68

Фани Благоева

преди 5 години

Моля, цитирайте въпроса от теста с отговорите!

67

Анонимен

преди 5 години

Условието на 7-ми въпрос от теста е правилно. В три от изреченията има граматически грешки, свързани с членуването. Грешката в подточка Б е лексикална, а не граматическа.Трябва да се прибави определение към думата "комисия". Например: държавна, изпитна,фирмена и т.н. ( Това е мнение на пенсиониран учител по БЕЛ от гр. Кнежа)

66

Анонимен

преди 5 години

До RADМоже ли да обясниш каква е ползата от пълния член и с какво точно помага той, че аз нещо не я виждам...

65

RAD

преди 5 години

Само факти:Няма граматическа грешка или друго нарушено правило във верния отговор!Истерията е заради "неестественото" звучене.Единствените аргументи са: "на децата им е объркващо" и 'неестествено звучене". А, да-чух вчера и един загрижен родител да казва, че "матурата трябвало да проверява знанията на децата, а не да им задава главоблъсканици"...Та така... Както е тръгнало заради "неестествено звучене" може да отпадне и пълниЯТ член... Така де,"за да не се объркват децата"...

64

До Анонимен 61

преди 5 години

Няма нужда БАН да подлага на тестове за правопис кадрите си.Ще ти кажа защо. Всеки институт има поне едно свое списание, към което е назначен литературен редактор. Потърси връзка с такива хора, за да ти кажат до каква степен са неграмотни поне 80-90% от нашите "учЕни", дори и тези от институтите, занимаващи се с проблемите на културата, езика, литературата и историята ни!Като казвам "неграмотни", имам предвид степента на владеене на правописа и способността да се изразяват смислено.

63

Даола

преди 5 години

Учебниците по български език и литература са катастрофа !Впрочем и учебниците по чуждите езици - също ! Кой избира най-непригодните учебни помагала ?Вижте например LEGACY - учебници и учебни тетрадки по английски език, предназначени за учене в 8, 9 и 10 клас, но тази година препоръчани от Министерството за разширено изучаване на английски / 12 часа седмично/ само в 8 клас - два учебника и две учебни тетрадки. Ужас !Всъщност няма никаква необходимост от учебните тетрадки - те дублират учебника.

62

Българин

преди 5 години

Браво на 60. Това исках да го каже някой друг, а не аз. Значи в България сме трима. Аз, 60 и Симеон Дянков.

61

11

преди 5 години

До до 49Като те гледам - с тая "безСмислица" изби риба. И ти си в клуба на неграмотните.

60

Анонимен

преди 5 години

БАН е друга болна тема. Отдавна по света науката се прави ИЛИ в университети, за да е близо да младите хора ИЛИ самофинансиращи се институти. Пример са Фраунхофер, Цезар, Хайнрих-Херц. По правило държавно се финансират институти, които се занимават с фундаментална наука - по простата причина, че те не могат да се самоиздтржат. Пример: ЦЕРН.БАН обаче не се занимава с фундаментална наука и практически само гори пари, без да има особена файда - далеч от младите хора и от науката като такава.

59

Анонимен

преди 5 години

Обяснено е подробно, защо точно в това изречение изказът е най-меко казано "неестествен" - хората са достатъчно възпитани, за да не употребят друг термин. Който поискал - прочел и разбрал. А трябваше да го употребят, за да се кажат нещата правилно, точно и ясно!

58

Българин

преди 5 години

А пък на мен много отдавна БАН ми звучи неестествено...

57

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 56В тази система се влиза със връзки, но дори и да е без отново не се знае дали един човек е грамотен и пише правилно. Трябва да се прави тест и чак след това да се решава дали да вземат кандидата или не.

56

Анонимен

преди 5 години

a защо МОН взимат неграмотни хора??

55

Анонимен

преди 5 години

Няма страшно в трето рпу пиишем мн грамутно.

54

Бони

преди 5 години

Някой да не се изненадва, че от МОН са неграмотни?

53

до 49

преди 5 години

Естествено, че е ироничен. Щото тея дето плюят само заради плюенето и нихилизма сами правят още по-тежки граматически грешки.Това е тест, с извадени от контекста изречения. Какъв смисъл търсите в тях? Пита се ГРАМАТИЧЕСКИ дали са правилни.Аз играя, ти играеш, той играе, ние играем ... пак ли е грешно? Щото е безмислица, но пък се учи в 1ви - 2ри клас.

52

Дядо Мраз

преди 5 години

До Анонимен За матурата по английски - Не съм в сферата на образованието в момента, но мисля, че една от матурата е по избор. Какво пречи на сина Ви, да избере да се яви на матура по английски. Иначе задължително е според мен да има матура по български език. Това, къде ще учи сина Ви след това, нас не ни интересува, той се е ползвал 12г от системата на българското образование, така че ще спазва нейните изисквания. Отделен е въпроса, кое не е наред в тази система, има много за промяна.

51

Анонимен

преди 5 години

А от министерството кога ще позволят матурата по БЕЛ да може да се замени с матура по ангийски или по друг език. Синът ми ще учи в чужбина и него не го интересува матурата по Бел.

50

Дядо Мраз

преди 5 години

Вярно, че човекът от МОН има неясна дикция, но само аз ли чух че два пъти каза гАРматическа, вместо гРАматическа? Или това е от дикцията му?

49

До:6.00лв. с бакшиша

преди 5 години

Искрено се надявам коментарът ти да е ироничен, иначе би бил доста трагичен. Държава, в която хората значт само да си сметнат кафето и колата, и да загръглят башиша, е обречена на мизерия. То и в България е доста мизерията. СлучаЕност?!