43

Ергатис

преди 5 години

Не знам защо е пропусната Гърция от тази статистика , специално храната там е в много пъти по-скъпа от тук.

42

nina

преди 5 години

#House MD10-16 век Дания,Норвегия и Швеция се управляват от един владетел-Калмарски съюз.16 век шведите си бият камшика и се отделят,Дания и Норвегия обаче продължават да са едно до 18 век.Норвежкия едик е стародатски,а шведския за датския е като български и сръбски.Всички идват от едно обаче-викингите.Та затова Дания е скандинавска държава. A Рагнар Лотбрук е бил датски владетел ;)

41

nina

преди 5 години

#41Това е точно промоцията на Лурпак,която пускат от време на време,аз също съм фен ;).Разделям го 2 замразявам във фризера и имаме масло за няколко месеца напред.Така,както сте написали обаче поста си,останах с идеята че са 5 кила за 5 лева.#House MD То си е написано ясно,предполагам четете на английски,след като си пишете ника така.:)

40

БАЙ

преди 5 години

Явно за журналистиката според някой НЕ Е НУЖНА математиката ! Та за тия които са гледали в деколтето или късата пола пояснявам : при цена 100лв - 150% са 150лв , но това е само 50% по-скъпо ! А 150% по-скъпо би трябвало да е при цена 250 лв !

39

До 14

преди 5 години

Пич що не кажеш че има и по евни продукти. Водката не е само 120 кр(това е примерно смирноф) има и по 70-80 кр водка. Хляба е 30 кр но домашен има обикновен от 8 кр ако не е на промоция

38

До Нина

преди 5 години

Не съм писъл 5 кг масло за 5 лв. А 500 гр е 5 лв. И да на промоция беше, а нормална цена е 30 кр което е 7,87 по банков курс. Цените в Лидъл за собствените им продукти са същите като в България.

37

DENMARK

преди 5 години

Също така ни е интересно да разберем и заплащането във посочената от вас държава за да разберем че хората там изнемогват както нацията тук, НО мисля че разминаванията ще са огромни:)))

36

House M.D.

преди 5 години

Колежке Нина, в дадената от Вас информация не става ясно:1. В коя част на Скандинавския полуостров се е намирала Дания до 17 в.2. Какво е предизвикало глобалния катаклизъм, при който Дания се се откъснала от същия този полуостров и се е лепнала за Германия.

35

nina

преди 5 години

#37Дори и да не се плаща месечно,данък имот се начислява месечно(2000-4000 кр) ,това са приблизително 300-500 евро на месец,и сумата за година е по 12.Сравнение с България-данъка на апартамента ми беше последно 360 лв(180 евро) на година.Не съм гледала как е данъка на апртаментите,ние гледаме за къща около 2 мил и на 200 км от Копенхаген(Фюн) е 1500-2000 кр,докато над Копенхаген,където мислехме първоначално да да се местим,е 3000-4000 кр.Разликата е двойна.

34

do Nina

преди 5 години

е не е вярно, че данък сгради се плаща месечно, аз си го плащам в началото на годината, цялата сума. Освен това 40 % не е много точно, сумарно може и 60% да стигнеш, а също така да се възползваш от 25% преференциален данък общ доход, ако си "баровец" и заемаш висока длъжност, и си чужденец

33

nina

преди 5 години

#34,House MDThe unified kingdom of Denmark emerged in the 10th century as a proficient seafaring nation in the struggle for control of the Baltic Sea.[2] Denmark, Sweden and Norway were ruled together under the Kalmar Union, established in 1397 and ending with Swedish secession in 1523. Denmark and Norway remained under the same monarch until 1814.Гугъл предлага отговор на всички ваши въпроси,просто натиснете "search" ;)

32

Анонимен

преди 5 години

"Скандинавия" се нарича регионът с обща култура, история и подобни езици в който влиза и Дания, а строгото географското понятие е "скандинавски полуостров".

31

House M.D.

преди 5 години

Скандинавия е точно определено географско понятие. Ще ми е много интересно къде точно се е намирала Дания до 17 в. и как точно, геоложки, след това се е преместила до Германия.

30

nina

преди 5 години

Дания сега може и да не е на скандинавския полуостров сега,но до 17 в е била ;)Името Скандинавия не се свежда само до географско название.

29

Анонимен

преди 5 години

Дания, Исландия и скандинавските държави (Швеция, Норвегия, Финландия) често се третират заедно като "нордически държави", всички имат флагове с кръст, нищо че не всички са на скандинавския полуостров.

28

House M.D.

преди 5 години

До 23 - не обръщам нищо. Просто обърнах внимание на грешната математика в статията.До 23 и 28 - Дания не се намира на скандинавския полуостров. Скандинавски държави са Норвегия, Швеция и Финландия. Ерго, Дания не е скандинавска държава.

27

nina

преди 5 години

Само за сведение на хората,който сравняват заплатите в Дания и България-само не забравяйте,че данък доход е 40 % в Дания.Да,храната тук определено е доста скъпа,както и останалите неща.Имотите са много по-скъпи,хората живеят масово под наем,данък къща/апартамент се плаща месечно .Така че като си плати данъците,храната и квартирата,на средния датчанин не му остават много кинти за харчене,както си мислите.

26

nina

преди 5 години

#4Твойта майка си е купила 5 кг масло на промоция,вероятно е наближавaло изтичането горност. Нормално паkетче масло в Netto е 3 лв(12 крони) за 250 гр и това е най-евтиното.А сумата 5 лева за 5 кг масло ме съмнява,вероятно нещо си се объркал.

25

nina

преди 5 години

#20,House MDДания,Швеция и Норвегия са скандинавски страни.

24

God dag !

преди 5 години

Абе хора,Скандинавия не става за екскурзия за хора с ограничен бюджет.Трябва да имаш живеещи там приятели или роднини,или да си в командировка Само ферибота ще ти ,,свали кожата"Не е като да идеш до Халкидики и да се върнеш като почнеш да свършваш парите.Бях там три пъти/музикант/,хубаво,чисто,красиво,добри хора ,но винаги си мислиш за парите и количеството им.А напоследък много станаха пришълците