди да втвърди ***,след това припалваш на скорост за 1 секунда и гасиш и пак имаш три натискания,не е за новобранци а за опитни,волана не е проблем,преди колите изобщо нямаха хидравлика на волана и в движение не се усеща,новобранеца освен това може да превърти ключа напълно и да му се заключи волана,а не на междинно положение

46

az

преди 5 години

"...опасност от излитане на пътя", да не говорим за самолети бе смешници?

45

tfbaf

преди 5 години

Пестенето се случва само с карта за градски транспорт. Всичко друго е вятър и мъгла. А статията пълна измислица, нещо чуто или четено из автомобилните форуми, където е пълно с професори по пестене на гориво.Като спре мотора за да да не гори и да се влачи по инерция /то е и толкоз икономия/- спират работата си хидравлика на волана и сервото на спирачките. Искате да пребиете някой новобранец на пътя, който ви е повярвал ?!...